Υγεία Δέρματος

Γλυκολικό οξύ: Ποια είναι τα οφέλη για την επιδερμίδα σας;

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Αν θέλετε να αναβαθμίσετε την περιποίηση της επιδερμίδας, το γλυκολικό οξύ θα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα με τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε.

Το γλυκολικό οξύ είναι ένα άλφα υδροξυ οξύ (AHA) , ένα φυσικό οξύ που προέρχεται από τα φυτά – στην προκειμένη περίπτωση από ζαχαροκάλαμο. Αποτελείται από μικροσκοπικά μόρια που μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στον φραγμό της επιδερμίδας σας, συμβάλλοντας στο να αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό συστατικό αντιγήρανσης που προάγει την καλή υγεία του δέρματος.

Ποια είναι τα οφέλη του γλυκολικού οξέος;

Το γλυκολικό οξύ λειτουργεί διαλύοντας τη μεσοκυττάρια κόλλα που συγκρατεί τα κύτταρα του δέρματος μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απολέπιση αυτών των κυττάρων – βοηθώντας στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος και στον καθαρισμό των πόρων.

Σε αντίθεση με τα μηχανικά απολεπιστικά, όπως τα scrub προσώπου, το γλυκολικό οξύ είναι ένας πιο ήπιος τρόπος απολέπισης του δέρματος. Αυτό το χημικό απολεπιστικό δεν απαιτεί σκληρό τρίψιμο και αφαιρεί τα κύτταρα του δέρματος διατηρώντας παράλληλα την υγρασία του δέρματος.

Αυτό συμβάλλει στη λάμψη του δέρματος, καθώς το φως αντανακλάται καλύτερα σε μια λεία επιφάνεια του δέρματος, προσδίδοντας μια πιο νεανική και πιο λαμπερή εμφάνιση. Το γλυκολικό οξύ μπορεί να ωφελήσει το δέρμα όλων, ειδικά τα άτομα με δερματικά προβλήματα μπορεί να το βρουν ιδιαίτερα χρήσιμο.

Είναι το γλυκολικό οξύ κατάλληλο για το γερασμένο δέρμα;

Η συνεχής χρήση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου – μιας φυσικής πρωτεΐνης που παράγει το σώμα μας αλλά η οποία μειώνεται με την ηλικία. Το κολλαγόνο προσδίδει στο δέρμα σας δύναμη και ελαστικότητα, και όταν έχετε λιγότερο από αυτό, εμφανίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Είναι το γλυκολικό οξύ καλό για τον ανομοιόμορφο τόνο του δέρματος;

Καθώς το γλυκολικό οξύ βοηθά στην αποβολή των κατεστραμμένων ή αποχρωματισμένων κυττάρων του δέρματος, μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση των κηλίδων με ανοιχτότερο ή σκούρο χρώμα (υπερμελάγχρωση) και στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Μπορεί να το εμφανίσετε λόγω ηλιακής βλάβης ή μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε δερματικές διαταραχές όπως το μέλασμα – που συνήθως οδηγεί σε πιο σκούρες κηλίδες δέρματος στο πρόσωπό σας – λόγω περιβαλλοντικών, γενετικών ή ορμονικών παραγόντων.

Είναι το γλυκολικό οξύ καλό για το λιπαρό δέρμα;

Η περίσσεια λιπαρότητας και τα βακτήρια απομακρύνονται επίσης κατά τη διάρκεια της απολέπισης. Ταυτόχρονα, αυτό το συστατικό βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας του φυσικού ελαίου (σμήγματος) που παράγουν οι αδένες του δέρματός σας, διατηρώντας παράλληλα την υγρασία που χρειάζεστε.

Είναι το γλυκολικό οξύ καλό για την ακμή;

Οι απολεπιστικές ιδιότητες του γλυκολικού οξέος μπορούν επίσης να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση της ακμής. Ανοίγει τους πόρους σας, με αποτέλεσμα λιγότερα ξεσπάσματα της ακμής και πιο λείο, φωτεινό δέρμα.

Σε μια μελέτη του 2021, η εμφάνιση των φλεγμονωδών και των κόκκινων ξεσπασμάτων της ακμής βελτιώθηκε σημαντικά μεταξύ 28 και 56 ημερών και οδήγησε σε ορατή βελτίωση κατά 29,4% στη συνέχεια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το γλυκολικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας;

Είναι σημαντικό να συνηθίσει το δέρμα σας στο προϊόν. Τα άτομα που δοκιμάζουν πρώτη φορά το συγκεκριμένο οξύ πρέπει να ξεκινήσουν με ένα απαλό καθαριστικό που περιέχει γλυκολικό οξύ σε συγκέντρωση όχι μεγαλύτερη από 2%, αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Βήμα περιποίησης δέρματος

Πόσο συχνά να το κάνετε;

 

             Ξεπλένετε;

Καθαριστικό Πρώτο βήμα Μία ή δύο φορές την ημέρα                  ΝΑΙ
Κρέμα ή ορός Μετά τον καθαρισμό και το τονωτικό Μία ή δύο φορές την ημέρα                  ΟΧΙ
Τονωτικό Μετά τον καθαρισμό Μία ή δύο φορές την ημέρα                  ΟΧΙ
Peeling Δεν αποτελεί μέρος των καθημερινών ενεργειών Ελάχιστο διάστημα δύο εβδομάδων                 ΟΧΙ

Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιείτε το γλυκολικό οξύ;

  • Χαμηλές έως μεσαίες συγκεντρώσεις

Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα με γλυκολικό οξύ που περιέχουν συγκέντρωση 1-2%, το δέρμα σας είναι σε θέση να ανέχεται αυτό το συστατικό καθημερινά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξάνετε σταδιακά για να αποφύγετε τη δυσανεξία και την ευαισθησία.

Οι αρχάριοι μπορεί να επιθυμούν να ξεκινήσουν εφαρμόζοντας γλυκολικό οξύ μόνο τρεις φορές την εβδομάδα για τις πρώτες μία ή δύο εβδομάδες. Εάν το δέρμα σας δεν ερεθιστεί, μπορείτε να αυξήσετε σε τέσσερις φορές την εβδομάδα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Συνεχίστε να αυξάνετε σταδιακά τη συχνότητα μέχρι να το χρησιμοποιείτε ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας.

  • Μεσαίες έως υψηλές συγκεντρώσεις

Τα προϊόντα που περιέχουν 10% και άνω θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, καθώς είναι πιο σκληρά και μπορεί να προκαλέσουν κάποια αντίδραση. Να θυμάστε, όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση τόσο μεγαλύτερη είναι η απολεπιστική δράση.

Αν μπορείτε να διαθέσετε περισσότερα χρήματα για την περιποίηση της επιδερμίδας σας, τα επαγγελματικά peelings με γλυκολικό οξύ περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση και είναι μια καλή επιλογή αν θέλετε να αντιμετωπίσετε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα της επιδερμίδας σας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ερεθισμού. Θα πρέπει να επιδιώκετε να αφήνετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες μεταξύ των peelings.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε peelings με γλυκολικό οξύ για το σπίτι. Αυτά τείνουν να είναι πιο προσιτά και περιέχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη συχνότητα χρήσης.

Ποιες είναι οι παρενέργειες και κίνδυνοι του γλυκολικού οξέος;

  1. Ερεθισμός

Γιατί λοιπόν πρέπει να προσέχετε πόσο γλυκολικό οξύ χρησιμοποιείτε; Διότι, η υπερβολική χρήση μπορεί να αναστατώσει το δέρμα σας. Για ορισμένους τύπους δέρματος, ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε παρενέργειες.

Αυτές περιλαμβάνουν το δέρμα:

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν σας. Εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε ξανά, δώστε στο δέρμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει πλήρως και, στη συνέχεια, επιλέξτε μια μικρότερη συγκέντρωση και περιορίστε τη συχνότητα της εφαρμογής.

  1. Ηλιακή βλάβη

Ενώ το γλυκολικό οξύ προσφέρει μεγάλα οφέλη κατά της γήρανσης, μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες UV. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γλυκολικό οξύ οδήγησε σε βλάβη του DNA, ηλιακό έγκαυμα και ερύθημα – ένα δερματικό εξάνθημα που προκαλείται από φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων – στους συμμετέχοντες, ενώ μια άλλη απολεπιστική και αντιφλεγμονώδης θεραπεία του δέρματος δεν το έκανε.

Όταν το γλυκολικό οξύ αφαιρεί το ανώτερο στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, εκθέτει τα κύτταρα που βρίσκονται από κάτω, αφήνοντάς τα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή βλάβη. Ως εκ τούτου, πρέπει να φοράτε αντηλιακό με SPF 50+ κάθε μέρα πριν βγείτε έξω. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό για όσο διάστημα χρησιμοποιείτε το γλυκολικό οξύ και για μία εβδομάδα μετά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκολικό οξύ όταν είστε έγκυος;

Το γλυκολικό οξύ είναι ασφαλές για χρήση κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Ωστόσο, συνιστάται να χρησιμοποιείτε χαμηλή συγκέντρωση και να θυμάστε να εφαρμόζετε SPF.

Η εισαγωγή του γλυκολικού οξέος στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Glycolic Acid: What It Is, Skin Care Benefits and Uses https://dermcollective.com/glycolic-acid/

The effects of topically applied glycolic acid and salicylic acid on ultraviolet radiation-induced erythema, DNA damage and sunburn cell formation in human skin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19411163/

Clinical evaluation of the efficacy of a facial serum containing dioic acid, glycolic acid, salicylic acid, LHA, citric acid, and HEPES in treating post-inflammatory hyperchromia and controlling oily skin in patients with acne vulgaris https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33617668/

Future therapies in melasma: What lies ahead? https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31793496/

Benefits of glycolic acid for the skin https://www.medicalnewstoday.com/articles/glycolic-acid-for-skin