Φυσικές θεραπείες

Gua Sha: Τι είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Το Gua sha είναι μια παραδοσιακή κινεζική θεραπευτική μέθοδος κατά την οποία ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας χρησιμοποιεί ένα εργαλείο με λεία άκρη για να πιέσει το δέρμα σας. Αυτή η κίνηση αναδεικνύει μικρά, κόκκινα, εξανθήματα που φαίνονται κάτω από το δέρμα σας και ονομάζονται πετέχειες.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το gua sha για να θεραπεύσουν τον χρόνιο πόνο σε όλο τους το σώμα. Συχνά το κάνουν μαζί με άλλες συμπληρωματικές θεραπείες όπως η βοτανοθεραπεία, το μασάζ, ο βελονισμός και η θερμοθεραπεία.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Gua Sha;

Για να σας προετοιμάσει για τη συνεδρία, ο θεραπευτής σας θα βάλει λάδι στο σώμα σας. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο μασάζ gua sha που μοιάζει με πέτρα για να πιέσει το δέρμα σας με μακριές, καθοδικές κινήσεις. Τότε είναι που θα παρατηρήσετε περιοχές με πετέχειες στο δέρμα σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν gua sha σε:

  • Λαιμό
  • Γλουτούς
  • Χέρια
  • Πόδια

Αρχικά, θα χρησιμοποιήσουν απαλά το εργαλείο στο δέρμα σας. Σταδιακά, προσθέτουν περισσότερη πίεση στις κινήσεις. Θα ασκήσουν μόνο τόση πίεση όση θέλετε.

Αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι βοηθάει τη ροή του αίματος και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα “lifting” στο δέρμα σας, το οποίο, όπως λένε ορισμένοι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τοξινών στο σώμα σας και στην προώθηση της επούλωσης. Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε gua sha στο πρόσωπό σας, αλλά αυτή η διαδικασία θα ήταν πιο ήπια.

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του Gua Sha;

Μερικές μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσον μπορεί να είναι χρήσιμη για ορισμένες καταστάσεις, όπως:

  1. Hπατίτιδα Β: Μια μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερες μελέτες για να είμαστε σίγουροι.
  2. Ημικρανίες: Μια μελέτη δείχνει ότι ως μέρος μιας 14ήμερης ενδονοσοκομειακής θεραπείας, το Gua Sha φάνηκε να βοηθά στην ανακούφιση του πόνου της ημικρανίας. Αλλά οι ειδικοί χρειάζονται περισσότερες έρευνες και κλινικές δοκιμές για να το αποδείξουν αυτό.
  3. Σύνδρομο Tourette: Αυτή η πάθηση επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα και προκαλεί “τικ”, ή ξαφνικές συσπάσεις. Σε μια μελέτη, ένας άνδρας με σύνδρομο Tourette χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό βελονισμού, βοτάνων, αλλαγών στον τρόπο ζωής και gua sha μία φορά την εβδομάδα για 35 εβδομάδες. Είδε τα συμπτώματά του να βελτιώνονται κατά 70%. Αλλά οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τις συνδέσεις.
  4. Πόνος στον αυχένα: Σε μια κλινική δοκιμή, 48 άτομα με χρόνιο πόνο στον αυχένα τους κατανεμήθηκαν σε δύο ίσες ομάδες. Μετά από μια εβδομάδα, τα άτομα που έκαναν θεραπεία με Gua Sha είδαν τον πόνο τους να υποχωρεί σημαντικά για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί δεν είναι αποφασισμένοι σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του Gua Sha στον πόνο του αυχένα.
  5. Περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα: Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν πράγματα όπως ανώμαλες περιόδους, εξάψεις, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη διάθεση. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν Gua Sha μια φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες είδαν αυτά τα συμπτώματα να βελτιώνονται. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν πώς λειτουργεί.
  6. Πληρότητα” του στήθους: Εάν θηλάζετε, το στήθος σας μπορεί να γεμίσει υπερβολικά με γάλα. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει πρήξιμο και να γίνει  επώδυνο. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που είχαν πρόβλημα με το θηλασμό λόγω πληρότητας του στήθους έλαβαν θεραπεία με Gua Sha ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο και για μερικές εβδομάδες αφού πήγαν στο σπίτι. Στις γυναίκες αυτές ο πόνος υποχώρησε και τελικά μπόρεσαν να θηλάσουν πιο εύκολα.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι του Gua Sha;

Τυπικά, το Gua Sha θεωρείται ασφαλές. Ωστόσο, μπορεί να έχετε κάποιους μώλωπες ή αποχρωματισμό του δέρματός σας. Θα μπορούσατε επίσης να νιώσετε πόνο και ευαισθησία για λίγο διάστημα μετά τη θεραπεία σας.


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Effectiveness of Traditional Chinese “Gua Sha” Therapy in Patients with Chronic Neck Pain: A Randomized Controlled Trial https://academic.oup.com/painmedicine/article/12/3/362/1829149?login=true

Petechiae https://www.mayoclinic.org/symptoms/petechiae/basics/definition/sym-20050724#:~:text=Petechiae%20are%20pinpoint%2C%20round%20spots,when%20you%20press%20on%20them.

Perimenopause https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/perimenopause/symptoms-causes/syc-20354666#:~:text=Overview,start%20perimenopause%20at%20different%20ages.

Hepatitis B https://www.cdc.gov/hepatitis/hbv/index.htm

What is Tourette Syndrome https://www.cdc.gov/dotw/tourette-syndrome/index.html#:~:text=Tourette%20syndrome%20is%20a%20condition,and%20over%20or%20grunting%20unwillingly.

Gua Sha for migraine in inpatient withdrawal therapy of headache due to medication overuse https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17971671/

The Benefits of using with Gua Sha for your Massage Therapy Business https://www.swedishinstitute.edu/blog/2018/09/13/massage-therapy-business-gua-sha/

Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. https://www.researchgate.net/publication/51168614_Guasha-induced_hepatoprotection_in_chronic_active_hepatitis_B_A_case_study

A Single Case of Tourette's Syndrome Treated with Traditional Chinese Medicine. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28254105/#:~:text=Using%20a%20combination%20of%20acupuncture,the%20symptoms%20of%20Tourette's%20syndrome.

Effectiveness of traditional Chinese https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21276190/#:~:text=The%20treatment%20was%20safe%20and,mechanisms%20remains%20to%20be%20clarified.

Effect of Gua sha therapy on perimenopausal syndrome: a randomized controlled trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27760084/#:~:text=Conclusions%3A%20The%20results%20of%20this,perimenopausal%20syndrome%20in%20clinical%20work.

An experience applying Gua-Sha to help a parturient women with breast fullness. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18270940/