Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Αιδοιοκολπίτιδα

Τι είναι η αιδιοκολπίτιδα;

Η αιδοιοκολπίτιδα είναι μια φλεγμονή ή λοίμωξη του αιδοίου και του κόλπου. Είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών και προκαλείται από διάφορους αιτιακούς παράγοντες (πολλοί από αυτούς οφείλονται σε παθογόνους μικροογρανισμούς, γι’ αυτό απαιτείται καλλιέργεια κολπικού υγρού ή/και μικροσκοπική ανάλυση). Άλλα ονόματα για αυτήν την κατάσταση είναι η αιδοιοπάθεια και η κολπίτιδα.

Η βακτηριδιακή αιδοιοκολπίτιδα επηρεάζει σχεδόν το 30% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και είναι η πιο κοινή αιτία συμπτωμάτων. Σε ενημερωτικό φυλλάδιό τους υποδεικνύουν ότι η κολπική καντιντίαση (μόλυνση από μύκητα του Γένους Candida) είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη κολπική λοίμωξη.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποια είναι τα αίτια της αιδιοκολπίτιδας;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στον κόλπο. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι τα βακτήρια. Άλλες επικρατούσες αιτίες περιλαμβάνουν:
• Μύκητες
• Ιούς
• Παράσιτα
• Περιβαλλοντικοί παράγοντες
• Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)
• Έκθεση σε ερεθιστικά χημικά και αλλεργιογόνα

Βακτήρια

Ορισμένα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν αιδοιοκολπίτιδα. Στα βατκηρία αυτά περιλαμβάνονται τα γένη Streptococcus, Gardnerella και Staphylococcus. Μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει την έκκριση λευκού-γκρίζου, δύσοσμου υγρού, η μυρωδιά του οποίου θυμίζει ψάρι.

Ιοί

Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν αιδοιοκολπίτιδα συνήθως μεταδίδονται σεξουαλικά. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο έρπητας και ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Παράσιτα

Οξύουροι, ψώρα και ψείρες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του αιδοίου και του κόλπου.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η κακή υγιεινή και διάφορα αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση.

Το ερεθισμένο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε αιδοιοκολπίτιδα. Ο ερεθισμός μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ανάρρωση.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Οι λοιμώξεις αυτές ταλαιπωρούν συχνά το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Μπορεί να οδηγήσουν στην έκκριση λευκού, κίτρινου ή πράσινου υγρού, που συχνά συνοδεύεται από έντονη οσμή. Τα χλαμύδια, η γονόρροια και ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπίτιδα.

Χημικές ουσίες

Ορισμένες χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αιδοιοκολπίτιδα. Βρίσκονται συχνά σε σαπούνια, σπρέι, αρώματα και κολπικά αντισυλληπτικά. Οι χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνουν:
• parabens
• θειικό νάτριο
• triclosan
• διοξάνη

Εάν κάποιο από αυτά τα συστατικά είναι στο σαπούνι σας ή το απορρυπαντικό ρούχων, μπορείτε να μεταβείτε στην αγορά κάποιου υποαλλεργικού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επανάληψης της λοίμωξης σας.

Αιδιοκολπίτιδα στα παιδιά

Η αιδοιοκολπίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη γυναικολογική κατάσταση σε κορίτσια. Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Όταν ξεκινά η εφηβεία, ο κόλπος γίνεται πιο όξινος και οι λοιμώξεις συνήθως σταματούν.

Η αιδοιοκολπίτιδα στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθημερινή κολύμβηση, στεροειδή και τοπικά αντιβιοτικά χαμηλής δόσης. Είναι σημαντικό να συμβουλεύετε το παιδί σας στην σωστή υγιεινή του μπάνιου.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιδιοκολπίτιδας;

Τα συμπτώματα της αιδοιοκολπίτιδας ποικίλουν και εξαρτώνται από την αιτία τους. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• ερεθισμό της περιοχής
• φλεγμονή γύρω από τα χείλη του αιδίου
• αυξημένη, έντονη μυρωδιά κολπικών εκκρίσεων
• δυσφορία κατά την ούρηση

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της αιδιοκολπίτιδας;

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει την αιδοιοκολπίτιδα συζητώντας τα συμπτώματά σας και ενδεχομένως συλλέγοντας ένα δείγμα κολπικών εκκρίσεων για έλεγχο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να κάνει μια πυελική εξέταση. Μπορεί να είναι απαραίτητο ένα υγρό παρασκεύασμα για να εντοπιστεί επαρκώς η αιτία της φλεγμονής σας. Αυτό συνεπάγεται τη συλλογή ορισμένων κολπικών εκκρίσεων για μικροσκοπική αξιολόγηση.

Ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να αναγνωρίσει τον μικροοργανισμό που προκαλεί την κατάσταση αυτή, οδηγώντας σε μια πιο γρήγορη και πιο επιτυχημένη θεραπεία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί βιοψία του αιδοίου για τον εντοπισμό του μικροοργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σας θα πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού για περαιτέρω εξέταση. Μια βιοψία τυπικά είναι απαραίτητη μόνο εάν οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας είναι ανεπιτυχείς.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται η αιδιοκολπίτιδα;

Η σωστή θεραπεία της αιδοιοκολπίτιδας εξαρτάται από τον τύπο της λοίμωξης και τον μικροοργανισμό που προκαλεί το πρόβλημα.

Είναι δυνατό να αντιμετωπίσετε μόνες σας μερικούς τύπους αιδοιοκολπίτιδας. Αλλά φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία στο σπίτι.

Κατ' οίκον θεραπείες

Εάν είχατε μολυνθεί με μύκητες στο παρελθόν, μπορεί να είστε σε θέση να θεραπεύσετε τη αιδοιοκολπίτιδα χρησιμοποιώντας προϊόντα που είναι διαθέσιμα σε φαρμακείο, όπως:
• κολπικές κρέμες
• υπόθετα
• τοπικές αλοιφές
• χάπια

Ένας φαρμακοποιός μπορεί πιθανότατα να σας συμβουλεύσει σχετικά με το καλύτερο προϊόν για τα συμπτώματά σας και τον τρόπο εφαρμογής του προϊόντος.

Το θρυμματισμένο σκόρδο και το έλαιο καρύδας, γνωστά για τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάστασης.

Μπορεί να είστε σε θέση να ανακουφίσετε μερικά από τα συμπτώματα της αιδοιοκολπίτιδας, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο που καλύπτει μόνο την περιοχή του ισχίου σας. Προσθέτοντας λάδι τσαγιού, ξύδι ή θαλασσινό αλάτι στο μπάνιο μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει κάποια βακτήρια, αν αυτό είναι η αιτία των συμπτωμάτων σας.
Στεγνώστε τελείως την πληγείσα περιοχή με μια καθαρή πετσέτα μετά το μπάνιο σας. Η υγρασία στην περιοχή αυτή δεν βοηθά ιδιαίτερα στην ίαση. Επίσης, προσέξτε να μην χρησιμοποιηθεί η πετσέτα αυτή από άλλο άτομο του περιβάλλοντα χώρου και φροντίστε το πλύσιμό της σε υψηλές θερμοκρασίες.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν η φλεγμονή ή η έκκριση δεν βελτιωθεί μετά από μια εβδομάδα θεραπείας στο σπίτι.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Αφού ο γιατρός σας αναγνωρίσει τον τύπο του μικροργανισμού που προκαλεί τη αιδοιοκολπίτιδα, πιθανόν να συνταγογραφήσει φάρμακα.
Τα φάρμακα για αυτή την πάθηση μπορεί να περιλαμβάνουν:
• αντιβιοτικά
• αντιβιοτικές κρέμες (εφαρμοζόμενες απευθείας στο δέρμα)
• αντιβακτηριακές κρέμες (εφαρμοζόμενες απευθείας στο δέρμα)
• αντιμυκητιασικές κρέμες (εφαρμοζόμενες απευθείας στο δέρμα)
• αντιμυκητιασικά χάπια
• αντιισταμινικά, αν μια πιθανή αιτία είναι μια αλλεργική αντίδραση
• κρέμες οιστρογόνων

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει μια ρουτίνα προσωπικής υγιεινής για να βοηθήσει στην θεραπεία της λοίμωξης και να αποτρέψει πιθανή επανάληψή της.
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση ελαφρών ενδυμάτων και βαμβακερών εσωρούχων για το σωστό αερισμό της περιοχής αυτής και τη μείωση της υγρασίας. Η αφαίρεση των εσώρουχων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αιδοιοκολπίτιδας.
Ο σωστός καθαρισμός είναι σημαντικός και μπορεί να αποτρέψει τον ερεθισμό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η μόλυνση είναι βακτηριακή. Αποφύγετε τη χρήση υδρομασάζ, αρωματισμένων σαπουνιών, ρούχων και σκονών πλυσίματος. Στραφείτε σε προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα.

Σεξουαλική υγεία

Είναι σημαντικό να προειδοποιήσετε και να ενημερώσετε τους συντρόφους σας εάν η αιδοιοκολπίτιδα είναι το αποτέλεσμα ενός ΣΜΝ. Όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι θα πρέπει να λάβουν θεραπεία για την πάθηση, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν επί του παρόντος συμπτώματα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της αιδοιοκολπίτιδας;

Οι περισσότερες περιπτώσεις αιδοιοκολπίτιδας επουλώνονται γρήγορα όταν υποβάλλονται σε σωστή θεραπεία. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν δεν βλέπετε βελτίωση μέσα σε μία εβδομάδα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι εναλλακτικές θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές.

Οι μολύνσεις από μύκητες και οι βακτηριακές λοιμώξεις δεν μεταδίδονται σεξουαλικά. Εάν η αιδοιοκολπίτιδα προκαλείται από ζυμομύκητες ή βακτήρια, δεν είναι απαραίτητο να αποφύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bacterial vaginosis (BV) statistics. (2015) cdc.gov/std/bv/stats.htm

2. Fungal diseases: Vaginal candidiasis. (2017) cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/

3. Tobah YB. (2017). Sex during vaginal infection: Is it harmful? mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginitis/expert-answers/vaginal-infection/faq-20058120

4. Cemek F, et al. (2016). Personal hygiene and vulvovaginitis in prepubertal children [Abstract]. DOI: 10.1016/j.jpag.2015.07.002

5. Facts about vaginitis and vaginal infections. (n.d.). idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/vag.htm