Μοριακή Βιολογία

Γκρίζα μαλλιά: Πώς συμβάλλει το άγχος στην εμφάνισή τους;

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των μαλλιών, επηρεάζοντας τα βλαστοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αναγέννηση της χρωστικής ουσίας των μαλλιών.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά;

Το άγχος μπορεί να έχει διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα και ανάμεσά τους η δημοφιλής πεποίθηση ότι μπορεί να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά. Μέχρι στιγμής ωστόσο, αυτή η σχέση ανάμεσα σε άγχος και γκρίζα μαλλιά δεν είχε αποδειχτεί επιστημονικά.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ότι το χρώμα των μαλλιών προσδιορίζεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη. Τα νέα μελανοκύτταρα κατασκευάζονται από τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων, που ζουν μέσα στο θυλάκιο της τρίχας. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτά τα βλαστοκύτταρα εξαφανίζονται σταδιακά, με αποτέλεσμα τα νέα μαλλιά που ξαναγεννιούνται από τα θυλάκια της τρίχας να έχουν λιγότερα μελανοκύτταρα και λιγότερη μελανίνη, οπότε το χρώμα τους αντί για μαύρο (ή καστανό ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα έχει φυσικά η τρίχα του καθενός) εμφανίζεται γκρίζο.

Τι έδειξε η έρευνα για την σχέση άγχους και γκρίζων μαλλιών;

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν το άγχος μπορεί να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά και αν ναι, πώς καταφέρνει κάτι τέτοιο. Έτσι, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Ya-Chieh Hsu του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, χρησιμοποίησε μοντέλα ποντικιών για να εξετάσει την σχέση άγχους και γκρίζων μαλλιών. Συγκεκριμένα, τα ποντίκια εκτέθηκαν σε τρεις τύπους  στρες (ήπιο, βραχυπρόθεσμο, έντονο), με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι και τα τρία είδη προκάλεσαν σημαντική απώλεια μελανοκυττάρων και φθορά της τρίχας.

Αφού λοιπόν κατάφεραν να συνδέσουν το άγχος με τα γκρίζα μαλλιά, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν και τις αιτίες αυτού του αποτελέσματος. Πρώτα εξέτασαν εάν η ανοσολογική επίθεση μπορεί να είναι υπεύθυνη για την μείωση των μελανοκυττάρων και ακολούθως διερεύνησαν τον ρόλο της κορτικοστερόνης (ορμόνη του στρες) στα γκρίζα μαλλιά, διαπιστώνοντας πως η μεταβολή των επίπεδων της, δεν είχε κάποια διαφορετική επίδραση.

Οι ερευνητές στράφηκαν τελικά στον νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη, ο οποίος βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα στα ποντίκια που εκτέθηκαν στο στρες. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η νοραδρεναλίνη, γνωστή και ως νορεπινεφρίνη, ήταν το κλειδί για τη γήρανση των μαλλιών που προκαλείται από το στρες. Μάλιστα, όταν οι ερευνητές έκαναν ένεση νοραδρεναλίνης στα ποντίκια που δεν είχαν υποστεί στρες, διαπίστωσαν ότι τα μελανοκύτταρα τους άρχισαν να μειώνονται και οι τρίχες τους να φθείρονται.

Η νοραδρεναλίνη παράγεται κυρίως από τα επινεφρίδια, ωστόσο τα ποντίκια χωρίς επινεφριδιακούς αδένες οδήγησαν σε νέες αποκαλύψεις την ερευνητική ομάδα. Αρχικά, πρέπει να πούμε ότι η νοραδρεναλίνη είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και είναι υπεύθυνη για την αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Η ομάδα λοιπόν, ανακάλυψε ότι η σηματοδότηση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην γήρανση. Συγκεκριμένα, τα συμπαθητικά νεύρα εκτείνονται σε κάθε θυλάκιο της τρίχας και απελευθερώνουν νοραδρεναλίνη ως απόκριση στο στρες. Κανονικά, τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων στο θυλάκιο είναι αδρανή μέχρι να αναπτυχθεί μια νέα τρίχα, αλλά η νοραδρεναλίνη προκαλεί την ενεργοποίηση τους. Οι ερευνητές λοιπόν, χρησιμοποιώντας φθορίζουσα σήμανση, παρατήρησαν ότι τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων απομακρύνονται από το αποθεματικό τους στο θυλάκιο της τρίχας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργήσουν νέα κύτταρα χρωστικής ουσίας και τελικά κάθε νέα τρίχα που δημιουργείται έχει γκρίζο χρώμα και στη συνέχεια λευκό. Σημειώνεται, ότι η κατάσταση αυτή είναι μη αναστρέψιμη.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved