Μολυσματικές ασθένειες

Γονίδιο υπεύθυνο για την απώλεια όρασης συνδέεται και με την COVID-19

Οι ερευνητές βρήκαν μια γενετική σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και την κύρια αιτία απώλειας όρασης, για άτομα 50 ετών και άνω, που ονομάζεται ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD).

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η COVID-19 και η AMD συσχετίζονται με παραλλαγές σε ένα γονίδιο που ονομάζεται PDGFB, το οποίο παίζει ρόλο στον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και συνδέεται με τις μη φυσιολογικές αλλαγές των αιμοφόρων αγγείων που συμβαίνουν στην AMD. Η  μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine. Η ανάλυση περιελάμβανε γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 16.000 άτομα με AMD, περισσότερα από 50.000 άτομα με COVID-19, καθώς και δύο ομάδες ελέγχου. (COVID-19: Η πρώτη γραμμή της ανοσοποιητικής άμυνας είναι βραχύβια και έχουμε επαναμολύνσεις)

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Lindsay Farrer, PhD, επικεφαλής. βιοϊατρικής γενετικής, η παρούσα μελέτη προσθέτει σε προηγούμενες κλινικές μελέτες, που διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν AMD, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 και υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να έχει γενετική βάση. (Αυτές είναι οι 9 χειρότερες τροφές για τα μάτια!)

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με AMD έχουν 25% αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας ή θανάτου λόγω COVID-19, ο οποίος είναι υψηλότερος από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης τύπου 2 (21%) και η παχυσαρκία (13%). (Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Ποια συμπληρώματα την επιβραδύνουν;)


Τι σημαίνει εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που προκαλεί απώλεια όρασης. Πρόκειται για ένα πρόβλημα όρασης που προκύπτει όταν η ωχρά κηλίδα καταστρέφεται (τμήμα του αμφιβλιστροειδούς χιτώνα). Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης καταστροφής είναι η απώλεια όρασης. Η περιφερειακή όραση ωστόσο, παραμένει φυσιολογική. Ως αποτέλεσμα, οι λεπτομέρειες δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές (Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας: Πώς θα ελέγξετε μόνοι σας αν έχετε την πάθηση;)

Ποιοι τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο τύποι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και συγκεκριμένα η ξηρή και η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας:  Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που εκδηλώνεται λόγω μικρών, κίτρινων εναποθέσεων, οι οποίες αναπτύσσονται κάτω από την ωχρά κηλίδα, προκαλώντας βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και κατά συνέπεια απώλεια όρασης. (Λουτεΐνη: Τι είναι και πώς μπορεί να ευνοήσει την υγεία των ματιών;)

Υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πρόκειται για τη μορφή της πάθησης η οποία εκδηλώνεται όταν αναπτύσσονται κάτω από τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία. Τα άτομα που πάσχουν από τον συγκεκριμένο τύπο της πάθησης, βλέπουν σκούρα σημεία στο κέντρο της όρασής τους. (Από ποια ηλικία και έπειτα, πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την υγεία των ματιών μας;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι τα ακόλουθα:

  • Αδύναμη κεντρική όραση
  • Αδυναμία όρασης σε χαμηλό φωτισμό
  • Παραμόρφωση των ευθειών γραμμών της όρασης
  • Θολή όραση
  • Δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων

Τα συμπτώματα που προκαλεί η υγρή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τα ακόλουθα:

  • Εμφάνιση ενός θολού σημείου στο πεδίο της όρασης
  • Θολή όραση
  • Ταχέως επιδεινούμενα συμπτώματα

Σημειώνεται ότι, τόσο η υγρή, όσο και η ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν επηρεάζουν την περιφερειακή όραση. (Κρόκος Κοζάνης: Πώς βοηθά στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Gene Associated With Vision Loss Also Linked to COVID: Study https://www.webmd.com/eye-health/macular-degeneration/news/20230105/gene-associated-with-vision-loss-linked-covid

Genome-Wide Pleiotropy Study Identifies Association of PDGFB with Age-Related Macular Degeneration and COVID-19 Infection Outcomes https://www.mdpi.com/2077-0383/12/1/109

Age-Related Macular Degeneration a Risk Factor for COVID-19 Infection https://www.bumc.bu.edu/busm/2023/01/03/age-related-macular-degeneration-a-risk-factor-for-covid-19-infection/

What Is Macular Degeneration? https://www.aao.org/eye-health/diseases/amd-macular-degeneration