Παθολογικά

9 Ενδείξεις και Συμπτώματα Ανεπάρκειας Βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, είναι μια σημαντική υδατοδιαλυτή βιταμίνη.

Ο ρόλος της είναι απαραίτητος στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA καθώς και στην σωστή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις τροφές που προέρχονται από τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων, των ψαριών, των πουλερικών, των αβγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, μπορεί να εμπεριέχεται και σε προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, όπως είναι κάποιες ποικιλίες ψωμιού και φυτικού γάλακτος.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι κοινή, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Κινδυνεύετε από ανεπάρκεια αν δεν λαμβάνετε αρκετή ποσότητα μέσω της διατροφής σας ή αν δεν μπορείτε να απορροφήσετε αρκετή από τις τροφές που καταναλώνετε.

Τα άτομα που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι:

 • Οι ηλικιωμένοι
 • Όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του εντέρου το οποίο απορροφά την Β12
 • Όσοι λαμβάνουν το φάρμακο μετφορμίνη για τον διαβήτη
 • Όσοι ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή
 • Όσοι λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα για την καούρα για μεγάλες χρονικές περιόδους

Δυστυχώς, τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 μπορεί να εμφανιστούν μετά από χρόνια και η διάγνωσή της μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Κάποιες φορές μπορεί αντί για ανεπάρκεια β12 να γίνει λάθος διάγνωση για ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 προκαλούν πτώση και των επιπέδων του φυλλικού οξέος. Ωστόσο, αν πάσχετε από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, με το να διορθώσετε τα επίπεδα του φυλλικού οξέος απλά θα συγκαλύψετε την ανεπάρκεια και θα αποτύχετε να διορθώσετε το υποκείμενο πρόβλημα.

Ακολουθούν 9 ενδείξεις και συμπτώματα της πραγματικής ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12.

Χλωμό δέρμα ή δέρμα με ίκτερο

 1. Χλωμό δέρμα ή δέρμα με ίκτερο

Τα άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συχνά δείχνουν χλωμά ή έχουν μια ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση του δέρματος, μια πάθηση γνωστή ως ίκτερος.

Αυτό συμβαίνει όταν η ανεπάρκεια της Β12 προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας.

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του απαραίτητου για την δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων DNA. Χωρίς αυτό, οι οδηγίες για την δόμηση των κυττάρων είναι ελλιπείς και τα κύτταρα αδυνατούν να διαχωριστούν.

Έτσι προκύπτει μια μορφή αναιμίας, η μεγαλοβλαστική αναιμία, κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια που παράγονται στο μυελό των οστών είναι μεγάλα κι εύθραυστα.

Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν από τον μυελό των οστών στην κυκλοφορία του αίματος. Συνεπώς, δεν υπάρχουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια να κυκλοφορούν στον οργανισμό σας και το δέρμα σας φαίνεται ωχρό.

Το γεγονός ότι αυτά τα κύτταρα είναι τόσο εύθραυστα σημαίνει επίσης ότι πολλά από αυτά καταστρέφονται προκαλώντας υπερβολική ποσότητα χολερυθρίνης.

Η χολερυθρίνη είναι μια ουσία με ελαφρώς κόκκινο ή καφέ χρώμα, η οποία παράγεται στο ήπαρ όταν καταστρέφει τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Η μεγάλη ποσότητα χολερυθρίνης είναι αυτή που δίνει στο δέρμα και τα μάτια σας την κιτρινωπή απόχρωση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Αν πάσχετε από ανεπάρκεια Β12 το δέρμα σας μπορεί να έχει ωχρή απόχρωση ή να έχει ίκτερο.

Αδυναμία και Κόπωση

 1. Αδυναμία και Κόπωση

Η αδυναμία και η κόπωση είναι κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12.

Παρουσιάζονται επειδή το σώμα σας δεν έχει αρκετή βιταμίνη Β12 ώστε να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο οργανισμός σας αδυνατεί να μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο στα εγκεφαλικά κύτταρα κάνοντας σας να νιώθετε κουρασμένοι και αδύναμοι.

Στους ηλικιωμένους, αυτού του είδους η αναιμία συχνά οφείλεται σε μια αυτοάνοση πάθηση, γνωστή ως κακοήθης αναιμία.

Τα άτομα που υποφέρουν από κακοήθη αναιμία δεν παράγουν αρκετή ποσότητας μιας σημαντικής πρωτεΐνης η οποία αποκαλείται εγγενής παράγοντας.

Ο εγγενής παράγοντας είναι απαραίτητος στην πρόληψη της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12, καθώς δεσμεύεται με την βιταμίνη Β12 στο έντερο ώστε να μπορεί ο οργανισμός να την απορροφήσει.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Όταν πάσχετε από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 το σώμα σας αδυνατεί να παράξει ικανή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων ώστε να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε όλο σας το σώμα, κάνοντάς σας να νιώθετε κουρασμένοι και αδύναμοι.

Αίσθηση ότι σας τρυπάνε με Πινέζες και Καρφίτσες

 1. Αίσθηση ότι σας τρυπάνε με καρφίτσες

Μια από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της μακροπρόθεσμης ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 είναι οι νευρολογικές βλάβες.

Μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς η βιταμίνη Β12 συνεισφέρει σημαντικά στο μονοπάτι του μεταβολισμού το οποίο παράγει την λιπαρή ουσία της μυελίνης. Η μυελίνη περιβάλλει τα νεύρα σας σαν μια μορφή προστασίας και μόνωσης.

Χωρίς την βιταμίνη Β12, η μυελίνη παράγεται με άλλο τρόπο, και το νευρικό σας σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Μια κοινή ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι η παραισθησία, ή η αίσθηση ότι σας τρυπάνε με καρφίτσες και βελόνες, η οποία προσομοιάζει με την αίσθηση τρυπήματος στα χέρια και τα πόδια.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα νευρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της Β12 συνήθως προκύπτουν ταυτόχρονα με αναιμία. Ωστόσο, τα ευρήματα μιας μελέτης δείχνουν ότι το 28% των ατόμων με νευρολογικά συμπτώματα που οφείλονται στην ανεπάρκεια της Β12 δεν παρουσίασαν καμία ένδειξη αναιμίας.

Όμως η αίσθηση ότι σας τρυπάνε με βελόνες και καρφίτσες είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες και συνεπώς η εμφάνισή του δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη ανεπάρκειας στην Β12.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η Β12 παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μυελίνης, η οποία απομονώνει τα νεύρα σας και είναι κριτικής σημασίας για την λειτουργία του νευρικού σας συστήματος. Μια κοινή ένδειξη πιθανής νευρολογικής βλάβης η οποία να οφείλεται στην ανεπάρκεια της Β12 είναι η αίσθηση ότι σας τρυπάνε με βελόνες και καρφίτσες.

Αλλαγές στην κινητικότητα

 1. Αλλαγές στην κινητικότητα

Αν δεν τις αντιμετωπίσετε, οι βλάβες του νευρολογικού σας συστήματος οι οποίες οφείλονται στην ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στον τρόπο που βαδίζετε και κινείστε.

Μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την ισορροπία και τον συντονισμό σας και να είστε επιρρεπείς σε πτώσεις.

Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται συχνά σε περιπτώσεις ηλικιωμένων στους οποίους δεν έχει γίνει διάγνωση της ανεπάρκειας της Β12, καθώς τα άτομα άνω της ηλικίας των 60 είναι περισσότερο επιρρεπή σε ανεπάρκεια της Β12. Η πρόληψη όμως ή η αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στην ηλικιακή αυτή ομάδα μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα τους.

Επίσης, το σύμπτωμα αυτό μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους οι οποίοι έχουν σοβαρή ανεπάρκεια που δεν την έχουν αντιμετωπίσει.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η βλάβη που προκαλείται από μια μακροπρόθεσμη ανεπάρκεια της Β12 και η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία σας και να προκαλέσει μεταβολές στον τρόπο που βαδίζετε και κινείστε.

Γλωσσίτιδα και Έλκη του Στόματος

 1. Γλωσσίτιδα και Έλκη του Στόματος

Η γλωσσίτιδα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια γλώσσα με φλεγμονές.

Αν πάσχετε από γλωσσίτιδα, η γλώσσα σας αλλάζει χρώμα και σχήμα, προκαλώντας πόνο, ερυθρότητα και οίδημα.

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να κάνει την γλώσσα σας να φαίνεται λεία, καθώς όλα τα μικροσκοπικά εξογκώματα πάνω στην γλώσσα σας τα οποία περιέχουν τους αισθητήρες γεύσης διαστέλλονται και εξαφανίζονται.

Εκτός από επίπονη, η γλωσσίτιδα μπορεί να μεταβάλλει και τον τρόπο που τρώτε και μιλάτε.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια γλώσσα με οίδημα και φλεγμονή η οποία φέρει μακριές ευθείες κακώσεις πάνω της μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12.

Επιπροσθέτως, κάποια άτομα με ανεπάρκεια στην Β12 μπορεί να παρουσιάσουν και άλλα συμπτώματα στην στοματική κοιλότητα , όπως έλκη του στόματος, αίσθηση ότι τρυπάνε την γλώσσα τους καρφίτσες ή μια αίσθηση καύσου και κνησμού του στόματος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ένα πρώιμο σύμπτωμα της ανεπάρκειας της Β12 μπορεί να είναι η ερυθρή γλώσσα με οίδημα. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως γλωσσίτιδα.

Λαχάνιασμα και Ζάλη

 1. Λαχάνιασμα και Ζάλη

Αν είστε αναιμικός λόγω της ανεπάρκειας της Β12, μπορεί να νιώθετε λαχάνιασμα ή ζάλη, ειδικά όταν υπερβάλλετε εαυτόν.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας έχει έλλειψη των ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία του είναι απαραίτητα, ώστε να λάβει αρκετό οξυγόνο για τα κύτταρά του.

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, οπότε αν παρατηρήσετε ότι συνήθως νιώθετε λαχάνιασμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, ώστε να εξετάσει την αιτία.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η αναιμία που οφείλεται σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει αίσθημα λαχανιάσματος και ζάλης σε κάποια άτομα. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα αδυνατεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο σε όλα του τα κύτταρα.

Διαταραχές Όρασης

 1. Διαταραχές Όρασης

Ένα από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της Β12 είναι η θολή όραση ή με διαταραχές.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η ανεπάρκεια της Β12, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί, έχει ως αποτέλεσμα βλάβες στο νευρολογικό  σύστημα του οπτικού νεύρου που οδηγεί στους οφθαλμούς.

Η βλάβη μπορεί να διακόψει τα νευρολογικά σήματα που μεταφέρονται από τον οφθαλμό στον εγκέφαλό σας, παρεμποδίζοντας την όρασή σας. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως οπτική νευροπάθεια.

Αν και είναι ανησυχητική, συχνά είναι αναστρέψιμη με την λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν Β12.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η βλάβη του νευρικού συστήματος η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να επηρεάσει το οπτικό νεύρο και να επιφέρει θολή όραση ή όραση με διαταραχές.

Μεταβολές της διάθεσης

 1. Μεταβολές της διάθεσης

Τα άτομα με ανεπάρκεια της Β12 συχνά αναφέρουν μεταβολές στην διάθεσή τους.

Στην πραγματικότητα, τα χαμηλά επίπεδα της Β12 έχουν συνδεθεί με τις διαταραχές στην διάθεση και τον εγκέφαλο, όπως η κατάθλιψη και η άνοια.

Η «υπόθεση της ομοκυστεϊνης κατάθλιψης» αποτελεί μια πρόταση ως πιθανή εξήγηση αυτού του συνδέσμου.

Η θεωρία αυτή προτείνει ότι τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεϊνης που οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους εγκεφαλικούς ιστούς και να παρέμβουν στα σήματα από και προς τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μεταβολές της διάθεσης.

Κάποιες έρευνες θεωρούν ότι τα συμπτώματα κάποιων ατόμων που παρουσιάζουν ανεπάρκεια στην Β12 μπορούν να αντιστραφούν με την λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν την βιταμίνη αυτή.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι μεταβολές στην διάθεση και οι παθήσεις όπως η άνοια και η κατάθλιψη μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες. Συνεπώς, τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων στις παθήσεις αυτές δεν είναι ξεκάθαρα.

Αν πάσχετε από κάποια ανεπάρκεια, η λήψη κάποιου συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της διάθεσής σας. Ωστόσο, δεν αποτελεί υποκατάστατο άλλων θεραπειών οι οποίες έχουν αποδειχτεί ιατρικά ότι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη ή την άνοια.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Κάποια άτομα με ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να παρουσιάζουν ενδείξεις καταθλιπτικής διάθεσης ή παθήσεων που χαρακτηρίζονται από κάποια ύφεση της νοητικής λειτουργίας, όπως είναι η άνοια.

Πυρετός

 1. Πυρετός

Ένα πολύ σπάνιο αλλά περιστασιακό σύμπτωμα της ανεπάρκειας της Β12 είναι ο πυρετός.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά κάποιοι γιατροί έχουν αναφέρει περιπτώσεις πυρετού ο οποίος επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδο μετά από αγωγή για τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο πυρετός συνήθως οφείλεται σε κάποια ασθένεια και όχι σε ανεπάρκεια της Β12.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ένα σύμπτωμα της ανεπάρκειας της Β12 μπορεί να είναι ο πυρετός.

Συμπεράσματα

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα;

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι κοινή και μπορεί να παρουσιαστεί με ποικίλους τρόπους, δυσκολεύοντας την διάγνωσή της.

Αν διατρέχετε κίνδυνο και εμφανίσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, συζητήστε με τον ιατρό σας.

Για τους περισσότερους ασθενείς, η πρόληψη της ανεπάρκειας της Β12 είναι εύκολη υπόθεση υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν αρκετή Β12 μέσω της διατροφής τους.