Σεξουαλική Υγεία

Γυναικείο προφυλακτικό: Πώς χρησιμοποιείται ένα εσωτερικό προφυλακτικό;

Τα εσωτερικά προφυλακτικά, που ονομάζονται και γυναικεία προφυλακτικά, έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα εξωτερικά – ανδρικά προφυλακτικά. (FDA: Πράσινο φως για το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο προφυλακτικό για πρωκτικό σεξ)

Καταρχάς, ακόμη και αν ο άντρας είναι απρόθυμος να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό, δίνεται η δυνατότητα στη γυναίκα να προστατεύσει τον εαυτό της, από τυχόν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εσωτερικού προφυλακτικού;

Το εσωτερικό προφυλακτικό εγκρίθηκε για χρήση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το 1993 και θεωρήθηκε ένα νέο και αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ). (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)

Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα των εσωτερικών προφυλακτικών συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα:

 • Καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια: Παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία ενάντια στα ΣΜΝ, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και ο έρπης των γεννητικών οργάνων, που μεταδίδονται μέσω της επαφής δέρματος με δέρμα.
 • Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και οκτώ ώρες πριν από το σεξ: Αυτή η δυνατότητα αποτρέπει το ενδεχόμενο να μην χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό, για τον οποιοδήποτε λόγο, κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Δεν απαιτούν πέος σε στύση για να λειτουργήσουν: Είναι μια εξαιρετική επιλογή για άνδρες με στυτική δυσλειτουργία.
 • Είναι πιο άνετα για άνδρες χωρίς περιτομή: Στους άνδρες χωρίς περιτομή, συνήθως δεν αρέσει να πιέζεται η ακροποσθία τους από το εξωτερικό προφυλακτικό.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια μαζί με λιπαντικά με βάση το λάδι: Σε αντίθεση με τα εξωτερικά προφυλακτικά από λατέξ, τα εσωτερικά προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από μαλακό πολυμερές νιτριλίου (όχι λατέξ) και δεν καταστρέφονται από τα λιπαντικά με βάση το λάδι.
 • Είναι ασφαλή για χρήση από άτομα με αλλεργία στο λάτεξ: Επειδή είναι κατασκευασμένα από νιτρίλιο.

Γιατί τα γυναικεία προφυλακτικά έχουν μικρότερη ζήτηση παρά τα πλεονεκτήματά τους;

Τα γυναικεία προφυλακτικά έχουν μικρότερη ζήτηση παρά τα πλεονεκτήματά τους. Η μη εξοικείωση μαζί τους, σε συνδυασμό με τη γενική έλλειψη διαθεσιμότητας, κάνει τους ανθρώπους πιο απρόθυμους να τα χρησιμοποιήσουν. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ)

Πώς χρησιμοποιείται σωστά το γυναικείο προφυλακτικό;

Για να χρησιμοποιήσετε σωστά ένα εσωτερικό προφυλακτικό, διαβάστε προσεκτικά τον ακόλουθο οδηγό:

 • Αρχικά ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του προφυλακτικού και σε περίπτωση που έχει λήξει πετάξτε το.
 • Ανοίξτε τη συσκευασία, σκίζοντας την άκρη της. Συνήθως υπάρχει μια εγκοπή σε μια από τις επάνω γωνίες. Η εν λόγω εγκοπή μειώνει τον κίνδυνο καταστροφής του προφυλακτικού κατά το άνοιγμα.
 • Τρίψτε τη θήκη του προφυλακτικού, ώστε το λιπαντικό να καλύψει όλο το εσωτερικό του μέρος.
 • Ξετυλίξτε το και βρείτε το δαχτυλίδι στο κλειστό άκρο, το οποίο είναι γνωστό ως εσωτερικός δακτύλιος, επειδή μπαίνει μέσα στον κόλπο. Ο εξωτερικός δακτύλιος παραμένει στο εξωτερικό του σώματος.
 • Βρείτε μια άνετη θέση για να διευκολύνετε την εισαγωγή του προφυλακτικού στον κόλπο. Για παράδειγμα μπορείτε να καθίσετε στην τουαλέτα, να ξαπλώσετε ή να σταθείτε με το ένα πόδι σηκωμένο.
 • Πιέστε το δαχτυλίδι στο κλειστό άκρο με τον αντίχειρα και το μεσαίο σας δάχτυλο. Αυτό θα δώσει στο δαχτυλίδι ένα μακρόστενο σχήμα, που θα διευκολύνει την εισαγωγή του.
 • Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα του άλλου σας χεριού και απλώστε τα χείλη του κόλπου σας.
 • Εισαγάγετε το κλειστό άκρο του εσωτερικού προφυλακτικού στον κόλπο σας, όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Βάλτε τον δείκτη ή το μεσαίο σας δάχτυλο στο εσωτερικό του προφυλακτικού, σπρώχνοντας το δαχτυλίδι όσο περισσότερο μπορείτε μέσα στον κόλπο σας. Θα πρέπει να το ωθήσετε μέχρι τον τράχηλο, πάνω από το ηβικό οστό.
 • Μόλις τοποθετηθεί το εσωτερικό προφυλακτικό, κανονικά δεν πρέπει να το νιώθετε. Ο δακτύλιος στο ανοιχτό άκρο πρέπει να είναι περίπου 1 ίντσα έξω από τον κόλπο και να ακουμπά άνετα στα χείλη.
 • Βεβαιωθείτε ότι το προφυλακτικό δεν είναι στριμμένο μέσα στον κόλπο. Εισάγετε το δάκτυλό σας για να δείτε αν υπάρχει συστροφή.
 • Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, οδηγήστε το πέος στο κέντρο του ανοιχτού εξωτερικού δακτυλίου.
 • Μετά την επαφή, στρίψτε απαλά το εξωτερικό άκρο του προφυλακτικού για να το κλείσετε. Αυτό σφραγίζει το σπέρμα. Τραβήξτε το προφυλακτικό απαλά από το σώμα σας και πετάξτε το σε έναν κάδο απορριμμάτων.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Use an Internal Condom https://www.verywellhealth.com/how-to-use-the-female-condom-3133071

Revisiting the condom riddle: Solutions and implications https://escholarship.org/uc/item/5w21d745

Female (Internal) Condom Use https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/internal-condom-use.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcondomeffectiveness%2FFemale-condom-use.html

Female Condom Use and Adoption Among Men and Women in a General Low-Income Urban U.S. Population https://link.springer.com/article/10.1007/s10461-015-1052-8

Obstetrical and Gynecological Devices; Reclassification of Single-Use Female Condom, To Be Renamed Single-Use Internal Condom https://www.federalregister.gov/documents/2018/09/27/2018-21044/obstetrical-and-gynecological-devices-reclassification-of-single-use-female-condom-to-be-renamed

Inconsistencies on U.S. Departments of Health Websites Regarding Anal Use of the Female Condom https://link.springer.com/article/10.1007/s10461-014-0933-6

The female condom: STD protection in the hands of women https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12288250/