Διατροφή, Πρόληψη και θεραπεία, Υγεία Δέρματος

Γυναικεία τριχόπτωση: Αιτίες και θεραπεία

Η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες

Τα μαλλιά στις γυναίκες είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας τους και όλες σχεδόν δίνουν πολύ μεγάλη σημασία σε αυτά, ενώ αν για κάποιο λόγο αρχίσουν να εμφανίζουν τριχόπτωση παθαίνουν πανικό. Ποιες είναι λοιπόν κάποιες από τις πιθανές αιτίες που οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους και τι μπορούν να κάνουν για αυτό;

Οι γυναίκες, όπως και οι άντρες, μπορούν να ξεκινήσουν να χάνουν μαλλιά από διάφορα σημεία, αλλά συνήθως η απώλεια δεν γίνεται από τη ρίζα των μαλλιών στο μέτωπο που αρχίζει να υποχωρεί όπως συχνά συμβαίνει στους άντρες. Πιο συχνά χάνουν μαλλιά από την κορυφή του κεφαλιού, παρουσιάζουν απώλεια από όλο το τριχωτό της κεφαλής ή και από ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ο κύκλος ζωής της τρίχας

Το κεφάλι έχει περίπου 100.000 τρίχες και κάθε μία από αυτές έχει τον δικό της κύκλο ζωής που διαρκεί 2-6 χρόνια και πέφτει, ενώ μια νέα τρίχα αρχίζει και αναπτύσσεται. Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή λοιπόν, οι περισσότερες τρίχες βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης.

Όλοι οι άνθρωποι καθημερινά χάνουν 50-100 τρίχες, οπότε αν δείτε αρκετές μαζεμένες να πέφτουν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως παρατηρήσετε ότι ένας υπερβολικός αριθμός χάνεται καθημερινά ή ότι γίνονται τα μαλλιά σας πιο αδύναμα τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Για ποιο λόγο εμφανίζεται η τριχόπτωση;

Υπάρχουν πολλές ιατρικές αιτίες που μπορεί να κάνουν τα μαλλιά να πέφτουν, όπως προβλήματα στο θυρεοειδή, χρόνιες ασθένειες, αναιμίες και πολλές άλλες. Επίσης, διατροφικές ελλείψεις, κατάχρηση προϊόντων στάιλινγκ, έντονο και παρατεταμένο στρες, εγκυμοσύνη είναι κάποιοι επιπλέον λόγοι που τα μαλλιά σας αραιώνουν. Συνήθως αν αντιμετωπιστούν τα θέματα υγείας τα μαλλιά αρχίζουν να φυτρώνουν ξανά. Τα προβλήματα στο θυρεοειδή και το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι τα πιο συχνά ιατρικά αίτια στις γυναίκες. Επίσης, στην περίοδο μετά την εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες παρατηρούν τα μαλλιά τους να αραιώνουν αισθητά για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση έπειτα από μερικούς μήνες ή ακόμη και έπειτα από 2 χρόνια.

Υπάρχει θεραπεία;

Για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αν η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει κάποιο από τα εγκεκριμένα ειδικά φάρμακα για την καταπολέμηση της. Όμως, όταν σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο τότε η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί ξανά. Επίσης, για τις περιπτώσεις που αυτή ωφελείται σε αυτοάνοσα αίτια, τότε ίσως σας χορηγήσει κορτιζόνη. Τέλος ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σας να πέφτουν, έτσι αν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι έχετε αναιμία, μπορεί να σας χορηγήσει σίδηρο ή ακόμη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β αν αυτή οφείλεται σε έλλειψη τους.

Το λέιζερ χρησιμοποιείται ορισμένες φορές για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης καθώς βοηθά στο να βοηθήσει τις νέες τρίχες να μεγαλώσουν. Οι εμφυτεύσεις μαλλιών είναι μια ακόμη μέθοδος που υπόσχεται οριστική λύση του προβλήματος στο σημείο που εμφανίζεται η τριχόπτωση. Όμως, πάντα πριν καταφύγετε σε κάποια από τις παραπάνω μεθόδους θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, ώστε να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να προτείνει την ιδανική, για εσάς, λύση.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved