Μολυσματικές ασθένειες

Γρίπη των πτηνών: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η γρίπη των πτηνών εμφανίζεται φυσικά στα άγρια ​​πτηνά και μπορεί να εξαπλωθεί στα πουλερικά. Ωστόσο, η μετάδοσή της στον άνθρωπο είναι πολύ σπάνια. Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται μέσω της επαφής με το σάλιο, τη βλέννα ή τα κόπρανα ενός πουλιού που έχει τον ιό. Για να κολλήσει ένας άνθρωπος τον ιό, μια σημαντική ποσότητα του ιού πρέπει να εισέλθει στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Σχεδόν όλοι όσοι προσβάλλονται από γρίπη των πτηνών μολύνονται μετά από στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά. (Πόσο σοβαρή αναμένεται να είναι η περίοδος της γρίπης φέτος;)

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο παρατηρείται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι διεθνείς υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν τη γρίπη των πτηνών επειδή ο ιός έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί ή αλλάξει, ώστε να μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, θα γινόταν ακόμη πιο επικίνδυνος. (Πόσο διαρκεί η γρίπη; Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η γρίπη των πτηνών;

Στον άνθρωπο, τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών είναι ίδια με την εποχική γρίπη. Ορισμένες περιπτώσεις είναι ήπιες, ενώ άλλες είναι σοβαρές. Η γρίπη των πτηνών έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από την εποχική γρίπη. Περίπου το 53% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με H5N1 και το 50% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με H7N9 έχουν πεθάνει. (Εμβόλιο γρίπης: Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;)

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών περιλαμβάνουν:

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο γρίπης των πτηνών;

Οι άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται κοντά σε πτηνά, διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών. Η γρίπη των πτηνών είναι πιο συχνή σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στην Ασία. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μόλυνσης ενός ατόμου, αυξάνεται όταν ταξιδεύει σε χώρες υψηλού κινδύνου για γρίπη των πτηνών. (Εμβόλιο γρίπης: Μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ;)

Ανάμεσα στα άτομα που προσβάλλονται από τη γρίπη των πτηνών, οι έγκυες, όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι και τα άτομα 65 ετών και άνω, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. (3+1 τρόποι αντιμετώπισης της γρίπης)

Ποια μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με γρίπη των πτηνών;

Για μείωση του κινδύνου προσβολής από τη γρίπη των πτηνών, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν στους ανθρώπους:

  • Αποφυγή επαφής με άγρια πτηνά
  • Απομάκρυνση από οικόσιτα πουλά που είναι άρρωστα ή νεκρά
  • Αποφυγή επαφής με περιττώματα πτηνών, άγριων ή κατοικίδιων
  • Σε περίπτωση ταξιδιού σε χώρες που η γρίπη των πτηνών ευδοκιμεί, επιβάλλεται η αποφυγή χώρων όπου πωλούνται ή εκτρέφονται πουλερικά και άγρια πτηνά.

Πώς διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται η γρίπη των πτηνών;

Η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο με βάση τα συμπτώματα, αλλά χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος, κατά τον οποίο γίνεται ανάλυση της βλέννας. Η γρίπη των πτηνών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση αντιιικών φαρμάκων. (Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών;)

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης δεν προσφέρει προστασία από τη γρίπη των πτηνών. Ωστόσο, ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σοβαρής ασθένειας που θα μπορούσε να προκύψει από ταυτόχρονη μόλυνση με εποχική γρίπη και γρίπη των πτηνών. (Ρωσική γρίπη: Σχετίζεται με την COVID-19; Μπορεί να είναι η ίδια;)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Bird Flu? https://www.verywellhealth.com/human-risk-of-bird-flu-5211447

Bird Flu https://medlineplus.gov/birdflu.html

Prevention and Antiviral Treatment of Bird Flu Viruses in People https://www.cdc.gov/flu/avianflu/prevention.htm

Animal Production and Health Division (NSA) https://www.fao.org/agriculture/animal-production-and-health/en/

Bird Flu Virus Infections in Humans https://www.cdc.gov/flu/avianflu/avian-in-humans.htm

Outbreaks of North American Lineage Avian Influenza Viruses https://www.cdc.gov/flu/avianflu/north-american-lineage.htm