Γενετικές ασθένειες

Γνωρίζατε ότι οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού ακριβώς κάτω από το γνωστό “μήλο του Αδάμ”. Παράγει τη θυρεοειδική ορμόνη, η οποία ρυθμίζει πολλές διαφορετικές και σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Η λειτουργικότητα του θυρεοειδούς επηρεάζει τα πάντα, από τη θερμοκρασία του σώματος και το βάρος μέχρι τη διάθεση και το επίπεδο ενέργειας.

Οι έρευνες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την άποψη ότι ο θυρεοειδής επηρεάζει επίσης την ψυχική υγεία. Εάν έχετε μια αυτοάνοση διαταραχή του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμός) ή η νόσος του Graves (υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, γνωστή και ως υπερθυρεοειδισμός), μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους. (δείτε ακόμη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τι ρόλο παίζει η διατροφή στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της; και Νόσος του Graves: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω από την ασθένεια)

Έτσι, αν υποφέρετε από άγχος, καλό είναι να ελέγξετε τον θυρεοειδή αδένα σας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. (Σημείωση: Οι ενδοκρινολόγοι είναι γιατροί που ειδικεύονται στη θεραπεία του ενδοκρινικού συστήματος. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που αποτελεί μέρος του ενδοκρινικού συστήματος). Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή σας με συμπτώματα που παρουσιάζονται ως κατάθλιψη.

Ποιες είναι οι διαταραχές του θυρεοειδούς;

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Μια κατάσταση γνωστή ως υποθυρεοειδισμός. Ένας θυρεοειδής αδένας που παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης είναι μια κατάσταση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός.

Μια μεγάλη ανασκόπηση (19 μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 36.000 συμμετέχοντες) στο JAMA Psychiatry διαπίστωσε ότι τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αγχώδη διαταραχή σε σχέση με τα άτομα χωρίς αυτή την πάθηση. Υπάρχουν επίσης έρευνες που υποδηλώνουν ότι περισσότερες προκλήσεις ψυχικής υγείας συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό και τη νόσο του Graves. Περίπου το 29,8% των αγχωδών διαταραχών συνδέονται με τη νόσο του θυρεοειδούς.

Οι περισσότερες από τις σημερινές εξετάσεις για τις αγχώδεις διαταραχές επικεντρώνονται στις δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος και δεν λαμβάνουν υπόψη το ρόλο που παίζει το ενδοκρινικό σύστημα.

Όταν ο θυρεοειδής σας υπερλειτουργεί ή υπολειτουργεί, προκαλεί αλλαγές στο σώμα και συναισθηματικά, επίσης. Η υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και να υποφέρετε από κρίσεις πανικού. Με χαμηλό θυρεοειδή, μπορεί να αισθάνεστε υποτονικοί και αργοί. Μπορείτε επίσης να έχετε άγχος. (Δείτε ακόμη 10 τρόποι για να σταματήσετε τις κρίσεις πανικού)

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν ανώμαλες αναπτύξεις γύρω από τον θυρεοειδή αδένα. Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συνήθως καλοήθεις και αρκετά συνηθισμένοι. Οι περισσότεροι δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και ο θυρεοειδής τείνει να λειτουργεί κανονικά -ακόμη και με την παρουσία τους. Μια εξέταση υπερήχων μπορεί να αξιολογήσει έναν όζο του θυρεοειδούς και να βοηθήσει να καθοριστεί εάν δικαιολογείται βιοψία.

Άλλες λιγότερο συχνές ανώμαλες αναπτύξεις συνδέονται με τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θεραπεία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η ακριβής αιτία των περισσότερων καρκίνων του θυρεοειδούς δεν είναι γνωστή.

Πόσο σημαντική είναι η εξέταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς;

Για να ελεγχθούν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τον θυρεοειδή, θα πραγματοποιηθεί φυσική εξέταση του θυρεοειδούς από γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα ψηλαφίσει για πιθανές μάζες ή όζους. Υπάρχουν επίσης ορισμένες εξετάσεις αίματος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας ζητήσει μια εξέταση αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), η οποία είναι επίσης γνωστή ως θυρεοτροπίνη, μια ορμόνη που παράγεται στην υπόφυση και ελέγχει την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης. Ανάλογα με το τι αποκαλύπτει η εξέταση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης , ο γιατρός μπορεί επίσης να ελέγξει τα επίπεδα δύο θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης (Τ4) και της τριιωδοθυρονίνης (Τ3).

Ποια είναι η  σύνδεση μεταξύ του άγχους και του θυρεοειδούς;

Σε μια αυτοάνοση πάθηση, το σώμα επιτίθεται λανθασμένα σε ένα από τα ίδια του τα όργανα. Εάν το σώμα παράγει λανθασμένα αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα, αυτό είναι γνωστό ως αυτοάνοση φλεγμονή του θυρεοειδούς. Η νόσος Hashimoto, η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι μια αυτοάνοση διαταραχή.

Η φλεγμονή του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς να παίζει ενδεχομένως βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αγχωδών διαταραχών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιοι μηχανισμοί λειτουργούν, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία.

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και αίσθημα παλμών. Ένα άτομο μπορεί να πει ότι αισθάνεται εξαιρετικά ταραγμένο και αγχωμένο τον τελευταίο καιρό. Και ξέρουμε ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την κατάσταση του θυρεοειδούς του.

Τα μη φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να προκαλούν κάτι περισσότερο από άγχος. Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις πανικού. Και μαζί με τις κρίσεις πανικού και το άγχος μπορεί να υπάρξουν έντονους καρδιακούς παλμούς.

Όσον αφορά τις κρίσεις πανικού θα ήταν πολύ ασυνήθιστο η πρώτη παρουσίαση μιας κρίσης πανικού να οφείλεται σε θυρεοειδοπάθεια.

Η νόσος του θυρεοειδούς θα μπορούσε να επιδεινώσει τις κρίσεις πανικού σε άτομα που έχουν προδιάθεση σε αυτές. Και αξίζει να ελέγχεται τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης ενός ατόμου κατά την πρώτη παρουσίαση μιας κρίσης πανικού ή αν έχει επιδεινούμενες κρίσεις πανικού. Η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί σίγουρα να επιδεινώσει τις υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους;

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι η πιο συχνή διαταραχή ψυχικής υγεία, επηρεάζοντας 40 εκατομμύρια ενήλικες (ή το 19,1% του πληθυσμού) ηλικίας άνω των 18 ετών. Υπάρχουν διάφορα είδη αγχωδών διαταραχών, αλλά μία από τις πιο κοινές, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD) είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, επηρεάζοντας 6,8 εκατομμύρια ενήλικες. Η διαταραχή πανικού επηρεάζει 6 εκατομμύρια ενήλικες.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, όπως αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας, αδυναμίας και κούρασης. Τα άτομα με άγχος μπορεί να έχουν προβλήματα με τον ύπνο και δυσκολία συγκέντρωσης. Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, τα στομαχικά προβλήματα και η αίσθηση επικείμενου κινδύνου ή καταδίκης μπορεί επίσης να σχετίζονται με το άγχος.

Το άγχος, εκτός του ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα εργασίας και κοινωνικής ζωής.

Δεν είναι σαφές εάν η διαταραχή του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας. Υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με τη διπολική διαταραχή που συνδέεται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Αλλά πρόκειται για μια γκρίζα περιοχή. Θα μπορούσατε να έχετε ανεβασμένη και κατεβασμένη διάθεση και είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι που έχουν αλλαγές στον θυρεοειδή να έχουν κάποια διαταραχή της διάθεσης.

Μπορούν τα φάρμακα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς και του άγχος;

Εάν έχετε άγχος που προκαλείται από μια διαταραχή του θυρεοειδούς, τα φάρμακα κατά του άγχους μπορεί να μην έχουν πάντα το μόνιμο αποτέλεσμα.

Μπορούν να εξεταστούν παραδοσιακοί παράγοντες άγχους, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) ή οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRI).

Για τη θεραπεία μιας διαταραχής του θυρεοειδούς, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί θυρεοειδής ορμόνη για να αντικαταστήσει αυτό που δεν παράγει ο οργανισμός. Τα άτομα με θυρεοειδοπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τη διαταραχή του θυρεοειδούς που έχουν. Εάν ένας ασθενής είναι υπερθυρεοειδής, πολλά από τα συμπτώματά του μπορούν να βελτιωθούν γρήγορα με τη λήψη ενός φαρμάκου που ονομάζεται β-αποκλειστής.

Για τον υπερθυρεοειδισμό, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων του θυρεοειδούς μέχρι να γίνουν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες για να αισθανθεί το άτομο τα αποτελέσματά του. Μόλις ελεγχθούν οι καρδιακές παλμοί με έναν β- αναστολέα όπως το Toprol, ο ασθενής θα αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα σε μία ή δύο ημέρες.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα φάρμακα για τον θυρεοειδή δεν θα βοηθήσουν κάποιον με άγχος που δεν έχει πρόβλημα θυρεοειδούς.

Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις για τον θυρεοειδή και το άγχος;

Πώς αισθάνεται κάποιος που έχει άγχος του θυρεοειδούς;

Το άγχος του θυρεοειδούς, όπως κάθε άγχος, μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας, αδυναμίας και κούρασης. Ένα άτομο με άγχος του θυρεοειδούς μπορεί να έχει προβλήματα ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Μπορεί να αισθάνεται μια αίσθηση επικείμενου κινδύνου ή καταδίκης. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν προβλήματα στο στομάχι και προβλήματα με την διατροφή του.

Πώς αντιμετωπίζετε το άγχος του θυρεοειδούς;

Τα άτομα με θυρεοειδοπάθεια πρέπει να αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της θυρεοειδοπάθειας. Μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένας β- αναστολέας. Το αντιθυρεοειδικό φάρμακο μεθιμαζόλη (Tapazole) μπορεί να συνταγογραφηθεί για να μειώσει τα επίπεδα του θυρεοειδούς στο αίμα σας μέχρι να γίνουν φυσιολογικά. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής για να αισθανθεί το άτομο καλύτερα.

Μπορούν τα προβλήματα του θυρεοειδούς να προκαλέσουν άγχος και κρίσεις πανικού;

Ο υποθυρεοειδισμός, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, μπορεί να ευθύνεται για το άγχος, ακόμη και για τις κρίσεις πανικού. Μπορεί να ανακουφιστείτε όταν θεραπεύεστε για τη διαταραχή του θυρεοειδούς σας με ένα φάρμακο για την αντικατάσταση της θυρεοειδικής ορμόνης που δεν παράγετε.

Θα βοηθήσουν τα φάρμακα για τον θυρεοειδή στο άγχος;

Θα έπρεπε. Για τη θεραπεία της πάθησης του θυρεοειδούς σας, ο γιατρός σας πιθανόν να σας χορηγήσει είτε ένα φάρμακο που μειώνει την ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης στο σώμα σας, είτε ένα φάρμακο που αντικαθιστά την ορμόνη θυρεοειδούς που λείπει. Και όταν θεραπεύεστε για μια διαταραχή του θυρεοειδούς, τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, θα πρέπει να βελτιωθούν. Εάν δεν βελτιωθούν, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα κατά του άγχους που θα στοχεύουν μόνο σε αυτό.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Stress and thyroid autoimmunity https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664572/

Stress and thyroid function https://www.integrativehealthcare.com/stress-and-thyroid-function/

The effects of stress on thyroid hormone regulation https://thyroidpharmacist.com/articles/the-effects-of-stress-on-thyroid-hormone-regulation/

Stress and the thyroid: a vicious cycle https://www.amymyersmd.com/2018/04/stress-and-the-thyroid-a-vicious-cycle/

Stress and thyroid disease https://www.thyroid.org/stress-and-thyroid-disease/

Stress and thyroid autoimmunity: an update on the molecular mechanisms and clinical implications https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7900889/

Stress and thyroid function: molecular mechanisms and clinical implications https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6678781/

Stress and thyroid autoimmunity: a systematic review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7194392/

Stress, thyroid function, and the immune system in humans: a systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29315410/

The link between stress and autoimmune disease https://www.blumhealthmd.com/2018/11/21/the-link-between-stress-and-autoimmune-disease/