Παθολογικά

Αεροφαγία

Τι είναι η αεροφαγία;

Η αεροφαγία είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την υπερβολική και επαναλαμβανόμενη κατάποση αέρα. Όλοι καταπίνουμε αέρα όταν μιλάμε, τρώμε ή γελάμε. Ωστόσο, τα άτομα με αεροφαγία καταπίνουν τόσο αέρα ώστε να προκαλούνται ανεπιθύμητα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακή διάταση, φούσκωμα, ερυγή (ρέψιμο) και μετεωρισμός.

Η αεροφαγία μπορεί να είναι χρόνια (μακροπρόθεσμη) ή οξεία (βραχυπρόθεσμη) και να σχετίζεται με σωματικούς, καθώς και ψυχολογικούς παράγοντες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αεροφαγίας;

Καταπίνουμε περίπου 1,8 λίτρα αέρα την ημέρα τρώγοντας και πίνοντας και απελευθερώνουμε με ερυγή (ρέψιμο) περίπου τη μισή αυτής της ποσότητας. Η υπόλοιπη ποσότητα αέρα ταξιδεύει μέσω του λεπτού εντέρου και αποβάλλεται από τον πρωκτό με τη μορφή μετεωρισμού. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πρόβλημα στην επεξεργασία και την απομάκρυνση αυτού του αέρα. Τα άτομα με αεροφαγία, όμως, που καταπίνουν πολύ περισσότερο αέρα, βιώνουν ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” βρήκε ότι 56% των ατόμων με αεροφαγία παρουσίασαν ερυγή, 27% φούσκωμα και 19% κοιλιακό άλγος και διάταση. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Case Reports in Gastroenterology” βρήκε ότι αυτή η διάταση τείνει να είναι μειωμένη το πρωί, πιθανώς λόγω της ακούσιας απομάκρυνσης αερίων μέσω του πρωκτού κατά τη διάρκεια της νύχτας, και προοδευτικά αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ερυγή και το μετεωρισμό.

Το Μerck Μanual αναφέρει ότι αποβάλλουμε αέρια μέσω του πρωκτού περίπου 13 με 21 φορές την ημέρα, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται στα άτομα με αεροφαγία.

Είναι αεροφαγία ή δυσπεψία;

Παρόλο που η αεροφαγία μοιράζεται πολλά κοινά συμπτώματα με τη δυσπεψία – κυρίως τη δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα – είναι δύο διακριτές διαταραχές. Στη μελέτη του “Alimentary Pharmacology and Therapeutics” τα άτομα με δυσπεψία ανέφεραν πιο συχνά τα παρακάτω συμπτώματα από ό, τι τα άτομα με αεροφαγία:

  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Αίσθημα πληρότητας χωρίς την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού
  • Απώλεια βάρους

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αεροφαγίας;

Η κατάποση μιας φυσιολογικής ποσότητας αέρα φαίνεται αρκετά απλή, αλλά για μία πληθώρα λόγων τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν. Η αεροφαγία μπορεί να προκληθεί λόγω των ακόλουθων αιτιών:

Μηχανικές αιτίες

Ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο σχηματισμό αεροφαγίας. Κάποιες συνήθειες που οδηγούν σε υπερβολική κατάποση αέρα περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορη κατανάλωση του φαγητού (για παράδειγμα, μία δεύτερη μπουκιά προτού μασήσετε και καταπιείτε την πρώτη)
  • Ομιλία κατά τη διάρκεια του φαγητού
  • Μάσηση τσίχλας
  • Πόση ροφημάτων με καλαμάκι
  • Κάπνισμα
  • Αναπνοή μέσω του στόματος
  • Έντονη άσκηση
  • Πόση ανθρακούχων ροφημάτων
  • Τεχνητή οδοντοστοιχία που δεν εφαρμόζει σωστά

Ιατρικές αιτίες

Κάποια άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις που χρησιμοποιούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι πιο επιρρεπή στην αεροφαγία.

Ένα παράδειγμα είναι ο μη επεμβατικός αερισμός (NIV). Αυτός αποτελεί οποιουδήποτε τύπου αναπνευστική υποστήριξη που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός σωλήνα στη μύτη ή το στόμα του ατόμου.

Ένας κοινός τύπος μη επεμβατικού αερισμού είναι η διαρκής θετική πίεση αέρα (CPAP), η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Η υπνική άπνοια είναι μία πάθηση στην οποία οι αεραγωγοί υφίστανται απόφραξη ενώ κοιμάστε. Η απόφραξη αυτή, η οποία συμβαίνει λόγω χαλάρωσης ή μη φυσιολογικής λειτουργίας των μυών στο πίσω μέρος του λαιμού, παρεμποδίζει τη ροή του αέρα και διακόπτει τον ύπνο.

Ένα μηχάνημα διαρκούς θετικής πίεσης αέρα παρέχει συνεχή ροή αέρα μέσω μιας μάσκας ή ενός σωλήνα. Εάν η πίεση δεν έχει ρυθμιστεί σωστά ή αν το άτομο που φορά τη μάσκα ή το σωλήνα έχει κάποιου είδους συμφόρηση, μπορεί να καταποθεί μεγάλη ποσότητα αέρα οδηγώντας σε αεροφαγία.

Σε μία μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι 50% των ατόμων που χρησιμοποιούσαν μηχάνημα διαρκούς θετικής πίεσης αέρα είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα αεροφαγίας.

Άλλα άτομα που μπορεί να χρειάζονται υποστήριξη της αναπνοής και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αεροφαγίας συμπεριλαμβάνουν τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άτομα με συγκεκριμένους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας.

Ψυχικές αιτίες

Σε μία μελέτη που συνέκρινε ενήλικες με αεροφαγία με ενήλικες με δυσπεψία, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 19% των ατόμων με αεροφαγία έπασχε από αγωνία έναντι 6% των ατόμων με δυσπεψία. Η σύνδεση μεταξύ της αγωνίας και της αεροφαγίας έχει παρατηρηθεί και σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “American Journal of Gastroenterology”. Όταν τα άτομα με υπερβολική ερυγή δεν γνώριζαν ότι συμμετέχουν στη μελέτη, η ερυγή τους ήταν σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με τα άτομα που γνώριζαν ότι συμμετείχαν στη μελέτη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αεροφαγία πιθανώς είναι μία συμπεριφορά που μαθαίνεται από τα άτομα με αγωνία για να αντιμετωπίσουν το στρες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αεροφαγία;

Επειδή η αεροφαγία μοιράζεται ορισμένα κοινά συμπτώματα με άλλες πεπτικές διαταραχές, όπως η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι τροφικές αλλεργίες και η απόφραξη εντέρου, ο γιατρός μπορεί πρώτα να ελέγξει αυτές τις παθήσεις. Εάν δεν βρεθεί κάποια φυσική αιτία των εντερικών προβλημάτων και τα συμπτώματά σας είναι επίμονα, μπορεί να σας διαγνώσει με αεροφαγία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αεροφαγία;

Παρόλο που κάποιοι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, όπως η σιμεθικόνη και η διμεθικόνη, για τη μείωση του σχηματισμού αερίων στο έντερο, δεν υπάρχουν πολλές φαρμακευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αεροφαγίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν λογοθεραπεία για τη βελτίωση της αναπνοής κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Μπορεί επίσης να προτείνουν συμπεριφορική θεραπεία ώστε να:

  • Έχετε επίγνωση της ερυγής
  • Εξασκήσετε την αργή αναπνοή
  • Μάθετε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του άγχους και της αγωνίας

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Behavior Modification” επισήμανε τις εμπειρίες μιας γυναίκας με χρόνια ερυγή. Η συμπεριφορική θεραπεία που εστίασε στην αναπνοή και την κατάποση τη βοήθησε να μειώσει την ερυγή κατά τη διάρκεια μιας πεντάλεπτης περιόδου από 18 σε 3 φορές. Σε μία περίοδο 18 μηνών που ακολούθησε, τα ευεργετικά αποτελέσματα παρέμειναν.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ την αεροφαγία κατ’ οίκον;

Η μείωση, ακόμη και η εξάλειψη των συμπτωμάτων της αεροφαγίας, απαιτεί προετοιμασία και συνειδητότητα, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι ειδικοί συνιστούν:

  • Να καταναλώνετε το φαγητό σε μικρές μπουκιές και να μασάτε προσεκτικά προτού καταναλώσετε την επόμενη μπουκιά
  • Να τροποποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο καταπίνετε φαγητά και ροφήματα
  • Να τρώτε με κλειστό το στόμα
  • Να αναπνέετε αργά και βαθιά
  • Να αποκτήσετε συνειδητότητα της αναπνοής με ανοιχτό το στόμα
  • Να τερματίσετε συμπεριφορές που σχετίζονται με την αεροφαγία, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων και η μάσηση τσίχλας
  • Να χρησιμοποιήσετε μία τεχνητή οδοντοστοιχία ή μηχανήματα υποστήριξης της αναπνοής που σας ταιριάζουν καλύτερα
  • Να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε υποκείμενες παθήσεις, όπως η αγωνία, που μπορεί να συνεισφέρουν στην αεροφαγία

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της αεροφαγίας;

Δεν χρειάζεται να ζείτε με αεροφαγία και τα δυσάρεστα συμπτώματά της. Παρόλο που η πάθηση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για τον περιορισμό των επιπτώσεών της, ακόμη και την εξάλειψή της. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με θεραπείες που μπορεί να αποβούν αποτελεσματικές για εσάς.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chitkara DK, et al. (2005). Aerophagia in adults: A comparison with functional dyspepsia. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2005.02651.x

2. Cigrang JA, et al. (2006). Behavioral treatment of chronic belching due to aerophagia in a normal adult. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0145445504264746

3. Greenberger NJ. (n.d.). Gas. merckmanuals.com/home/digestive-disorders/symptoms-of-digestive-disorders/gas

4. Harding SM. (2013). CPAP-related aerophagia: Awareness first! https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.2330

5. Morabito G, et al. (2014). Functional aerophagia in children: A frequent, atypical disorder. https://www.karger.com/Article/FullText/362441

6. Zanni GR. (2010). pharmacytimes.com/publications/issue/2010/august2010/peintestinalgas-0810