Παθολογικά

Αιμαγγείωμα

Τι είναι το αιμαγγείωμα;

Τα αιμαγγειώματα, ή βρεφικά αιμαγγειώματα, είναι μικροί μη καρκινικοί όγκοι των αιμοφόρων αγγείων. Είναι οι περισσότερο κοινοί όγκοι στα παιδιά. Συνήθως αναπτύσσονται για μία ορισμένη χρονική περίοδο και ύστερα υποχωρούν χωρίς θεραπεία.

Δεν προκαλούν προβλήματα στα περισσότερα βρέφη. Ωστόσο, κάποια αιμαγγειώματα μπορεί να ανοίγουν και να αιμορραγούν ή να σχηματίσουν έλκος, κάτι το οποίο είναι επώδυνο. Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση. Επιπλέον, δύνανται να εμφανίζονται σε συνδυασμό με άλλες ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος ή του νωτιαίου μυελού.

Τα αιμαγγειώματα μπορεί να εμφανιστούν σε συνδυασμό με εσωτερικά αιμαγγειώματα τα οποία επηρεάζουν εσωτερικά όργανα, όπως:

 • Το ήπαρ
 • Άλλα μέρη του γαστρεντερικού συστήματος
 • Τον εγκέφαλο
 • Όργανα του αναπνευστικού συστήματος

Τα αιμαγγειώματα που επηρεάζουν όργανα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα.

Πώς αναπτύσσονται τα αιμαγγειώματα;

Στο δέρμα

Τα αιμαγγειώματα στο δέρμα αναπτύσσονται όταν υπάρχει ένας ανώμαλος πολλαπλασιασμός των αιμοφόρων αγγείων σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί τα αιμοφόρα αγγεία δημιουργούν ομάδες σαν και αυτή, αλλά πιστεύουν ότι προκαλείται από συγκεκριμένες πρωτεΐνες που παράγονται στον πλακούντα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα αιμαγγειώματα στο δέρμα μπορεί να σχηματιστούν στην ανώτερη στιβάδα του δέρματος ή στον λιπώδη ιστό κάτω από αυτό, που ονομάζεται υποδόριο στρώμα. Αρχικά, ένα αιμαγγείωμα μπορεί να εμφανίζεται σαν ερυθρό εκ γενετής σημάδι στο δέρμα. Αργά θα αρχίσει να προβάλει προς τα έξω. Ωστόσο, τα αιμαγγειώματα συνήθως δεν είναι παρόντα κατά τη γέννηση.

Στο ήπαρ

Τα αιμαγγειώματα στο ήπαρ (ηπατικά αιμαγγειώματα) σχηματίζονται μέσα ή πάνω στην επιφάνεια του ήπατος. Μπορεί να σχετίζονται ή να μη σχετίζονται με τα βρεφικά αιμαγγειώματα. Αυτά τα μη βρεφικά αιμαγγειώματα του ήπατος θεωρείται ότι είναι ευαίσθητα στα οιστρογόνα.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πολλές γυναίκες λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την φυσική μείωση των επιπέδων οιστρογόνων.

Τα επιπλέον οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό ηπατικών αιμαγγειωμάτων. Ομοίως, η εγκυμοσύνη και μερικές φορές τα αντισυλληπτικά δισκία μπορεί να αυξήσουν το μέγεθος των αιμαγγειωμάτων.

Πού εμφανίζονται τα αιμαγγειώματα;

Πέρα από το δέρμα και το ήπαρ, τα αιμαγγειώματα μπορεί να αναπτυχθούν ή να συμπιέσουν άλλες περιοχές του σώματος, όπως:

 • Τους νεφρούς
 • Τους πνεύμονες
 • Το παχύ έντερο
 • Τον εγκέφαλο
Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμαγγειωμάτων;

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση, τα αιμαγγειώματα φυσιολογικά δεν προκαλούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια ή μετά το σχηματισμό τους. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αν αναπτυχθούν σε μέγεθος σε μία ευαίσθητη περιοχή ή αν υπάρχουν πολλαπλά αιμαγγειώματα.

Τα αιμαγγειώματα στο δέρμα συνήθως εμφανίζονται ως μικρές ερυθρές μάζες. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να μοιάζουν με εκ γενετής σημάδια σε βουργουνδί χρώμα. Τα δερματικά αιμαγγειώματα μερικές φορές ονομάζονται «αιμαγγειώματα φράουλα» λόγω της έντονης ερυθρής τους εμφάνισης.

Στα εσωτερικά όργανα

Τα αιμαγγειώματα εντός του σώματος συνοδεύονται από συμπτώματα ανάλογα με το όργανο που επηρεάζεται. Για παράδειγμα, ένα αιμαγγείωμα που επηρεάζει το γαστρεντερικό σωλήνα ή το ήπαρ μπορεί να προκαλεί συμπτώματα, όπως:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται τα αιμαγγειώματα;

Η διάγνωση συνήθως πραγματοποιείται μέσω οπτικής παρατήρησης από το γιατρό.

Τα αιμαγγειώματα σε εσωτερικά όργανα μπορεί να εντοπιστούν με απεικονιστικές τεχνικές, όπως:

 • Υπερηχογράφημα
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Αξονική τομογραφία

Μερικές φορές εντοπίζονται τυχαία.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τα αιμαγγειώματα;

Ένα απλό αιμαγγείωμα συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία, καθώς υποχωρεί από μόνο του. Όμως, ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται θεραπεία, όπως τα δερματικά αιμαγγειώματα που αναπτύσσουν έλκη ή πληγές, ή βρίσκονται σε περιοχές του προσώπου, όπως τα χείλη.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

β-αναστολείς

 • Από του στόματος χορηγούμενη προπρανολόλη: Η από του στόματος χορηγούμενη προπρανολόλη η άμυνα πρώτης γραμμής για τα αιμαγγειώματα που χρειάζονται συστηματική θεραπεία. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε την υδροχλωρική προπρανολόλη το 2014.
 • Τοπικοί β-αναστολείς, όπως τζελ τιμολόλης: Αυτοί οι β-αναστολείς μπορεί να χρησιμοποιηθούν για μικρά επιφανειακά αιμαγγειώματα. Επίσης διαδραματίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση μικρότερων ελκωδών αιμαγγειωμάτων. Αυτό το φάρμακο γενικά θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται προσεκτικά υπό την επίβλεψη του γιατρού.

Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να χορηγηθούν με ένεση σε ένα αιμαγγείωμα για να μειωθεί ο όγκος του και να τερματιστεί η φλεγμονή.

Τα συστηματικά κορτικοστεροειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η πρεδνιζολόνη, τυπικά δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Παρόλα αυτά, μπορεί να έχουν κάποια ωφέλεια για όσους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλα φάρμακα, όπως β-αναστολείς.

Θεραπεία με laser

Η θεραπεία με laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση αιμαγγειωμάτων από τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θεραπεία με laser για τη μείωση της ερυθρότητας και τη βελτίωση της εμφάνισης του αιμαγγειώματος.

Φαρμακευτικά gel

Ένα φαρμακευτικό τζελ, που ονομάζεται μπλεκαπλερμίνη, είναι ακριβό και χρησιμοποιείται εκτός ενδείξεων σε ορισμένες μελέτες ως θεραπεία των χρόνιων ελκωδών αιμαγγειωμάτων. Ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα άτομα που το λαμβάνουν επανειλημμένα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με τους κινδύνους.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν το αιμαγγείωμα είναι μικρό και μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά, ο γιατρός θα σας προτείνει αυτή τη θεραπευτική επιλογή.

Αιμαγγειώματα στα όργανα

Τα αιμαγγειώματα εντός του σώματος μπορεί να απαιτούν θεραπεία εάν μεγαλώνουν ή προκαλούν πόνο.

Η θεραπεία για αυτά τα αιμαγγειώματα περιλαμβάνει:

 • Χειρουργική αφαίρεση των αιμαγγειωμάτων
 • Χειρουργική αφαίρεση των οργάνων ή των περιοχών που έχουν υποστεί βλάβη
 • Για αιμαγγειώματα στο ήπαρ, η αποκοπή της κύριας αιματικής παροχέτευσης στο αιμαγγείωμα μπορεί να αποτελεί επιλογή

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση των αιμαγγειωμάτων;

Συχνά τα αιμαγγειώματα αποτελούν περισσότερο αισθητικό παρά ιατρικό πρόβλημα. Βέβαια, θα πρέπει να μιλήσετε στο γιατρό σας αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή αν επιθυμείτε να τα αφαιρέσετε.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved