Δερματολογικές παθήσεις

8 Τρόποι Κατ’ οίκον Αντιμετώπισης των Ηλιακών Εγκαυμάτων

Ποια είναι τα ‘γιατροσόφια’ για τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και βρίσκεστε όλο και περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους είναι φυσικό να εκτίθεστε συχνότερα στον ήλιο. Πολλές φορές, όμως, είναι αναπόφευκτο να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα, λόγω όλων αυτών των ωρών που βρισκόμαστε στον ήλιο κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ευτυχώς για όλους μας, υπάρχουν πολλά συστατικά στο σπίτι μας, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να ανακουφίσουμε το τσούξιμο, τον κνησμό και το ξεφλούδισμα που ακολουθεί της ζημιάς από τον ήλιο.

Ακολουθούν “γιατροσόφια” τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να επουλώσετε και να καταπραΰνετε το δέρμα σας.

Το δροσερό νερό

Δροσερό νερό

Το έγκαυμα είναι, κατά βάση, φλεγμονή του δέρματος. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να αντιμετωπίσετε την φλεγμονή είναι να δροσίσετε την περιοχή που επηρεάστηκε. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε άμεσα το έγκαυμα, ακόμη και αν δεν βρίσκεστε σπίτι σας, είναι να μπείτε ολόκληροι στο νερό, είτε είστε σε θάλασσα, σε λίμνη ή σε ποτάμι. Το να βουτάτε όλη την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγετε την επιδείνωση του εγκαύματος. Να είστε προσεκτικοί με τις πισίνες καθώς το νερό τους περιέχει χλώριο και μπορεί να ενοχλήσει το δέρμα σας ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να απλώσετε πάγο πάνω στο έγκαυμα. Παρόλο που μπορεί να σας φανεί πολύ δελεαστικό την στιγμή που νιώθετε το δέρμα σας να καίγεται, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στο υπερευαίσθητο λόγω του ηλιακού εγκαύματος δέρμα σας.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε μπάνιο στην μπανιέρα, ώστε να βοηθήσετε στην επούλωση και να καταπραΰνετε το δέρμα σας.

Η μαγειρική σόδα και το πλιγούρι βρώμης

Πώς χρησιμοποιούνται η μαγειρική σόδα και το πλιγούρι βρώμης στα εγκαύματα;

Βάλτε μερικές γεμάτες κουταλιές μαγειρικής σόδας σε μια μπανιέρα με δροσερό νερό και παραμείνετε για 15 με 20 λεπτά. Θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την βλάβη από τον ήλιο. Αν προσθέσετε μια κούπα πλιγούρι βρώμης θα καταπραΰνει την ενόχληση και θα βοηθήσει το δέρμα σας να διατηρήσει την φυσική του υγρασία.

Μην τρίψετε το δέρμα σας, είτε κατά την διάρκεια του μπάνιου είτε μετά. Στεγνώστε το δέρμα σας με απαλές κινήσεις με την βοήθεια μιας πετσέτας – μην τρίψετε.

Η αλόη βέρα

Πώς χρησιμοποιείται η αλόη βέρα στα ηλιακά εγκαύματα;

Αν δεν έχετε ένα φυτό αλόης στο σπίτι σας, θα πρέπει να αγοράσετε. Η γέλη στο εσωτερικό αυτού του εύχυμου φυτού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για πολλά είδη ασθενειών, από απλή αναστάτωση του στομάχου ως λοιμώξεις των νεφρών. Είναι επίσης το πιο συνηθισμένο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για την ανακούφιση από τα ηλιακά εγκαύματα.

Κόψτε ένα τμήμα του φυτού και εφαρμόστε την γέλη κατευθείαν στη περιοχή του δέρματος που υποφέρει. Θα σας προσφέρει άμεση ανακούφιση και θα καταπραΰνει το τσούξιμο από ένα μη σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το φυτό, δοκιμάστε μια γέλη από 100% αλόη (όχι λοσιόν ή αλοιφή με βάση την αλόη). Μπορείτε να προμηθευτείτε τέτοιου είδους γέλες από τα περισσότερα φαρμακεία.

Το αφέψημα χαμομηλιού

Πώς χρησιμοποιείται το αφέψημα χαμομηλιού σε ηλιακά εγκαύματα;

Το αφέψημα χαμομηλιού μπορεί να καταπραΰνει το πνεύμα, αλλά και να ανακουφίσει το δέρμα που υποφέρει από ηλιακό έγκαυμα. Θα πρέπει να βράσετε το αφέψημα όπως συνήθως και να το αφήσετε να κρυώσει. Όταν είναι έτοιμο, βυθίστε μια πετσέτα μέσα του και μετά εφαρμόστε στην περιοχή που έχει επηρεαστεί.

Αν είστε αλλεργικοί στην γύρη δεν θα πρέπει να κάνετε χρήση αυτής της θεραπείας. Μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση στο δέρμα.

Το ξύδι

Πώς χρησιμοποιείται το ξύδι στα ηλιακά εγκαύματα;

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την χρήση ξυδιού για την ανακούφιση ενός ηλιακού εγκαύματος. Κάποιοι αναφέρουν ότι προσθέτοντας δυο κούπες ξύδι όταν κάνετε μπάνιο με δροσερό νερό μπορεί να βοηθήσει στο να υποχωρήσει το τσούξιμο που νιώθετε από το έγκαυμα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η υψηλή οξύτητα του ξυδιού απλά επιδεινώνει την κατάσταση. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει αυτή την θεραπεία στο παρελθόν σε μικρότερα, ηπιότερης μορφής εγκαύματα, θα ήταν καλύτερα να μην την δοκιμάσετε σε πιο εκτεταμένα και πιο σοβαρά εγκαύματα.

Ο χαλαρός ρουχισμός

Χαλαρός ρουχισμός

Καθώς το δέρμα σας προσπαθεί να ιαθεί, βεβαιωθείτε ότι φοράτε ρουχισμό ο οποίος δεν κολλάει πάνω του. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας, οπότε καλό θα ήταν να του δίνουμε την ευκαιρία να αναπνέει ώστε να αναρρώσει από σοβαρούς τραυματισμούς, όπως είναι ένα ηλιακό έγκαυμα. Τα υφάσματα από φυτικές ίνες, όπως το βαμβάκι ή το μπαμπού, είναι ό,τι καλύτερο για να φορέσετε μετά το ηλιακό έγκαυμα.

Το άφθονο νερό

Να καταναλώνετε άφθονο νερό

Καθώς το δέρμα σας καταπολεμά την βλάβη από τις ακτίνες του ηλίου, χρειάζεται την υγρασία που απώλεσε, ενώ ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο. Αν δεν πίνετε ήδη τα 8 ποτήρια νερό ημερησίως όπως θα έπρεπε, ένα δυσάρεστο ηλιακό έγκαυμα είναι από μόνο του αρκετός λόγος να ξεκινήσετε.

Η ενυδάτωση

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Μετά την αρχική θεραπεία, το δέρμα σας θα χρειαστεί αρκετή φροντίδα. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε το ξεφλούδισμα του δέρματος – ή τουλάχιστον να το ελαχιστοποιήσετε – είναι να εφαρμόζετε τακτικά κάποιο προϊόν ενυδάτωσης στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί. Χρησιμοποιήστε ενυδατικό προϊόντα τα οποία δεν έχουν άρωμα και χρώμα (διατίθενται στην αγορά με την σήμανση ‘για ευαίσθητο δέρμα’) ώστε να διατηρήσετε την ενόχληση του δέρματος σας στο ελάχιστο.

Ενημέρωση

Να ενημερώνεστε

Να ενυδατώνετε το δέρμα σας, να διατηρείτε δροσερή θερμοκρασία σώματος και αν το ηλιακό έγκαυμα είναι ιδιαίτερα επίπονο, να λάβετε ιβουπροφαίνη. Βεβαιωθείτε ότι είστε κατάλληλα καλυμμένοι την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο, ώστε το  ηλιακό έγκαυμα από το οποίο υποφέρετε να μην εκτεθεί ακόμη περισσότερο στον ήλιο. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας αν εμφανίσετε πυρετό λόγω του εγκαύματος ή αν εμφανίσετε ενδείξεις αφυδάτωσης.

Να θυμάστε ότι ο ευκολότερος τρόπος να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα είναι να το αποφύγετε.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved