Οφθαλμολογικές παθήσεις

Αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς χιτώνα

Τι είναι η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς;

Η αγγειακή απόφραξη αμφιβληστροειδούς επηρεάζει τον οφθαλμό και συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητο ιστός που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Καλύπτεται από ειδικά κύτταρα που ονομάζονται ραβδιά και κωνία και μετατρέπουν το φως σε νευρικά σήματα, τα οποία αποστέλλονται στον εγκέφαλο ώστε να βλέπετε. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ζωτικής σημασίας για την όραση.

Το αγγειακό σύστημα περιλαμβάνει αιμοφόρα αγγεία, τα οποία ονομάζονται αρτηρίες και φλέβες, που μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμών. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας απαιτεί διαρκή ροή αίματος, ώστε να κύτταρα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου. Το αίμα επίσης απομακρύνει τα παραπροϊόντα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Όμως, είναι πιθανό ένα από αυτά τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα προς και από τον αμφιβληστροειδή να υποστεί απόφραξη ή να σχηματιστεί εντός του θρόμβος. Αυτό καλείται αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς.

Η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος ή άλλων υγρών με αποτέλεσμα αμφιβληστροειδής να μην μπορεί να φιλτράρει σωστά το φως. Όταν το φως παρεμποδίζεται ή υπάρχουν υγρά, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνική απώλεια όρασης. Η σοβαρότητα της απώλειας όρασης εξαρτάται από το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η απόφραξη ή ο θρόμβος.

Η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς είναι μία σοβαρή πάθηση, ιδιαίτερα αν υπάρχει ήδη αθηροσκλήρωση. Η πάθηση επηρεάζει κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς;

Υπάρχουν δύο τύποι αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς. Ο τύπος εξαρτάται από το αιμοφόρο αγγείο που επηρεάζεται:

Απόφραξη αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς είναι η απόφραξη σε μία από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία που διοχετεύουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η απόφραξη στην κύρια αρτηρία του αμφιβληστροειδούς ονομάζεται απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς. Η απόφραξη βέβαια μπορεί να συμβεί ή σε μικρότερα αιμοφόρα αγγεία και ονομάζεται απόφραξη κλάδου αρτηρίας αμφιβληστροειδούς.

Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς είναι η απόφραξη σε μία από τις φλέβες, τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα πίσω στην καρδιά. Η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς ταξινομείται σε δύο υποκατηγορίες:

  • Η απόφραξη κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς (CRVO) είναι η απόφραξη στην κυρία φλέβα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  • Η απόφραξη κλάδου φλέβας του αμφιβληστροειδούς (BRVO) συμβαίνει όταν η απόφραξη εντοπίζεται σε ένα μικρότερο αιμοφόρο αγγείο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Οι αποφράξεις στην κυρία φλέβα ή αρτηρία είναι συχνά πιο σοβαρές από ό, τι σε μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.

Αίτια Συμπτώματα Επιπλοκές Διάγνωση Πρόληψη Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς;

Η ακριβής αιτία της αγγειακής απόφραξης ή θρόμβωσης στον αμφιβληστροειδή χιτώνα παραμένει άγνωστη. Μπορεί να συμβαίνει εκεί όπου οι φλέβες είναι πολύ στενές. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αιματική ροή σάς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο αγγειακής απόφραξης στον αμφιβληστροειδή και περιλαμβάνουν:

  • Αθηροσκλήρωση
  • Θρόμβοι αίματος, οι οποίοι συχνά ταξιδεύουν από άλλο σημείο του σώματος στον οφθαλμό
  • Απόφραξη ή στένωση των καρωτίδων αρτηριών στο λαιμό
  • Καρδιακά προβλήματα, όπως αρρυθμία ή βαλβιδικά προβλήματα
  • Διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Παχυσαρκία
  • Ενδοφλέβια χρήση φαρμάκων
  • Ηλικία άνω των 60 ετών
  • Γλαύκωμα, μία πάθηση που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο
  • Κάπνισμα
  • Σπάνιες διαταραχές του αίματος
  • Οίδημα ωχράς κηλίδας, το οποίο είναι συσσώρευση υγρού, πρήξιμο και πάχυνση του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα
  • Φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς;

Το κύριο σύμπτωμα της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς είναι μία ξαφνική αλλαγή στην όραση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θολή όραση ή μερική ακόμη και πλήρη απώλεια όρασης.

Τα οφθαλμολογικά συμπτώματα συνήθως εντοπίζονται μόνο στο ένα μάτι. Ο σωματικός πόνος δεν αποτελεί σύμπτωμα της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς.

Οι αλλαγές στην όραση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες ή μόνιμες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα αναζητάτε θεραπεία και αν έχετε και άλλα υποκείμενα νοσήματα. Θα πρέπει να πραγματοποιήσετε άμεσα ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην όρασή σας. Κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα Επείγοντα αμέσως αν έχετε ξαφνική απώλεια όρασης στο ένα μάτι.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς;

Η πάθηση μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε επιπλοκές και πιο σοβαρά συμπτώματα. Η όραση μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά και μόνιμα αν εκδηλωθεί οποιαδήποτε από τις παρακάτω επιπλοκές:

  • Το οίδημα ωχράς κηλίδας είναι το πρήξιμο στην ωχρά κηλίδα, το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, λόγω της συσσώρευσης αίματος.
  • Η νεοαγγείωση είναι μία μη φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από μειωμένη αιματική ροή και έλλειψη οξυγόνου στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
  • Το νεοαγγειακό γλαύκωμα περιλαμβάνει τη συσσώρευση υγρού και την αύξηση της πίεσης εντός του οφθαλμού. Αποτελεί μία πολύ σοβαρή επιπλοκή. Σχετίζεται με σοβαρή απώλεια όρασης και πιθανώς απώλεια του οφθαλμού.
  • Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι σπάνια. Είναι ο διαχωρισμός του αμφιβληστροειδή χιτώνα από τον ιστό του οφθαλμού.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς;

Ο οφθαλμίατρος θα πραγματοποιήσει έναν ενδελεχή έλεγχο για τη διάγνωση αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς. Θα ελέγξει την όρασή σας, την ενδοφθάλμια πίεση και την εξωτερική εμφάνιση των οφθαλμών σας. Επίσης θα αξιολογήσει τη λειτουργικότητα των οφθαλμών και θα ελέγξει την κόρη. Μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση και να σας προτείνει εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο παθήσεων θρόμβωσης.

Οι ακολουθείς οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορεί να κριθούν απαραίτητες:

  • Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να ληφθεί μία εικόνα υψηλής ευκρίνειας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  • Ένα εργαλείο που ονομάζεται οφθαλμοσκόπιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
  • Στην αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης, ένα σκιαγραφικό υγρό εγχύεται σε μία συγκεκριμένη φλέβα του χεριού. Αυτή η φλέβα ταξιδεύει στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει τι συμβαίνει στη χρωστική μόλις βρεθεί εντός του οφθαλμού.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει καρδιολογικές εξετάσεις αν υποπτεύεται ότι οι θρόμβοι αίματος προέρχονται από άλλο σημείο του σώματος. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν ηχοκαρδιογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα και έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων. Εφόσον η αγγειακή απόφραξη απορρέει από αγγειακά προβλήματα, είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή σας για να προστατεύσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας και να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

  • Άθληση
  • Απώλεια βάρους ή διατήρηση υγιούς βάρους
  • Κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά
  • Αποχή από το κάπνισμα ή τερματισμός του καπνίσματος
  • Έλεγχος του διαβήτη, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σε υγιή επίπεδα
  • Λήψη ασπιρίνης ή άλλων αντιπηκτικών, αφού πρώτα συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Τα τακτικά τσεκ-απ θα βοηθήσουν ώστε να διαπιστώσετε αν έχετε κάποιο προδιαθεσικό παράγοντα για την αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς. Για παράδειγμα, εάν ο γιατρός εντοπίσει ότι έχετε υπέρταση ή διαβήτη, θα σας προτείνει αμέσως προληπτική θεραπεία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς;

Δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο συγκεκριμένα για την αρτηριακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς. Τα περισσότερα άτομα με την εν λόγω πάθηση έχουν μόνιμες αλλαγές στην όρασή τους.

Για την αντιμετώπισή της φλεβικής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς, ο γιατρός θα σας προτείνει φάρμακα, όπως αντιπηκτικά ή ενέσεις στο μάτι.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση απόφραξης φλέβας στον αμφιβληστροειδή περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα κατά του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (anti-VEGF), όπως αφλιβερσέπτη και ρανιβιζουμάμπη, τα οποία ενισχύονται απευθείας στο μάτι
  • Κορτικοστεροειδή, τα οποία εγχύονται στον οφθαλμό για τον έλεγχο του οιδήματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διασπαστεί η απόφραξη στο αιμοφόρο αγγείο και να μην εκδηλωθεί περαιτέρω βλάβη.

Είναι πιθανό να εμφανίσετε απόφραξη και στο άλλο μάτι. Ο γιατρός θα σας προτείνει ένα προληπτικό πλάνο αν ανησυχείτε ότι και το άλλο μάτι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τα άτομα με αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς;

Η έκβαση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Πολλά άτομα θα αναρρώσουν και θα επανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της όρασής τους, όμως όχι όλα. Είναι πιθανό η όραση να μην επιστρέψει. Εφόσον η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς τυπικά επηρεάζει μόνο το ένα μάτι, ο εγκέφαλος θα προσαρμοστεί στην αλλαγή της όρασης ύστερα από λίγους μήνες. Μόλις το μάτι προσαρμοστεί, η απώλεια όρασης δεν θα επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά σας.

Εάν έχετε κι άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις ή επιπλοκές από την αγγειακή απόφραξη αμφιβληστροειδούς, όπως πλήρη απώλεια όρασης ή γλαύκωμα, η όρασή σας μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ. Θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι οι όποιες οφθαλμολογικές παθήσεις αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

Η αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων, όπως ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση, μειώνει δραματικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης της απόφραξης ή της πρόκλησης περαιτέρω βλάβης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας θρόμβος αίματος που συνεχίζει να κινείται μέσω της αιματικής κυκλοφορίας θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλικό.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Central retinal artery occlusion. (n.d.) hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/eye_care/central_retinal_artery_occlusion_134,152/

2. Retinal vein occlusion. (n.d.) my.clevelandclinic.org/disorders/retinal_vein_occlusion/hic_retinal_vein_occlusion.aspx

3. Retinal vein occlusions. (n.d.) williamsoneyeinstitute.com/retinal-vein-occlusions/

4. Retinal vessel occlusion. (n.d.) rnib.org.uk/eye-health-eye-conditions-z-eye-conditions/retinal-vessel-occlusion

5. Wong, T. Y., & Scott, I. U. (2010). Retinal-Vein Occlusion. New England Journal of Medicine, 363(22), 2135-2144 nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp1003934