Διατροφή

Γύρη μελισσών: Πώς ευνοεί την ανθρώπινη υγεία;

Τι είναι η γύρη των μελισσών;

Η γύρη των μελισσών είναι ένα φυσικό μείγμα γύρης λουλουδιών, νέκταρ, εκκρίσεων μελισσών, ενζύμων, μελιού και κεριού, που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής. Οι επαγγελματίες υγείας το προωθούν ως υπερτροφή λόγω του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά του προφίλ που περιλαμβάνει τοκοφερόλη, νιασίνη, θειαμίνη, βιοτίνη, φολικό οξύ, πολυφαινόλες, καροτενοειδή χρωστικές ουσίες, φυτοστερόλες, ένζυμα και συνένζυμα.

Μάλιστα, η γύρη των μελισσών διατίθεται και σε μορφή συμπληρώματος και χρησιμοποιείται για τη διαχείριση καταστάσεων, όπως:

Επιπλέον, η γύρη των μελισσών λέγεται ότι ενισχύει την ενέργεια, ακονίζει τη μνήμη, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει την αθλητική απόδοση.

Σε ποιες καταστάσεις υγείας μπορεί να βοηθήσει η γύρη των μελισσών;

Μέχρι σήμερα, η επιστημονική έρευνα για τις επιδράσεις της γύρης των μελισσών στην ανθρώπινη υγεία είναι αρκετά περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στις πιο κάτω καταστάσεις.

1. Αλλεργίες

Μία από τις πιο κοινές χρήσεις της γύρης των μελισσών είναι η διαχείριση των εποχιακών αλλεργιών, όπως ο αλλεργικός πυρετός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάποση της γύρης βοηθά το σώμα να δημιουργήσει αντίσταση στα αλλεργιογόνα και να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Παρότι πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τη χρήση της γύρης των μελισσών ως θεραπεία για τις εποχιακές αλλεργίες, ορισμένες έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει αντιαλλεργικά αποτελέσματα.

Μια μελέτη σε ποντίκια, που πραγματοποιήθηκε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food, έδειξε ότι η γύρη των μελισσών μπορεί να αναστείλει τη δραστηριότητα στα μαστοκύτταρα, μια κατηγορία κυττάρων που εμπλέκονται στην απελευθέρωση ισταμίνης ως απόκριση στα αλλεργιογόνα, με αποτέλεσμα να πυρωδοτούνται τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία είναι ελάχιστα, οπότε χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να προταθεί η γύρη ως θεραπεία για τις αλλεργίες.

2. Χοληστερίνη

Η γύρη των μελισσών μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερίνη. Δυο μελέτες σε ζώα, μια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients το 2017 και μία άλλη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules το 2018, διαπίστωσαν ότι η γύρη των μελισσών μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και της ολικής χοληστερίνης.

Παρόλα αυτά, τα πιο πάνω ευρήματα πρέπει να επαληθευθούν και σε ανθρώπους, πριν η γύρη συστηθεί ως μέσο μείωσης της χοληστερίνης.

3. Υγεία του ήπατος

Υπάρχουν αρκετές μελέτες σε ζώα που έχουν διαπιστώσει ότι η γύρη μπορεί να προστατεύσει το συκώτι από βλάβες (Μάθε περισσότερα για την υπατική ανεπάρκεια) και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ηπατικής βλάβης από τον αλκοολισμό και τη χρήση ναρκωτικών.

Μια μελέτη του 2013, που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, διαπίστωσε ότι η γύρη των μελισσών προάγει την επούλωση στα ηπατικά κύτταρα και προστατεύει από βλάβες, με λιγότερες παρενέργειες από το γαϊδουράγκαθο.

4. Οστεοπόρωση

Η γύρη των μελισσών δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη και στη θεραπεία της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 σε ζώα.

Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι η γύρη ενίσχυσε τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφορικού άλατος στα οστά και είχε προστατευτικές επιδράσεις στην απώλεια της οστικής μάζας.

Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκύψουν από την χρήση γύρης;

Από την χρήση γύρης έχουν αναφερθεί μερικές αλλεργικές αντιδράσεις, ανάμεσα τους και η αναφυλαξία που είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση του σώματος.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω αντιδράσεις αναφέρθηκαν ακόμη και με μικρές ποσότητες γύρης, δηλαδή λιγότερη από ένα κουταλάκι, αλλά σε άτομα με γνωστή αλλεργία στη γύρη. Αν έχετε αλλεργία στη γύρη είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την χρησιμοποιήσετε.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Bee Pollen? https://www.verywellhealth.com/bee-pollen-what-should-i-know-about-it-88312

Pollen Collection, Honey Production, and Pollination Services: Managing Honey Bees in an https://academic.oup.com/jee/article/111/4/1509/4994242