Βότανα

Γλυκόριζα: Τι είναι και ποια είναι τα οφέλη της στην υγεία;

Τι είναι η γλυκόριζα;

Η γλυκόριζα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, είναι η ρίζα του φυτού Glycyrrhiza glabra και καλλιεργείται κυρίως στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Δυτική Ασία. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται ευρέως ως φυσική αρωματική και γλυκαντική ουσία σε γλυκά, φαγητά και ποτά. Η γλυκιά γεύση της οφείλεται στο κύριο συστατικό της, τη γλυκυρριζίνη, η οποία είναι 50-100 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη. Εκτός από τη γλυκύτητά της, η γλυκυρριζίνη παρουσιάζει μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων, οι οποίες καθιστούν τη γλυκόριζα ένα πολύτιμο βότανο.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της γλυκόριζας;

  • Αντιφλεγμονώδης δράση

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της γλυκόριζας οφείλονται στη γλυκυρριζίνη και διάφορους μεταβολίτες της. Η γλυκυρριζίνη φαίνεται πως περιορίζει τη φλεγμονή σε αρκετές περιπτώσεις, όπως η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, τα στοματικά έλκη και ορισμένες δερματικές παθήσεις.

  • Αντιμικροβιακή και αντιϊκή δράση

Η γλυκόριζα δρα ενάντιας σε αρκετά βακτήρια, όπως τα E. coli, B. subtilis, E. aerogenes, K. pneumoniae και S. aureus, ενώ ταυτόχρονα αναστέλλει και την αναπαραγωγή αρκετών ιών in vitro, όπως ο ιός του απλού έρπητα, της ηπατίτιδας Α, Β και C, της γρίπης και της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV).

  • Ηπατοπροστατευτική δράση

Η γλυκόριζα φαίνεται πως μπορεί να προστατεύσει από βλάβες που προκαλούνται λόγω του τετραχλωράνθρακα (CCl4) στο ήπαρ, ενώ επίσης στην Ασία χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β και C.

  • Αντικαρκινική δράση

Παρόλο που δεν έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό η αντικαρκινική δράση της γλυκόριζας, in vitro μελέτες έδειξαν πως μπορεί να δρα ευεργετικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ωφέλιμη η χρήση της γλυκόριζας;

Υπάρχουν αναφορές για αποτελεσματική χρήση της γλυκόριζας στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, η εγκυρότητα όμως αυτών δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Συγκεκριμένα η γλυκόριζα μπορεί να είναι αποτελεσματική στις εξής περιπτώσεις:

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση γλυκόριζας;

Η γλυκόριζα σε ποσότητες που καταναλώνεται μέσα σε τρόφιμα θεωρείται γενικά ασφαλής. Ωστόσο, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες ή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:

Ποιοι πρέπει να αποφύγουν τη χρήση γλυκόριζας;

Άτομα που παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση γλυκόριζας. Συγκεκριμένα αυτά είναι:

Άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν τη γλυκόριζα, όπως επίσης και άτομα που ακολουθούν κάποια νηστεία, διότι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Τέλος, η γλυκόριζα μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά, η αλδακτόνη (αντιυπερτασικό) και η βαρφαρίνη (αντιπηκτικό), γι’ αυτό απαραίτητη είναι η συμβουλή του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Licorice Root https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Licorice

Licorice Root https://www.nccih.nih.gov/health/licorice-root

Licorice https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/licorice

A Review of the Pharmacological Efficacy and Safety of Licorice Root from Corroborative Clinical Trial Findings https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31874059/

Risk and safety assessment on the consumption of Licorice root (Glycyrrhiza sp.), its extract and powder as a food ingredient, with emphasis on the pharmacology and toxicology of glycyrrhizin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16884839/

Review of pharmacological effects of Glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18446848/