Καρδιά και αγγεία

Γνωρίζατε ότι οι ημικρανίες και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται;

Η έρευνα έχει ήδη αποδείξει ότι η ημικρανία, αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού. Τώρα οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι ένας άνθρωπος με ημικρανίες διατρέχει παράλληλα και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Τα άτομα με ημικρανίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων;

Δεδομένου ότι η ημικρανία συσχετίζεται σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μελέτες προσπάθησαν να εξετάσουν το αν αυτός ο κίνδυνος σχετίζεται και με άλλους τύπους καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως:

Σε μια μελέτη του 2016, 115.541 γυναίκες παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια, με 17.531 από αυτές να διαγιγνώσκονται με ημικρανίες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ημικρανίες είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή στηθάγχη.

Μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον πληθυσμό της Δανίας το 2018, συνέκρινε 51.032 άτομα με ημικρανία, με 510.320 άτομα στο γενικό πληθυσμό χωρίς ημικρανίες, κανένας από τους οποίους δεν είχε προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ημικρανία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο συγκεκριμένων καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή προσβολή και η φλεβική θρομβοεμβολή, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της ημικρανίας και ενός είδους καρδιακής αρρυθμίας που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή.

Πώς συνδέονται οι ημικρανίες και οι καρδιαγγειακές παθήσεις;

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν το πώς συνδέονται οι ημικρανίες και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, διότι αυτή η σύνδεση είναι περίπλοκη. Υπάρχουν όμως κάποιες θεωρίες που αφορούν τους υποκείμενους μηχανισμούς που ενδεχομένως να μοιράζονται οι ημικρανίες και η καρδιαγγειακή νόσος, τις οποίες θα δούμε πιο κάτω.

1. Αγγειακή ευπάθεια

Μια θεωρία για τη σύνδεση ημικρανίας και καρδιαγγειακής νόσου είναι ότι τα αιμοφόρα αγγεία των ημικρανιών έχουν κάποιο είδος ευπάθειας που επηρεάζει παράλληλα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Για παράδειγμα, η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, μια κατάσταση κατά την οποία το βαθύτερο στρώμα των μικρών αρτηριών (το ενδοθήλιο) δεν λειτουργεί σωστά, σχετίζεται τόσο με την καρδιαγγειακή νόσο, όσο και με την ημικρανία.

2. Φλεγμονή

Η φλεγμονή (όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την φλεγμονή) μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο στην πιο πάνω σύνδεση. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015, διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός στατίνης και βιταμίνης D (η οποία μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα) μειώνει τις ημικρανίες, την ίδια ώρα που οι στατίνες μειώνουν και το καρδιαγγειακό κίνδυνο μειώνοντας την χοληστερίνη.

3. Ορμόνες

Τα οιστρογόνα συνδέονται στενά τόσο με την ημικρανία, όσο και με την καρδιαγγειακή νόσο και ως εκ τούτου μπορούν να εξηγήσουν την σύνδεση μεταξύ των δυο καταστάσεων, καθώς και το γιατί οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες.

4. Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

Τα άτομα με ημικρανίες, φαίνεται να έχουν παράλληλα και μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων που τους θέτουν σε καρδιακό κίνδυνο, όπως:

5. Γενετική προδιάθεση

Μια τελευταία θεωρία που συνδέει ημικρανίες και καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι οι κοινοί γενετικοί δείκτες που αυξάνουν την ευπάθεια των δύο καταστάσεων.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Link Between Migraines and Cardiovascular Disease https://www.verywellhealth.com/migraines-and-cardiovascular-disease-1719912

Migraine and the risk of incident hypertension among women https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0333102418756865

Migraine and the risk of cardiovascular and cerebrovascular events: a meta-analysis of 16 cohort studies including 1 152 407 subjects https://bmjopen.bmj.com/content/8/3/e020498

Migraine and risk of cardiovascular disease in women: prospective cohort study https://www.bmj.com/content/353/bmj.i2610

Simvastatin and vitamin D for migraine prevention: A randomized, controlled trial https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.24534

Migraine and risk of cardiovascular diseases: Danish population based matched cohort study https://www.bmj.com/content/360/bmj.k96