Δηλητηρίαση

Γρίπη του στομάχου Vs τροφικής δηλητηρίασης: Πώς να τις ξεχωρίσετε;

Σας ταλαιπωρεί η ναυτία, το στομάχι σας κάνει περίεργους ήχους και δεν τολμάτε να βγείτε από την τουαλέτα. Καθώς τρέχετε στο μπάνιο και αναλογίζεστε με αγωνία τι συμβαίνει, δύο πιθανότητες έρχονται στο μυαλό σας: Μήπως έχετε γρίπη του στομάχου ή έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ γρίπης του στομάχου και τροφικής δηλητηρίασης;

Ποια είναι τα παρόμοια συμπτώματα της γρίπης στομάχου και της τροφικής δηλητηρίασης;

Η γρίπη του στομάχου και η τροφική δηλητηρίαση είναι εύκολο να συγχέονται επειδή τα συμπτώματα είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

Σημειωτέον, αυτό που συνήθως αποκαλείται γρίπη του στομάχου δεν σχετίζεται καθόλου με τη γρίπη- ο ιός της γρίπης προκαλεί τη γρίπη. Οι περισσότερες στομαχικές παθήσεις προκαλούνται από τον νοροϊό. Ο νοροϊός είναι μια οικογένεια εξαιρετικά μεταδοτικών ιών που προκαλούν ανελέητο όλεθρο στο γαστρεντερικό σας σύστημα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο νοροϊός μεταδίδεται με το άγγιγμα μιας επιφάνειας όπου παραμονεύει το μικρόβιο και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματός σας μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει ήδη μολυνθεί ή με την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από κάποιον που φέρει τον ιό.

Η τροφική δηλητηρίαση, από την άλλη πλευρά, είναι ένας όρος-ομπρέλα για οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 250 τροφιμογενείς ασθένειες που έχουν εντοπίσει οι ερευνητές. Βακτήρια, παράσιτα και ιοί μπορούν να τις προκαλέσουν- ο νοροϊός που μεταδίδεται μέσω των τροφίμων θα μπορούσε να θεωρηθεί τροφιμογενής ασθένεια. Άλλες περιλαμβάνουν τη σαλμονέλα, την οποία μπορείτε να κολλήσετε από τρόφιμα, όπως τα ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά ή το κρέας, και τη λιστέρια, η οποία συνδέεται με μαλακά τυριά, ωμά φασόλια και πεπόνια.

Ενώ πρόκειται για ξεχωριστές ασθένειες που μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά, ο νοροϊός και η τροφική δηλητηρίαση έχουν μερικές διαφορές στα συμπτώματά τους. Αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε με ποια από τις δύο πιθανώς έχετε να κάνετε.

Έχετε άλλα συμπτώματα εκτός από γαστρεντερικά προβλήματα;

Ενώ οι συνεχιζόμενες κρίσεις διάρροιας και εμετού είναι τα κύρια σημάδια, οι πάσχοντες από γαστρεντερίτιδα μπορεί επίσης να έχουν πρόσθετα εξωεντερικά συμπτώματα – πράγματα που συμβαίνουν έξω από το γαστρεντερικό σας σύστημα. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια αφυδάτωσης, όπως πονοκέφαλος, ζάλη και ξηροστομία.

Τα άτομα με τροφική δηλητηρίαση μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα. Σύμφωνα με το CDC, ανάλογα με το μικρόβιο που έχει εισβάλει στον οργανισμό σας, μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και περιλαμβάνουν:

Τα πρόσθετα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόσο καιρό χρειάστηκε για να εμφανιστούν τα συμπτώματα είτε της γρίπης του στομάχου είτε της τροφικής δηλητηρίασης;

Σε γενικές γραμμές αν έχετε κολλήσει το μικρόβιο του νοροϊού, τα πρώτα σημάδια της ασθένειας θα εμφανιστούν μέσα σε 12-48 ώρες.

Για την τροφική δηλητηρίαση, ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εάν ένα μικρόβιο προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορεί να αισθάνεστε άσχημα μόνο 3-4 ημέρες μετά την κατανάλωσή του στο φαγητό σας. Αν όμως η ασθένεια προκαλείται από αντίδραση σε μια τοξίνη που απελευθερώνεται από το μικρόβιο, η δυσφορία εμφανίζεται πολύ πιο γρήγορα. Για παράδειγμα μπορεί να φάτε κάτι το πρωί και μπορεί να έχετε συμπτώματα το απόγευμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη γρίπη του στομάχου και πώς την τροφική δηλητηρίαση;

Όταν αντιμετωπίζετε τη γρίπη του στομάχου, δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι που θα σας κάνει αμέσως καλά. Αντιθέτως, πρέπει να περιμένετε μέχρι ο οργανισμός σας να αποβάλει πλήρως τον νοροϊό από τον οργανισμό σας. Τα καλά νέα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι: Ο νοροϊός είναι πολύ αυτοπεριοριζόμενος και διαρκεί 3 έως 4 ημέρες για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αν έχετε τροφική δηλητηρίαση, θα πρέπει επίσης να περιμένετε από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες αν και αυτό εξαρτάται από το μικρόβιο που προκαλεί την αγωνία σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς προβλήματα, αλλά ανάλογα με το μικρόβιο που προσλαμβάνεται, μπορεί να υπάρξουν κάποια πιθανά μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως χρόνια αρθρίτιδα, εγκεφαλική και νευρική βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια.

Τι πρέπει να προσέχετε αφού αναρρώσετε από τη γρίπη του στομάχου ή την τροφική δηλητηρίαση;

Ενώ ξεπερνάτε είτε την γρίπη του στομάχου είτε την τροφική δηλητηρίαση, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε να πίνετε υγρά που δεν περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη, ώστε να μην αφυδατωθείτε. Εάν η διάρροια ή ο έμετος είναι έντονοι, συνιστάται να πίνετε υγρά επανυδάτωσης από το στόμα για να αντικαταστήσετε τους ηλεκτρολύτες και τα υγρά σας. Τα αθλητικά ποτά μπορεί να βοηθήσουν λίγο, αλλά μπορεί να μην αντικαταστήσουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια σας.

Σύμφωνα με την πηγή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής, τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να μην ενυδατώνεστε αρκετά περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα μεγάλης δίψας
  • Ξηρό στόμα
  • Ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Ξηρό δέρμα
  • Κόπωση
  • Ζάλη

Η σοβαρή αφυδάτωση αυξάνει τα συμπτώματα και περιλαμβάνει:

Τα παιδιά ή τα βρέφη που είναι αφυδατωμένα μπορεί να κλαίνε με λίγα ή καθόλου δάκρυα και να είναι ασυνήθιστα νυσταγμένα ή ανήσυχα.

Η αφυδάτωση δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης ή έχετε ένα παιδί υπό τη φροντίδα σας που παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Και αν τα πράγματα δεν ξεκαθαρίσουν ή σε οποιοδήποτε σημείο, παρουσιάσετε υψηλό πυρετό, αιματηρή διάρροια, διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες ή δεν μπορείτε να κρατήσετε καθόλου υγρά, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή αναζητήστε επείγουσα.

Εν τω μεταξύ, ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένοι και παρακολουθήστε για ενδείξεις πιο σοβαρής ασθένειας. Και να θυμάστε, είτε έχετε προσβληθεί από γρίπη του στομάχου είτε από τροφική δηλητηρίαση, θα περάσει κι αυτό σύντομα.

Διαβάστε επίσης :


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved