Μολυσματικές ασθένειες

Γονείς και έφηβοι: Προγραμματίστε με ασφάλεια το καλοκαίρι σας

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, αλλά όπως όλα δείχνουν αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο καλοκαίρι. Πολλές προγραμματισμένες δραστηριότητες, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές και άλλες δραστηριότητες βρίσκονται σε αναμονή και ενδεχομένως να ακυρωθούν. Υπάρχει μια γενική αίσθηση αβεβαιότητας για το τι θα φέρουν οι ερχόμενοι μήνες και τα επίπεδα ανησυχίας είναι πολύ πιο υψηλά σε πόλεις που αντιμετώπισαν πολλά κρούσματα COVID-19. Ως αποτέλεσμα, πολλοί έφηβοι βρίσκονται σε σύγχυση και δυσανασχετούν για την έκβαση των γεγονότων.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τους εφήβους τους να προγραμματίσουν τους επόμενους μήνες;

Αυτό το καλοκαίρι, θα είναι πολύ διαφορετικό για πολλούς εφήβους και τις οικογένειες τους. Ακολουθούν, λοιπόν, τέσσερις συμβουλές, οι οποίες θα καθοδηγήσουν τους γονείς για το πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά τους, να προγραμματίσουν τους επόμενους μήνες.

1. Επικυρώστε την αντίδραση του εφήβου για τις τρέχουσες συνθήκες

Οι έφηβοι μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι, ανήσυχοι και λυπημένοι για την αναβολή των δραστηριοτήτων που προγραμμάτιζαν και για την ακύρωση διαφόρων εκδηλώσεων. Νιώθουν αβεβαιότητα για το τι θα φέρουν οι επόμενοι μήνες, ενώ μπορεί να τους λείπουν οι φίλοι τους και να αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι.

Τη στιγμή που μπορεί να είναι δελεαστικό, ως γονέας, να προσπαθήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα του έφηβου παιδιού σας, δίνοντας του έτοιμες λύσεις, αφιερώστε πρώτα λίγο χρόνο για να ακούσετε τις ανησυχίες του. Αφήστε τον να τις εκφράσει και διαβεβαιώστε τον ότι τον ακούτε μέσα από τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε, τον τόνο της φωνής σας και τις εκφράσεις σας. Είναι πιο σημαντικό να βοηθήσετε τον έφηβο να αισθανθεί ότι ακούγεται η φωνή του και ότι τον κατανοείτε, από το να προσπαθήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα του εκείνη τη στιγμή.

2. Προγραμματίστε την κάθε σας μέρα μαζί με το παιδί σας

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι συμφωνείτε στις ώρες για τα γεύματα, το πρωινό ξύπνημα και τον βραδινό ύπνο και την ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στο καθημερινό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, σκεφτείτε μαζί ιδέες για το πώς θα γεμίσετε την υπόλοιπη μέρα σας. Προσπαθήστε να επιτύχετε μια ισορροπία ενσωματώνοντας και δραστηριότητες όπως το παιχνίδι στον υπολογιστή, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τον προσωπικό χρόνο του εφήβου.

3. Ρωτήστε τον έφηβο ποιους στόχους ή χόμπι θέλει να αναπτύξει

Βοηθήστε τους εφήβους να αποφασίσουν για τους κατάλληλους στόχους ή τα χόμπι που θέλουν να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενδιαφέρονται να μάθουν να οδηγούν αυτοκίνητο; Να μαγειρεύουν; Ίσως να μάθουν μια γλώσσα ή να παρακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο μάθημα; Φυσικά, οι οικογενειακοί πόροι πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μόλις αποφασίσουν τι θέλουν να επιτύχουν, βοηθήστε τους να σχεδιάσουν τα βήματα τους προς αυτούς τους στόχους. Καθορίστε το πώς εσείς, ως γονέας, μπορείτε να παρέχετε κάποια βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζετε την αυτονομία του εφήβου σας.

4. Δώστε τους σαφείς οδηγίες σχετικά με την κοινωνικοποίηση

Ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, οπότε προσπαθήστε να ενημερώνεστε για το πώς επηρεάζεται η κοινότητα σας. Αποφασίστε μαζί σαν οικογένεια, ότι αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα προληπτικά μέτρα που θέλετε να ακολουθήσετε, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας προσώπου όταν η απόσταση δεν είναι δυνατή. Οι αποφάσεις της κάθε οικογένειας μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το πόσο ευάλωτα είναι τα μέλη της.

Μιλήστε στο έφηβο παιδί σας για το τι σημαίνουν αυτές οι αποφάσεις για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του. Να είστε σαφείς. Πώς μπορεί να αλληλεπιδρά με τους φίλους του; Τι γίνεται με τη μάσκα, τις επισκέψεις σε καταστήματα και τη συμμετοχή του σε διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες; Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το ποιοι κανόνες  δεν είναι διαπραγματεύσιμοι και ποιοι είναι διαπραγματεύσιμοι, με βάση τους παράγοντες κινδύνου της οικογένειας σας και τις οδηγίες της πολιτείας.

Ο έφηβος, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις και εμπόδια στην εφαρμογή αυτών των οδηγιών, οπότε είναι χρήσιμο να τα προβλέψετε εκ των προτέρων και να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας στο πώς θα τα διαχειριστεί.

Συμπερασματικά

Όλα ξεκινούν από την ακρόαση του εφήβου και την ευκαιρία που θα του δώσετε να αναλάβει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό του καθημερινού προγράμματος. Ακόμη και αν αυτό το καλοκαίρι δεν είναι αυτό που προγραμμάτισε το έφηβο παιδί σας, με τους πιο πάνω τρόπους μπορεί να βιώσει εξίσου όμορφες στιγμές.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved