Γυναίκα

Γήρανση του στήθους – τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο στήθος καθώς μεγαλώνουμε;

Με την ηλικία, το στήθος μιας γυναίκας χάνει λίπος, ιστούς και μαστικούς αδένες. Πολλές από αυτές τις αλλαγές οφείλονται στη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων στο σώμα που εμφανίζεται με την εμμηνόπαυση. Χωρίς οιστρογόνα, ο ιστός του αδένα συρρικνώνεται, κάνοντας τα στήθη μικρότερα και λιγότερο γεμάτα. Ο συνδετικός ιστός που στηρίζει τους μαστούς γίνεται λιγότερο ελαστικός κι έτσι το στήθος «κρεμά».

Αλλαγές εμφανίζονται και στη θηλή. Η περιοχή που περιβάλλει τη θηλή γίνεται μικρότερη και μπορεί σχεδόν να εξαφανιστεί. Η θηλή μπορεί επίσης να γυρίσει ελαφρά.

Πιθανές αλλαγές στο στήθος που μπορεί να συμβούν ως αποτέλεσμα της γήρανσης περιλαμβάνουν επίσης ραγάδες ή ρυτίδες που εμφανίζονται στο δέρμα του μαστού, τα στήθη φαίνονται επιμήκη, τεντωμένα ή πεπλατυσμένα και έτσι δημιουργείται επιπλέον χώρος μεταξύ των μαστών.

Τι να κάνω αν αναπτύξω κάποιο εξόγκωμα στο στήθος;

Οι πιθανότητες ανάπτυξης εξογκωμάτων στο στήθος, όπως ινομυώματα, κύστες και όγκοι, αυξάνονται με την ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα εξογκώματα δεν είναι καρκινικά και οι περισσότερες γυναίκες τα εμφανίζουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ζητήσετε από έναν γιατρό να ελέγξει τυχόν νέα εξογκώματα, επειδή ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη της τακτικής αυτοεξέτασης του μαστού. Αυτές οι εξετάσεις δεν ανιχνεύουν πολλές φορές τα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού, γι’ αυτό πρέπει σε συνεννόηση με το γιατρό τους να κανονίζουν τακτικά μαστογραφίες.

Ποιες οι μέθοδοι πρόληψης και «θεραπείας» για τη γήρανση των μαστών;

Η γήρανση του μαστού είναι μια φυσική διαδικασία. Εάν ένα άτομο νιώθει άβολα με τις αλλαγές, μπορεί να κάνει τροποποιήσεις χρησιμοποιώντας αισθητική χειρουργική και τοπικές αλοιφές.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ιστού. Η καθοδήγηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με την τακτική σωματική δραστηριότητα και την ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της έκτασης των αλλαγών του μαστού που σχετίζονται με την ηλικία.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved