Καρκίνος

Γλοιοβλάστωμα: Νέα μελέτη “ρίχνει φως” στη θεραπεία του

Οι ερευνητές στο UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center και οι συνεργάτες τους, σε μια μελέτη που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι η προσθήκη ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας, στην ακτινοθεραπεία, βοήθησε στη βελτίωση της συνολικής επιβίωσης των ποντικιών με γλοιοβλάστωμα.

Τι είναι το γλοιοβλάστωμα;

Από τους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν τα γλοιώματα. Ανάμεσα σε αυτά, το γλοιοβλάστωμα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους και πιο δύσκολους στη θεραπεία όγκους του εγκεφάλου. Ο όγκος αυτός αναπτύσσεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιανδήποτε ηλικία.

Τι έδειξε η μελέτη;

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, δείχνουν ότι ένας συνδυασμός ακτινοθεραπείας με το φάρμακο τριφλουπεραζίνη, στοχεύει τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος, αλλά παράλληλα βοηθά στην αντιμετώπιση της αντίστασης που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα στη ακτινοθεραπεία, μια κατάσταση πολύ συνηθισμένη σε αυτή την μορφή καρκίνου. Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα αυτά, δίνουν σημαντική ελπίδα στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο, καθώς από την στιγμή της διάγνωσης, συνήθως, έχουν 12-18 μήνες ζωής μπροστά τους.

Η ακτινοθεραπεία από μόνη της, είναι αποτελεσματική στο γλοιοβλάστωμα;

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας για άτομα με καρκίνο και μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της νόσου. Αλλά στο γλοιοβλάστωμα, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση στη θεραπεία, επειδή η ακτινοθεραπεία προκαλεί «μετατροπή φαινοτύπου», μια διαδικασία που μετατρέπει ορισμένα μη καρκινικά βλαστικά κύτταρα, σε κύτταρα που παράγουν όγκους, προκαλώντας την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Frank Pajonk, καθηγητή ογκολογίας και ακτινοθεραπείας στο UCLA, η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις λίγες θεραπείες που παρατείνει την επιβίωση των ασθενών με γλοιοβλάστωμα, αλλά από μονή της στα ζωικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, καθώς οι όγκοι ήταν εξαιρετικά επιθετικοί. Όπως εξηγεί, ούτε το φάρμακο τριφλουοπεραζίνη από μόνο του ήταν αποτελεσματικό, αλλά ο συνδυασμός των δύο, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός και αυτό γιατί το φάρμακο αποτρέπει την εμφάνιση ανθεκτικών βλαστικών κυττάρων γλοιοβλαστώματος.

Οι ερευνητές του UCLA σε μια προσπάθεια να ερευνήσουν νέους τρόπους αποτροπής της ανθεκτικότητας των καρκινικών κυττάρων του γλοιοβλαστώματος στην ακτινοθεραπεία,  εξέτασαν περισσότερες από 83.000 ενώσεις μέσω κοινόχρηστων εργαλείων του UCLA, τα οποία τους δίνουν πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και υπηρεσίες και έτσι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν σχεδόν 300 ενώσεις που είχαν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την ανάπτυξη της αντίστασης και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας. Μόλις ταυτοποιήθηκε η τριφλουοπεραζίνη, εξετάστηκε σε ποντίκια με ορθοτοπικούς όγκους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν η τριφλουοπεραζίνη συνδυάστηκε με την ακτινοθεραπεία, υπήρξε καθυστέρηση της ανάπτυξης του όγκου και δόθηκε παράταση στη συνολική επιβίωση των ζώων.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός της θεραπείας της ακτινοθεραπείας με την τριφλουοπεραζίνη, επέκτεινε την επιβίωση των ποντικών στο 100%, δηλαδή περισσότερες από 200 ημέρες, σε σύγκριση με 67,7 ημέρες επιβίωσης που παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο ακτινοθεραπεία.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Schizophrenia drug combined with radiation shows promise in treating deadly brain tumors https://medicalxpress.com/news/2020-05-schizophrenia-drug-combined-deadly-brain.html

News tagged with glioblastoma https://medicalxpress.com/tags/glioblastoma/

Drug prevents cognitive impairment in mice after radiation treatment for brain tumors https://medicalxpress.com/news/2020-04-drug-cognitive-impairment-mice-treatment.html

The dopamine receptor antagonist trifluoperazine prevents phenotype conversion and improves survival in mouse models of glioblastoma https://www.pnas.org/content/117/20/11085

Proceedings of the National Academy of Sciences https://medicalxpress.com/journals/proceedings-of-the-national-academy-of-sciences/