Μολυσματικές ασθένειες

Γρίπη χωρίς πυρετό γίνεται;

Μπορεί κάποιος να έχει γρίπη αλλά να μην έχει πυρετό;

Η Elizabeth Hanes είναι νοσοκόμα και όπως αναφέρει, συχνά δέχεται την ερώτηση «αν είναι δυνατόν κάποιος να έχει γρίπη, αλλά να μην έχει πυρετό», διότι πολλοί τυγχάνει να αισθάνονται άρρωστοι, αλλά η θερμοκρασία τους να είναι φυσιολογική.

Σύμφωνα με την ίδια, η γρίπη προκαλεί ένα εύρη φάσμα συμπτωμάτων, αλλά εξαιτίας του ότι ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και ο τρόπος που ανταποκρίνεται σε διάφορες ασθένειες διαφέρει, ο κάθε άνθρωπος εμφανίζει διαφορετικά συμπτώματα. Οπότε, ναι, μπορεί ένας άνθρωπος να έχει γρίπη αλλά να μην έχει πυρετό.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η γρίπη;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη είναι:

Τα πιο πάνω συμπτώματα δεν εμφανίζονται όλα σε όλους τους ασθενείς με γρίπη. Στα αρχικά στάδια της γρίπης, το σώμα στην προσπάθεια του να καταπολεμήσει την νόσο, προκαλεί σε άλλους πυρετό και σε άλλους βήχα χωρίς πυρετό ή πονοκεφάλους.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα γρίπης;

Επειδή η COVID-19 και η γρίπη μοιράζονται πολλά κοινά συμπτώματα, εάν εμφανίσετε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης (πυρετός και βήχας), αλλά δεν είστε σίγουροι ότι αυτό που έχετε είναι γρίπη, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε.

Σε καμία περίπτωση μην υποθέσετε ότι έχετε γρίπη και όχι COVID-19 ή το αντίστροφο, χωρίς να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ.

Είτε έχετε γρίπη, είτε COVID-19, πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι δύο ασθένειες είναι μεταδοτικές, οπότε για να αποφύγετε να μολύνετε άλλους ανθρώπους:

  • Σε αρχικό στάδιο φροντίστε να απομονωθείτε από τα άλλα μέλη της οικογένειας σας. Αν είναι δυνατόν απομονωθείτε σε διαφορετικό σπίτι ή δωμάτιο με ξεχωριστό μπάνιο.
  • Φροντίστε να αποφύγετε την κοινή χρήση αντικειμένων.
  • Φροντίστε να φταρνίζεστε και να βήχετε στη μέσα μεριά του αγκώνα σας ή σε ένα χαρτί υγείας.
  • Φροντίστε να φοράτε πάντα τη μάσκα σας όταν έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
  • Φροντίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Φροντίστε να αποφεύγετε την άμεση επαφή με άλλα μέλη της οικογένειας σας, που δεν μένουν στο ίδιο σπίτι μαζί σας, κυρίως με αυτά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (πχ γιαγιά και παππού) και με άλλους ανθρώπους εκτός οικογενείας.
  • Φροντίστε να απολυμαίνετε τακτικά τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται και από άλλους, όπως το τηλεχειριστήριο, το σταθερό τηλέφωνο, τα πόμολα κ.ο.κ
  • Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και να ξεκουράζεστε καλά, είτε έχετε πυρετό, είτε όχι.