Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Αχαλασία

Τι είναι η αχαλασία;

Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας που μεταφέρει την τροφή από το λαιμό στο στομάχι. Η αχαλασία είναι μία σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τον οισοφάγο. Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι ένας μυϊκός δακτύλιος που διαχωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι. Αν έχετε αχαλασία, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν μπορεί να ανοίξει κατά τη διάρκεια της κατάποσης, όπως είναι φυσιολογικά ο ρόλος του. Αυτό οδηγεί στη συσσώρευση τροφής εντός του οισοφάγου. Αυτή η πάθηση μπορεί να συσχετιστεί με βλάβη στα νεύρα του οισοφάγου, καθώς και με βλάβη του σφιγκτήρα.

Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland, η αχαλασία επηρεάζει περίπου 3.000 άτομα στις Ηνωμένες πολιτείες κάθε χρόνο.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί την αχαλασία;

Η αχαλασία μπορεί να συμβεί εξαιτίας πολλών διαφορετικών λόγων. Μπορεί να είναι δύσκολος ο εντοπισμός μιας συγκεκριμένης αιτίας. Η πάθηση μπορεί να είναι κληρονομική ή το αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Στην περίπτωση της αυτοάνοσης διαταραχής, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα του σώματος. Η εκφύλιση των νευρώνων του οισοφάγου συχνά συνεισφέρει σε προχωρημένα συμπτώματα αχαλασίας.

Άλλες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της αχαλασίας, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου. Μία άλλη αιτία είναι μία σπάνια παρασιτική λοίμωξη που ονομάζεται νόσος του Chagas. Αυτή η ασθένεια συνήθως εκδηλώνεται στη Νότια Αμερική.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο αχαλασίας;

Η αχαλασία συνήθως εκδηλώνεται αργότερα στη ζωή του ατόμου, αλλά μπορεί να συμβεί και στην παιδική ηλικία. Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Η αχαλασία επίσης είναι πιο κοινή στα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αχαλασίας;

Τα άτομα με αχαλασία συχνά έχουν δυσκολία στην κατάποση ή αισθάνονται ότι η τροφή έχει κολλήσει στον οισοφάγο τους. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως δυσφαγία. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να προκαλέσει βήχα και να αυξήσει τον κίνδυνο αναρρόφησης (πνιγμού από την τροφή). Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ή δυσφορία στο στήθος
  • Απώλεια βάρους
  • Καούρα
  • Έντονο πόνο ή δυσφορία μετά το φαγητό

Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε παλινδρόμηση. Ωστόσο αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αχαλασία;

Ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί ότι έχετε αχαλασία εάν έχετε δυσκολία στην κατάποση τόσο υγρών όσο και στερεών, ειδικά αν αυτή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Μία μανομετρία οισοφάγου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της αχαλασίας. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός σωλήνα στον οισοφάγο καθώς καταπίνετε. ο σωλήνας καταγράφει τη μυϊκή δραστηριότητα, ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι ο οισοφάγος σας λειτουργεί φυσιολογικά.

Μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ του οισοφάγου μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της πάθησης. Κάποιοι γιατροί προτιμούν την ενδοσκόπηση, στην οποία ένας σωλήνας με μία κάμερα στην άκρη εισάγεται εντός του οισοφάγου για την αναζήτηση προβλημάτων.

Μία άλλη διαγνωστική μέθοδος είναι η κατάποση βαρίου. Σε αυτή την τεχνική, θα χρειαστεί να καταπιείτε ένα διάλυμα που περιέχει το στοιχείο βάριο. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εντοπίσει την κίνηση του βαρίου στον οισοφάγο μέσω ακτίνων-Χ.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αχαλασία;

Οι περισσότερες θεραπείες για την αχαλασία περιλαμβάνουν το κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αρκετοί τύποι θεραπείας μπορεί να είναι είτε προσωρινοί, μειώνοντας τα συμπτώματα, είτε μόνιμοι, αλλάζοντας τη λειτουργία του σφιγκτήρα.

Ως θεραπεία πρώτης γραμμής οι γιατροί μπορεί είτε να διαστείλουν τον σφιγκτήρα ή να τον τροποποιήσουν. Η πνευματική διαστολή τυπικά περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μπαλονιού στον οισοφάγο και το φούσκωμά του. Αυτό εκτείνει το σφιγκτήρα και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του οισοφάγου. Ωστόσο, μερικές φορές η διαστολή μπορεί να προκαλέσει ρήξη του σφιγκτήρα. Αν αυτό συμβεί, θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωσή του.

Η οισοφαγομυοτομή είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης στον οποίο μπορεί να υποβληθείτε αν έχετε αχαλασία. Ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μία μεγάλη ή μικρή τομή για να αποκτήσει πρόσβαση στο σφιγκτήρα και να τον τροποποιήσει προσεκτικά, επιτρέποντας την καλύτερη ροή της τροφής προς το στόμαχο. Η πλειονότητα των διαδικασιών οισοφαγομυοτομής είναι επιτυχείς. Ωστόσο, κάποια άτομα παρουσιάζουν προβλήματα με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν έχετε νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τα στομαχικά οξέα κινούνται προς τα πάνω εντός του οισοφάγου κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει καούρα.

Εάν δεν μπορείτε να υποβληθείτε σε πνευματική ή χειρουργική επιδιόρθωση της αχαλασίας, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει την τοξίνη της αλλαντίασης (botox) για τη χαλάρωση του σφιγκτήρα. Το botox εισάγεται με ένεση στο σφιγκτήρα μέσω ενός ενδοσκοπίου.

Εάν αυτές οι επιλογές δεν είναι διαθέσιμες ή δεν αποβούν αποτελεσματικές, αναστολείς διαύλων νιτρικών ή ασβεστίου μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση του σφιγκτήρα, ώστε η τροφή να περνά πιο εύκολα στο στομάχι.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της αχαλασίας;

Η έκβαση αυτής της πάθησης ποικίλει. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Η θεραπεία έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ωστόσο πολλές φορές χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών.

Μπορεί να σας προταθεί η χειρουργική επέμβαση εάν η διαδικασία διαστολής δεν φέρει αποτέλεσμα την πρώτη φορά. Συνήθως οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται με κάθε διαστολή. Για αυτό, ο γιατρός πιθανώς θα αναζητήσει εναλλακτικές αν αρκετές προσπάθειες διαστολής αποβούν αναποτελεσματικές.

Περίπου το 95% των ατόμων που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση παρουσιάζουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματά τους. Όμως, μπορεί να εκδηλώσουν οι επιπλοκές, όπως ρήξη του οισοφάγου, παλινδρόμηση οξέος ή αναπνευστικές παθήσεις που προκαλούνται από την αντίστροφη ροή της τροφής προς τα πάνω στον οισοφάγο και εντός της τραχείας.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Achalasia and esophageal motility disorders. (2016). ctsurgerypatients.org/lung-esophageal-and-other-chest-diseases/achalasia-and-esophageal-motility-disorders

2. Furuzawa-Carbelleda J, et al. (2015). Achalasia — an autoimmune inflammatory disease: A cross-sectional study. DOI: dx.doi.org/10.1155/2015/729217

3. Gockel I, et al. (2014). Common variants in the HLA-DQ region confer susceptibility to idiopathic achalasia. DOI: dx.doi.org/10.1038/ng.3029

4. Mayo Clinic Staff. (2015). Achalasia. mayoclinic.org/diseases-conditions/achalasia/basics/definition/con-20024482

5. Swallowing problems: Achalasia. (2013). my.clevelandclinic.org/health/articles/swallowing-problems-achalasia

6. Vaezi MF, et al. (2013). ACG clinical guideline: Diagnosis and management of achalasia. DOI: doi.org/10.1038/ajg.2013.196