Ψυχική υγεία

Γήρανση: Πώς να διατηρήσετε την υγεία σας μεγαλώνοντας

Κάθε οργανισμός στον πλανήτη καθώς γερνάει παρουσιάζει επιπλοκές και δυσλειτουργίες διότι φθίνει η αποδοτικότητα των κυττάρων και παρατηρείται έλλειψη ζωτικότητας. Συνεπώς επιδεινώνεται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και αρχίζουν οι οργανικές δυσλειτουργίες ως απόρροια του κυτταρικού εκφυλισμού με αποτέλεσμα την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, την αλλοίωση των κυττάρων και των οστών, καθώς και επιπλοκές στην νεφρική και ηπατική λειτουργία.

Είναι γνωστό στην μάχη της διατήρησης του οργανικού συστήματος σε καλό επίπεδο ότι είναι απαραίτητη η σωστή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση, ώστε να ανασταλεί η φθορά των κυττάρων και του οργανισμού. Όμως, πρόσφατα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας: η αισιοδοξία.

Το μυστικό της μακροζωίας

Η αισιοδοξία και η θετική στάση προς τη ζωή μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 7,5 χρόνια σύμφωνα με τους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 660 γυναίκες και άνδρες στο Οχάιο διάρκειας 20 ετών διαπιστώθηκε ότι η καλή διάθεση και η αισιοδοξία βοήθησε στην μείωση της χοληστερόλης  και της πίεσης του αίματος, καθώς και την καλή υγεία της καρδιάς, βελτιώνοντας την συνολική υγεία των συμμετεχόντων που είχαν θετική αντιμετώπιση της ζωής. Επιπλέον, η αισιοδοξία των συμμετεχόντων συγκριτικά με τους λιγότερο αισιόδοξους έδειξε ότι συνέβαλε στην μείωση του στρες και συνηθειών όπως το κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ που συχνά συνδέονται με κακή διάθεση και ψυχολογικούς παράγοντες.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη δύναμη της αισιοδοξίας

Η αισιοδοξία αποτελεί την δύναμη που συνδυαζόμενη με τις καλές συνήθειες όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο θνησιμότητας. Είναι απαραίτητο σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα να συνυπάρχει η ψυχική υγεία με την σωματική, γιατί είναι άρρητα συνδεδεμένες και η μια επηρεάζει την άλλη.

Σε μια αντίστοιχη διαπίστωση κατέληξαν ειδικοί της κλινικής Mayo που σε έρευνα δεκαετιών σε 800 ανθρώπους διαπίστωσαν ότι η αισιοδοξία παρατείνει την διάρκεια ζωής.Έθεσαν ερωτήματα που σχετίζονταν με την καταμέτρηση της αισιοδοξίας των συμμετεχόντων και 30 χρόνια μετά επανήλθαν για να δουν τα επίπεδα θνησιμότητας βάση των απαντήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να παρατηρηθεί ότι οι απαισιόδοξοι συμμετέχοντες είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας.

Ακόμα σε διαφορετική έρευνα σε 2500 ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών διεπιστώθη ότι όσοι ήταν απαισιόδοξοι και κακόκεφοι είχαν υψηλότερη πίεση αίματος, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν φάρμακα ή κατανάλωναν αλκοόλ, αποδεικνύοντας ότι η καλή υγεία αφορά τόσο το μυαλό όσο και την ψυχή.

Ένας τομέας που επηρεάζεται επίσης άμεσα είναι η μνήμη και οι γνωστικές λειτουργίες, καθώς οι αισιόδοξοι άνθρωποι καταφέρνουν να διατηρούν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα ακμαία κατά την διάρκεια των ετών. Σε έρευνα που διεξήγαγαν Ευρωπαίοι επιστήμονες σε 4500 ανθρώπους τρίτης ηλικίας παρατήρησαν ότι οι αισιόδοξοι διατήρησαν την εγκεφαλική τους λειτουργία σε καλύτερα επίπεδα από τους αντίστοιχους, ενώ είχαν καλύτερες επιδόσεις σε προβλήματα και γνωστικά ερωτήματα.

Πώς να είναι κάποιος  χαρούμενος ευνοώντας την υγεία του

  • Η αποφυγή των αρνητικών σκέψεων με παύση και αναθεώρηση τους
  • Η θέαση της καθημερινότητας και των προβλημάτων της με χιούμορ και αισιοδοξία
  • Η αφιέρωση περισσότερου χρόνου σε δραστηριότητες που ευχαριστούν το άτομο
  • Η κατάλληλη παρέα που προσφέρει όμορφα συναισθήματα και βελτιώνει μέσω της συναναστροφής μαζί της την ψυχική υγεία.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Surprising Secret To Healthy Aging https://www.webmd.com/healthy-aging/guide/surprising-secret-healthy-aging#2

Levy, B.R. Journal of Personality and Social Psychology, August 2002.

Stress Management Health Center https://www.webmd.com/balance/stress-management/default.htm

Mayo Clinic, “Stress Management (Focus on Positive Thinking).”

Gawronski, K.A. Psychosomatic Medicine, June 2016.

Ostir, Glenn V. Psychosomatic Medicine, August 2006.