Διατροφή

Goji berries: 6 ευεργετικές ιδιότητες που τα καθιστούν υπερτροφή

Τα μούρα είναι μια από τις πιο πολύτιμες πηγές βιοδραστικών ενώσεων με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Για το λόγο αυτό καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο σε ποίκιλες μορφές: φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα και ως συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής.

Ένα από τα είδη μούρων, που χρησιμοποιείται ευρύτατα για τα σημαντικά οφέλη που παρουσιάζει για την υγεία, είναι το goji berry, το οποίο τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται ως υπερτροφή.

Τι είναι τα goji berries;

Τα goji berries είναι καρποί που προκύπτουν από το φυτό Lycium barbarum, το οποίο αναπτύσσεται σε χώρες της Ασίας. Έχουν μικρό μέγεθος, που μοιάζει με σταφίδα, και έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, ενώ γευστικά έχουν γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση.

Συνήθως διατίθενται στην αγορά σε αποξηραμένη μορφή ή ως συστατικό συμπληρωμάτων διατροφής, για τις πολύτιμες θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη υγείας των goji berries;

  1. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα goji berries είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής.

Συγκεκριμένα, όπως πολλά άλλα μούρα, τα goji berries έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, με σημαντικότερες τις βιταμίνες Α και C. Η πρόσληψη των δύο αυτών βιταμινών βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και πρόληψη διάφορων ασθενειών.

  1. Προστατεύουν τα μάτια

Τα goji berries, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να προστατέψουν από οφθαλμικές παθήσεις, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ευεργετική δράση των goji berries στην όραση έχει συσχετιστεί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά (ιδιαίτερα ζεαξανθίνη). Τα αντιοξειδωτικά έχουν την ικανότητα να προστατεύουν τα μάτια από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UV).

Μια μελέτη 90 ημερών, στην οποία συμμετείχαν 150 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, έδειξε πως η κατανάλωση χυμού goji berry είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών στο αίμα τους και αποτροπή της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα αντιοξειδωτικά των goji berries μπορούν επίσης να προστατέψουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού από τη φθορά, η οποία μπορεί  να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της όρασης.

  1. Προασπίζουν την υγεία του δέρματος

Τα goji berries περιέχουν μεγάλες ποσότητες β-καροτίνης, μιας φυτοχημικής ένωσης γνωστής για την ευεργετική της δράση στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Συχνά μάλιστα, η β-καροτίνη χρησιμοποιείται ως συστατικό προϊόντων περιποίησης του δέρματος για τη μείωση του ερεθισμού, βελτίωση των πρόωρων σημαδιών της γήρανσης και προστασία από φθορές της ηλιακής ακτινοβολίας.

  1. Παρέχουν προστασία ενάντια στον καρκίνο

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, η ζεαξανθίνη και τα καροτενοειδή, έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση διαφόρων καρκινικών κυττάρων και την επιβράδυνση της ανάπτυξής αυτών.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε ποντίκια, η οποία δημοσιεύθηκε στο Drug Design, Development and Therapy Journal, τα goji berries μπορεί να δρουν ευεργετικά μέσω αναστολής της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου, αλλά και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας κατά του καρκίνου.

  1. Συμβάλουν στη βελτίωση της ενέργειας και της διάθεσης

Μια μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πως η κατανάλωση χυμού goji berry από υγιείς ενήλικες, για χρονικό διάστημα 14 ημερών, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης, της ενέργειας, της πνευματικής οξύτητας, της ικανότητας εστίασης, της ποιότητας του ύπνου, αλλά και της υγείας του πεπτικού συστήματος.

  1. Προλαμβάνουν τις βλάβες στο ήπαρ

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τα goji berries χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με το ήπαρ.

Στις μέρες μας, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως τα goji berries μπορούν να βοηθήσουν στην καλή υγεία του ήπατος και πρόληψη της εμφάνισης αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

In vitro μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα έχουν δείξει επίσης πως τα goji berries μπορεί να αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικού όγκου στο ήπαρ.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση των goji berries;

Τα goji berries μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά, τα αντιυπερτασικά και τα αντιδιαβητικά. Για το λόγο αυτό άτομα που λαμβάνουν τέτοια φαρμακευτική αγωγή πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν την κατανάλωση goji berries για θεραπευτικούς σκοπούς.

Επιπλέον, άτομα που έχουν αλλεργίες σε άλλα είδη μούρων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς τα goji berries περιέχουν μια ένωση γνωστή ως βεταΐνη, η οποία μπορεί να βλάψει την υγεία του εμβρύου.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What are Goji Berries? This Unique Red Fruit, Explained https://www.healthline.com/nutrition/goji-berry

What are the health benefits of goji berries? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322693

Health Benefits and Applications of Goji Berries in Functional Food Products Development: A Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8868247/