Εγκυμοσύνη

H ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση στις εγκύους

Ποιές είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα καυσαέρια στην κύηση;

Νέα μελέτη του National Toxicology Program (NTP) αναφέρει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τις πιθανότητες των γυναικών που κυοφορούν να εμφανίσουν υπέρταση.

Οι ειδικοί του ΝΤΡ ανέλυσαν δημοσιευμένα στοιχεία αναφορικά με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της ατμοσφαιρικής μόλυνσης που προκαλείται από τα οχήματα και τις διαταραχές αρτηριακής πίεσης και όπως δηλώνουν υπάρχει σαφής σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της εμφάνισης υπέρτασης στις γυναίκες που κυοφορούν.

Ποιές έγκυες κινδυνέυουν περισσότερο;

Οι γυναίκες που κατοικούν σε απόσταση περίπου τετρακοσίων μέτρών από ένα μεγάλο αυτοκινητόδρομο ή εθνική οδό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Το καυσαέριο που εισπνέουν οι έγκυες μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, καθώς τα εισπνεόμενα σωματίδια φαίνεται πως επηρεάζουν την υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την υπέρταση στην εγκυμοσύνη αφορούν περισσότερες απο 1 στις 10 κυήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι μια απο τις σημαντικότερες αίτιες εμβρυικού θανάτου ή ασθένειας.

Σύμφωνα με το American College of Obstetrics and Gynecology, οι μητέρες που πάσχουν απο υπέρταση είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα, ενώ τα μωρά τους μπορεί να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης και μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας που συνήθως σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό.

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται η υπέρταση στην εγκυμοσύνη;

Η υπέρταση της κύησης αναφέρεται σε ένα αριθμό παθήσεων που έχουν ως κοινό παρονομαστή την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι διαταραχές χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο και τον χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων.

  • Υπέρταση κύησης, δηλαδή αυξημένη αρτηριακή πίεση στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης.
  • Προεκλαμψία, ή υψηλή αρτηριακή πίεση με πρωτείνη στα ούρα, ή προβλήματα νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας, επίσης στο δεύτερο ήμισι της εγκυμοσύνης. Αν η κατάσταση χειροτερέψει και προκαλέσει κρίσεις με σπασμούς, τότε ονομάζεται εκλαμψία και είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για τη μητέρα και το βρέφος, που μορεί να αποβεί μοιραία και για τους δύο.
  • Χρόνια υπέρταση. Υψηλή πίεση πριν την εγκυμοσύνη ή στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης η οποία συνεχίζει καθόλη τη διάρκεια της κύησης.
  • Χρόνια υπέρταση με προεκλαμψία.

Αν και οι ειδικοί δεν μελέτησαν ξεχωριστά τις κατηγορίες αυτές, εντούτις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση στις έγκυες γυναίκες.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pregnancy hypertension risk increased by traffic-related air pollution nih.gov/news-events/news-releases/pregnancy-hypertension-risk-increased-traffic-related-air-pollution