Γυναίκα

Γυναικείο στήθος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα σχήματα του γυναικείου μαστού;

Το γυναικείο στήθος αναπτύσσεται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Η γενετική, η ηλικία, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας, επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος του στήθους, των αρεολών και των θηλών της.

Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται όλοι οι τύποι μαστού, αρεολών και θηλών που υπάρχουν, όπως και οι παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση του στήθους.

Ποια σχήματα γυναικείων μαστών υπάρχουν;

1. Στρογγυλά στήθη

Τα στρογγυλά στήθη έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση και σχεδόν ισοδύναμη πληρότητα στο πάνω και στο κάτω μέρος τους.

2. Σε σχήμα καμπάνας

Τα στήθη σχήματος καμπάνας είναι στενά στην κορυφή και μεγαλύτερα στο κάτω μέρος και είναι πιο συνηθισμένα σε γυναίκες που τείνουν να έχουν μεγαλύτερο στήθος.

3. Σε σχήμα δακρύων

Το στήθος σε σχήμα δακρύων μοιαζει με το στήθος σε σχήμα καμπάνας, με την διαφορά ότι είναι στρογγυλό και ελαφρώς πιο γεμάτο στο κάτω μέρος.

4. Σε κωνικό σχήμα

Οι κορυφές των μαστών που έχουν κωνικό σχήμα κλίνουν προς τις θηλές, οι οποίες δείχνουν προς τα έξω. Τα κωνικά στήθη είναι πιο συνηθισμένα στις γυναίκες που τείνουν να έχουν μεγαλύτερο στήθος.

5. Χαλαρά στήθη

Τα στήθη με χαλαρότερο ή λεπτότερο μαστικό ιστό, τείνουν να έχουν πιο χαλαρή μορφή. Οι θηλές συνήθως τοποθετούνται χαμηλότερα και δείχνουν προς τα κάτω.

6. Στήθη Ανατολής-Δύσης

Τα στήθη Ανατολής-Δύσης είναι γεμάτα τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος και οι θηλές τους δείχνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις, μακριά από τη μέση γραμμή του σώματος.

7. Μπροστινά στήθη

Τα μπροστινά στήθη είναι παρόμοια με τα στήθη Ανατολής-Δύσης, με την διαφορά ότι απομακρύνονται από το κέντρο του στήθους, αφήνοντας περισσότερο χώρο μεταξύ τους.

8. Κοντινά στήθη

Τα κοντινά στήθη έχουν ελάχιστο ή κανένα κενό μεταξύ τους. Είναι τοποθετημένα στο κέντρο του σώματος, αφήνοντας μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στο στήθος και τον ώμο.

9. Ασύμμετρα στήθη

Για ασυμμετρία του μαστού μιλάμε όταν το ένα στήθος έχει διαφορετικό σχήμα ή μέγεθος από το άλλο. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα, έλεγξε τις διαστάσεις 87 γυναικείων μαστών, διαπιστώνοντας ότι το αριστερό στήθος ήταν μεγαλύτερο στο 62% αυτών των γυναικών.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιο είδος ασσυμετρίας στο στήθος τους, ωστόσο, ο βαθμός της ασυμμετρίας ποικίλει από άτομο σε άτομο. Σε μερικές γυναίκες το ένα στήθος είναι αισθητά μεγαλύτερο ή μικρότερο από το άλλο, ενώ σε άλλες τα στήθη τους έχουν ελάχιστη διαφορά που δεν είναι καν παρατηρήσιμη. Σε κάθε περίπτωση και παρόλο που η ασυμμετρία του στήθους δεν είναι ανησυχητική, κάθε γυναίκα που παρατηρεί την οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος της θα πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό της.

Ποιες είναι οι αιτίες της ασυμμετρίας του μαστού;

Σύμφωνα με έρευνες, ορισμένες έφηβες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρή ασυμμετρία στο στήθος τους. Αυτή η ασυμμετρία μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

  • Άλλων ασθενειών στον ιστό του μαστού
  • Άλλων ιατρικών θεραπειών
  • Συγγενών ιατρικών παραγόντων

Η ασυμμετρίας του στήθους, συνήθως, διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια μιας μαστογραφίας ή εξετάσεων για καρκίνο του μαστού.

Υπάρχει σχέση ανάμεσα στις εμφανείς διαφορές του στήθους και τον καρκίνο του μαστού;

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Breast με τίτλο «Βασική και Κλινική Έρευνα», οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις εμφανείς διαφορές στο μέγεθος του στήθους και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα άτομα με αναλογίες ασυμμετρίας του μαστού πάνω από 20%, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Τι είναι Αρέολα; (Areolae)

Η αρέολα είναι ο δακτύλιος (το πιο σκούρο δέρμα) που περιβάλλει τη θηλή, η οποία έχει κατά μέσο όρο μέγεθος 3-6 εκατοστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι φυσιολογικό οι αρέολες να αλλάζουν μέγεθος και χρώμα στα διαφορετικά στάδια της ζωής μιας γυναίκας, κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Είδη αρέολας:

  • Χρώμα: Ροζ, καφέ ή πιο σκούρο καφέ
  • Υφή: Άλλες πιο τραχείες και άλλες πιο λείες
  • Σχήμα: Μερικές πιο στρογγυλές από άλλες

Ποιοι διαφορετικοί τύποι θηλών υπάρχουν;

Η θηλή είναι το ανυψωμένο τμήμα ιστού στο κέντρο του μαστού, η οποία συνδέεται με τους μαστικούς αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του μητρικού γαλακτος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι θηλών, όπως:

  • Πρησμένες θηλές: Η αρέολα και η θηλή σχηματίζουν ένα ανυψωμένο ανάχωμα που προεξέχει έξω από το στήθος.
  • Επίπεδες θηλές: Η θηλή έχει το ίδιο ύψος με την αρέολα.
  • Ανώμαλες θηλές: Οι φυσαλίδες που παρατηρούνται πάνω στις θηλές και την αρέολα κάποιων γυναικών, είναι αδένες που παράγουν λάδι. Σε μερικές γυναίκες αυτές οι φυσαλίδες είναι εμφανής και σε άλλες αόρατες.
  • Τριχωτές θηλές: Πάνω στο δέρμα της αρέολας υπάρχουν θυλάκια τρίχας. Οι τρίχες που εμφανίζονται στην αρέολα ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα σε χρώμα και υφή.
  • Ανεστραμμένες θηλές: Οι θηλές μερικών γυναικών αποσύρονται μονίμως προς τα μέσα και προεξέχουν μόνο ως απόκριση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ή λόγω σεξουαλικής διέγερσης.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη μορφή του μαστού μιας γυναίκας;

(Α) Παράγοντες που επηρεάζουν το σχήμα του στήθους:

  • Σωματικό λίπος: Το λίπος στο στήθος περιβάλλει τους μαστικούς αδένες που παράγουν γάλα και δίνει στο στήθος το χαρακτηριστικό στρογγυλό του σχήμα.
  • Ορμόνες: Τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη των μαστικών αδένων. Πριν από την περίοδο μιας γυναίκας, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και ως εκ τούτου το γυναικείο στήθος φουσκώνει.
  • Ηλικία: Κατά την γήρανση το γυναικείο σώμα παράγει λιγότερες αναπαραγωγικές ορμόνες και ως εκ τούτου ο μαστικός αδένας και ο αδενικός ιστός μειώνονται, μικραίνοντας τις διαστάσεις του μαστού.
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Η αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, προκαλούν αύξηση των μαστικών αδένων μεγαλώνοντας το μέγεθος του στήθους. Μετά το τέλος του θηλασμού, ο μαστός επανέρχεται στο φυσιολογικό του μέγεθος.

(Β) Παράγοντες που επηρεάζουν τη μορφή του στήθους:

Μαστίτιδα: Η μαστίτιδα είναι στην ουσία φλεγμονή στο μαστό που προκαλείται από κάποια λοίμωξη από κάποιον φραγμένο αγωγό γαλακτος ή από κάποια γρατσουνιά στο δέρμα. Η μαστίτιδα επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες που θηλάζουν και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και με χειρουργικές παρεμβάσεις απόφραξης των αποκλεισμένων αγωγών γάλακτος ή αποστράγγισης των αποστημάτων που έχουν σχηματιστεί στον μαστό.

Αδενοσίνη: Η αδενοσίνη είναι μια μη καρκινική κατάσταση του μαστού, που χαρακτηρίζεται από διευρυμένες λοβούς (τα γαλακτοπαραγωγά συστατικά των μαστικών αδένων), η οποία προκαλεί πρήξιμο και μια άμορφη εικόνα στο στήθος. Η εν λόγω κατάσταση εξαφανίζεται μόνη της χωρίς καμία ιατρική θεραπεία.

Νεανική υπερτροφία: Η νεανική υπερτροφία είναι μια σπάνια κατάσταση που προκαλεί ταχεία και υπερβολική ανάπτυξη του μαστού κατά την εφηβεία. Η ακριβής αιτία που την προκαλεί παραμένει άγνωστη, αλλά διάφορες θεωρίες αναφέρουν ότι είναι αποτέλεσμα γενετικής και ορμονικών ανωμαλιών.

Εκτός από την ταχεία ανάπτυξη του μαστού, η νεανική υπερτροφία μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Κοκκίνισμα και πρήξιμο του στήθους
  • Πύκνωση του δέρματος και των υποκείμενων ιστών του μαστού
  • Ορατές φλέβες κάτω από το δέρμα του στήθους
  • Πόνο στο στήθος και την πλάτη

Για τη θεραπεία της νεανικής υπερτροφίας συνιστάται χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού και φάρμακα ορμονικού ελέγχου τα οποία ρυθμίζουν τον υποδοχέα των οιστρογόνων, ανακουφίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης του μαστού.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Γενικότερα, οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους αμέσως μόλις διαπιστώσουν κάποια αλλαγή στον μαστό τους και όταν παρουσιάσουν κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Εμφάνιση νέας μάζας στον μαστό (ανώδυνη ή οδυνηρή, μαλακή ή σκληρή, στρογγυλή ή ακανόνιστη)
  • Κοκκίνισμα στο δέρμα του στήθους
  • Αποκόλληση θηλών
  • Ξηρό ή λιπώδες δέρμα στο στήθος ή στη θηλή
  • Ανεξήγητος πόνος στο στήθος ή στη θηλή
  • Ασυνήθιστη εκκένωση θηλών
  • Πρησμένοι λεμφαδένες κοντά στην μασχάλη ή στο κόκαλο

Ο γιατρός θα προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία που προκαλεί τα πιο πάνω συμπτώματα και θα συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία. Λοιμώξεις, όπως η μαστίτιδα, ανταποκρίνονται στις αντιβιοτικές θεραπείες, ενώ η ορμονική θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της νεανικής υπερτροφίας και ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού. Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου του μαστού επιλέγονται και διαφορετικές θεραπείες, όπως:


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved