Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Γνωρίζατε ότι οι καρδιακές νόσοι βλάπτουν τους νεφρούς και το αντίστροφο!

Τα όργανα του ανθρώπινου σώματος εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Η σωστή λειτουργία του ενός, συνεπάγεται τη σωστή λειτουργία του άλλου. Πρόκειται για μια σχέση εξάρτησης, που αντικατοπτρίζεται πολύ έντονα στα νεφρά και την καρδιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το ένα όργανο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πρόβλημα και με το άλλο όργανο. (Καρδιακή νόσος: Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις;)

Τι πρέπει να ξέρετε για την καρδιακή νόσο;

Καρδιακή νόσος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως η στεφανιαία νόσος, οι αρρυθμίες, τα εκ γενετής καρδιακά προβλήματα, η ασθένεια του καρδιακού μυός και η νόσος της καρδιακής βαλβίδας. (Παθοφυσιολογία συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Η καρδιακή νόσος προκαλεί συμπτώματα που είναι ανάλογα με τον τύπο της καρδιακής πάθησης που επηρεάζει τον ασθενή. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική νόσο;

Νεφρική νόσος ονομάζεται η σταδιακή μείωση της νεφρικής λειτουργίας. Να υπενθυμίσουμε ότι τα νεφρά είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, που δουλειά τους είναι το φιλτράρισμα των αποβλήτων και της περίσσειας υγρών του αίματος, τα οποία απομακρύνονται από το σώμα μέσω των ούρων. Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, συσσωρεύονται στο σώμα αυξημένα επίπεδα υγρών, αποβλήτων και ηλεκτρολυτών. (Χρόνια νεφρική νόσος και Διαβήτης: Πώς συνδέεται η μια ασθένεια με την άλλη;)

Στα αρχικά της στάδια, η νεφρική νόσος προκαλεί ελάχιστα συμπτώματα που δεν γίνονται αντιληπτά ή περνούν αδιάφορα από τους ασθενείς. Σταδιακά όμως, όσο η κατάσταση επιδεινώνεται και η νεφρική λειτουργία δυσχεραίνει, προκαλούνται συμπτώματα όπως:

 • Απώλεια όρεξης
 • Ναυτία και έμετος
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Κόπωση
 • Προβλήματα με τον ύπνο
 • Συχνή ή αραιή ούρηση (διαφορετική από το συνηθισμένο)
 • Δύσπνοια
 • Μειωμένη πνευματική οξύτητα
 • Μυϊκές κράμπες
 • Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
 • Φαγούρα και ξηρό δέρμα
 • Πόνος στο στήθος (σε περίπτωση συσσώρευσης υγρού γύρω από την καρδιά)

Πώς σχετίζεται η καρδιακή με τη νεφρική νόσο;

Συνήθως, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις αντιμετωπίζουν και νεφρικά προβλήματα και αυτό γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς:

 • Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει χρόνια νεφρική νόσο.
 • Η χρόνια νεφρική νόσος, αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμιών.
 • Η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφρική βλάβη.
 • Η οξεία νεφρική δυσλειτουργία, μπορεί να οδηγήσει σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένα άτομο, λοιπόν, που αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου και το ανάποδο. (Καρδιοπάθειες: 11 καθημερινοί τρόποι που μειώνουν τον κίνδυνο)

Η καρδιακή νόσος μπορεί να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση που δύναται να προκύψει από όλους τους τύπους καρδιακών παθήσεων, μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τα νεφρά. (Περιγεννητική μυοκαρδιοπάθεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες)

Συγκεκριμένα, η καρδιακή νόσος είναι σε θέση να προκαλέσει νεφρικά προβλήματα με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Μειωμένη άντληση αίματος: Σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας, η καρδιά αδυνατεί να αντλήσει ικανοποιητικές ποσότητες αίματος στα ζωτικά όργανα του σώματος, ανάμεσά τους και τα νεφρά, με αποτέλεσμα να φιλτράρεται μειωμένος όγκος αίματος από τα νεφρά, πράγμα που αποδυναμώνει τη νεφρική λειτουργία.
 • Νευροχημικές αλλαγές: Όταν η καρδιά αντλεί μειωμένη ποσότητα αίματος, προκύπτουν αλλαγές στις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του άλατος και του νερού που κυκλοφορεί στο αίμα (ρενίνη και αγγειοτασίνη) και αλλαγές στο νευρικό συμπαθητικό σύστημα του σώματος, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η καρδιακή δυσλειτουργία.  Οι εν λόγω αλλαγές, ωθούν το σώμα να συγκρατεί περισσότερο αλάτι και νερό, με σκοπό να βελτιωθεί η ποσότητα του αίματος που φτάνει στα ζωτικά όργανα. Αυτές οι αλλαγές, σε βραχυπρόθεσμη βάση είναι ευεργετικές και εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συμβαίνουν. Μακροπρόθεσμα όμως, προκαλείται πρήξιμο και παρατηρείται περαιτέρω μείωση της καρδιακής παροχής αίματος στα ζωτικά όργανα, ανάμεσά τους και τα νεφρά, τα οποία υφίστανται τελικά βλάβες και περαιτέρω δυσλειτουργία.
 • Αυξημένη πίεση στο εσωτερικό των φλεβών: Η καρδιακή ανεπάρκεια και κατά συνέπεια η μειωμένη καρδιακή λειτουργία, αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό των φλεβών. Όταν η πίεση επηρεάζει τις νεφρικές φλέβες, τα νεφρά δυσκολεύονται να φιλτράρουν αποτελεσματικά το αίμα, οπότε η νεφρική λειτουργία παρουσιάζει προβλήματα.

Μπορεί η νεφρική νόσος να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα;

Όπως η καρδιακή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα, έτσι και η νεφρική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα. Συγκεκριμένα:

 • Η χρόνια νεφρική νόσος, ωθεί το σώμα να κατακρατεί νερό και αλάτι. Αυτή η κατακράτηση ασκεί πίεση στην καρδιά, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά.
 • Η χρόνια νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Τα άτομα που έχουν χρόνια νεφρική νόσο και ταυτόχρονα στεφανιαία νόσο, έρχονται αντιμέτωπα με χειρότερα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου και έχουν χειρότερα αποτελέσματα, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν μεν στεφανιαία νόσο, αλλά δεν έχουν νεφρική νόσο.

Πώς θα αποτρέψετε την καρδιακή και τη νεφρική νόσο;

Επειδή, όπως είπαμε πιο πάνω, η λειτουργία της καρδιάς και των νεφρών είναι αλληλεξαρτώμενη, τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το ένα σύστημα, θα πρέπει να συνεργαστούν με τον γιατρό τους για να αποτρέψουν τον επηρεασμό και του άλλου συστήματος. (Χρόνια νεφρική νόσος και Διαβήτης: Πώς συνδέεται η μια ασθένεια με την άλλη;)

Για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν τη νεφρική νόσο είναι να ακολουθούν πιστά τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορήγησε ο γιατρός τους και έναν τρόπο διαβίωσης που ευνοεί το καρδιαγγειακό σύστημα στην ολότητά του. Συγκεκριμένα θα πρέπει:

 • Να τρέφονται υγιεινά
 • Να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο (αν έχουν υπέρταση)
 • Να ελέγχουν το σάκχαρο του αίματός τους (αν έχουν διαβήτη)
 • Να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Να μην καπνίζουν
 • Να ασκούνται καθημερινά (τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού)

Από την άλλη, τα άτομα με νεφρική νόσο, που όπως είδαμε πιο πάνω διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους για οποιοδήποτε άλλο καρδιακό πρόβλημα. Την ίδια ώρα, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν στατίνες και μετά από συζήτηση και μόνο με υπόδειξη γιατρού, μπορούν να λαμβάνουν ασπιρίνη ως μέσω πρόληψης της καρδιακής νόσου. (Νεφρική Νόσος: Ποιες καταστάσεις υγείας επηρεάζουν τους νεφρούς;)


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Examining the Link Between Heart and Kidney Disease https://www.verywellhealth.com/link-between-heart-and-kidney-disease-4128822

Heart disease https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/symptoms-causes/syc-20353118

Everything you need to know about heart disease https://www.medicalnewstoday.com/articles/237191

Kidney Disease https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease

Chronic kidney disease https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-kidney-disease/symptoms-causes/syc-20354521

Estimated glomerular filtration rate and albuminuria for prediction of cardiovascular outcomes: a collaborative meta-analysis of individual participant data https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26028594/

Independent components of chronic kidney disease as a cardiovascular risk state: results from the Kidney Early Evaluation Program (KEEP) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17563019/

Emerging cardiovascular risk factors that account for a significant portion of attributable mortality risk in chronic kidney disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18549850/

Cardiorenal syndrome: new perspectives https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20547939/