Καρδιά και αγγεία

Γήρανση: Μπορεί να αναστραφεί;

Μπορεί να μείνει κάποιος για πάντα νέος;

Το αιώνιο ερώτημα αν υπάρχει τρόπος να γυρίσει πίσω ο χρόνος στον ανθρώπινο οργανισμό προσπάθησαν να απαντήσουν οι επιστήμονες με έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό Cell, η οποία αναφέρει πως στα πειραματόζωα η προσπάθεια να αναγνωρίσουν τους βασικούς μηχανισμούς γήρανσης στις φλέβες και τις επιπτώσεις στην υγεία των μυών στέφθηκε με επιτυχία, αφού κατόρθωσαν να αναστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης .

Γιατί το φλεβικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην γήρανση;

Με την πάροδο του χρόνου τα πιο μικρά αγγεία του οργανισμού εκφυλίζονται και τελικά νεκρώνονται, προκαλώντας έτσι μειωμένη ροή αίματος στο σώμα και ελλειπή οξυγόνωση των ιστών και των οργάνων. Η γήρανση του φλεβικού συστήματος ευθύνεται για μια σειρά παθήσεων και προβλημάτων όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, δυσκολία στην επούλωση πληγών και απώλεια μυικής μάζας. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη των αγγείων που παρέχουν αίμα στον οργανισμό, αλλά καθώς αυτά φθείρονται λόγω της ηλικίας του ατόμου, υπάρχει η πιθανότητα να μην μπορούν να δημιουργηθούν νέα αγγεία, άρα και η ροή του αίματος στο σώμα θα μειωθεί, με αποτέλεσμα τη γήρανση του σώματος.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη γήρανση του οργανισμού

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως η ηλικία κάθε οργανισμού καθορίζεται και από την κατάσταση του φλεβικού συστήματος, άρα μια αναστροφή της διαδικασίας γήρανσης στις φλέβες θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολκή αναζωογόνηση του σώματος, αφού έτσι οι ιστοί διατηρούνται υγιείς.

Οι ερευνητές κατάφεραν επιπλέον να αυξήσουν την αντοχή των ποντικιών κατά τη διάρκεια της άσκησης και σημειώνουν πως αυτά τα ευρήματα δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για παρόμοιες θεραπείες στους ανθρώπους. Ανακαλύψαμε έναν τρόπο να αντιστρέψουμε την γήρανση του φλεβικού συστήματος ενισχύοντας την παρουσία μορίων που υπάρχουν στο σώμα που αυξάνουν την ανταπόκριση του οργανισμού στην άσκηση αναφέρει ο Επικεφαλής της έρευνας David Sinclair, Καθηγητής του Department of Genetics του Harvard Medical School και Διευθυντής του Paul F. Glenn Center for the Biology of Aging του Harvard Medical School.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αρκετές πολλά υποσχόμενες θεραπείες που είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στα ποντίκια δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους αφού υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη φυσιολογία τους, όμως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας και των πειραμάτων ήταν τόσο σημαντικά που έχουν οδηγήσει τους μελετητές να συνεχίσουν την έρευνα τους στους ανθρώπους.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Rewinding the Clock hms.harvard.edu/news/rewinding-clock

Slowing ageing by design: the rise of NAD + and sirtuin-activating compounds https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107309/