Αιματολογικές παθήσεις

Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

Τι είναι το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο;

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS) είναι μία περίπλοκη πάθηση όπου μία αυτοάνοση αντίδραση, συχνά ύστερα από λοίμωξη του γαστρεντερικού σωλήνα, προκαλεί χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και νεφρική βλάβη.

Οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα (του στομάχου και του εντέρου) αποτελούν την πιο κοινή αιτία του συνδρόμου. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε τοξίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εντερικής βακτηριακής λοίμωξης. Αυτό προκαλεί βλάβη και καταστροφή των κυττάρων του αίματος, καθώς αυτά κυκλοφορούν μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Τα κύτταρα αυτά είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, τα οποία πεθαίνουν πρόωρα. Οι νεφροί επηρεάζονται με δύο τρόπους. Η αυτοάνοση αντίδραση μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στα κύτταρα των νεφρών. Εναλλακτικά, η συσσώρευση κατεστραμμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοπεταλίων μπορεί να αποφράξει το σύστημα φιλτραρίσματος των νεφρών και να προκαλέσει νεφρική βλάβη ή συσσώρευση παραπροϊόντων στο σώμα, από τη στιγμή που οι νεφροί δεν μπορούν πλέον να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα από το σώμα.

Η νεφρική βλάβη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί. Νεφρική ανεπάρκεια, επικίνδυνα αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιολογικά προβλήματα και εγκεφαλικό αποτελούν όλα πιθανές επιπλοκές του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου, αν αυτό εξελιχθεί δίχως κατάλληλη θεραπεία.

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι η πιο κοινή αιτία οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε παιδιά. Παρατηρείται κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, παρόλο που παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν τη διαταραχή.

Ευτυχώς, τα περισσότερα άτομα που λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία ανακάμπτουν πλήρως χωρίς να υποστούν μόνιμη νεφρική βλάβη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου

Τα συμπτώματα του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου ποικίλουν και συνήθως περιλαμβάνουν:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου;

To αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο συμβαίνει όταν μία αυτοάνοση αντίδραση προκαλεί την καταστροφή κυττάρων του αίματος. Αυτό οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και νεφρική βλάβη.

Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο σε παιδια

Η πιο κοινή υποκείμενη αιτία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου σε παιδιά είναι μία λοίμωξη από το βακτήριο E. coli. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές του βακτηρίου και οι περισσότερες εξ αυτών δεν προκαλούν προβλήματα. Στην πραγματικότητα, το βακτήριο E. coli εντοπίζεται φυσιολογικά στο έντερο υγιών ανθρώπων και ζώων. Ωστόσο, συγκεκριμένα στελέχη, που περνούν μέσω μολυσμένης τροφής, ευθύνονται για λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Όγκοι νερού είναι μολυσμένοι με κόπρανα μπορεί επίσης να φέρουν βακτήρια E. coli.

Άλλα βακτήρια, όπως το Shigella dysenteriae και το Salmonella typhi, μπορούν να προκαλέσουν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο σε ενήλικες

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο στους ενήλικες μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί από λοίμωξη από E. coli. Υπάρχουν επίσης πολλές μη βακτηριακές αιτίες του συνδρόμου στους ενήλικες, λιγότερο κοινές, που περιλαμβάνουν:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο;

Ακολουθούν ορισμένες βασικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί εάν κύτταρα του αίματος έχουν καταστραφεί και αν έχει εξασθενήσει η νεφρική λειτουργία:

Πλήρες αιμοδιάγραμμα

Ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα μετρά την ποσότητα και την ποιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων σε ένα δείγμα αίματος.

Άλλες εξετάσεις αίματος

Με στόχο να ελεγχθεί η απώλεια νεφρικής λειτουργίας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία εξέταση αζώτου ουρίας αίματος (BUN), η οποία ανιχνεύει αυξημένα παραπροϊόντα ουρίας, και έλεγχο κρεατινίνης (αναζήτηση παραπροϊόντων των μυών). Μη φυσιολογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν νεφρικά προβλήματα.

Εξετάσεις ούρων

Ο γιατρός θα εξετάσει τα ούρα σας για τον έλεγχο αίματος ή πρωτεϊνών.

Εξετάσεις κοπράνων

Βακτήρια ή αίμα στα κόπρανα θα μπορούσαν να βοηθήσουν το γιατρό να απομονώσει την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο;

Κοινές θεραπευτικές επιλογές για το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι οι εξής:

Αποκατάσταση υγρών

Η θεραπεία-κλειδί για το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι η αποκατάσταση υγρών. Μέσω αυτής της θεραπείας, αποκαθίστανται οι ηλεκτρολύτες που το σώμα χρειάζεται για τη φυσιολογική λειτουργία. Οι ηλεκτρολύτες είναι μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Η αποκατάσταση υγρών επίσης αυξάνει την αιματική ροή στους νεφρούς. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια υγρά, αλλά θα σας ενθαρρύνει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών πίνοντας περισσότερο νερό ή ροφήματα ηλεκτρολυτών.

Μετάγγιση αίματος

Μία μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να κριθεί απαραίτητη εάν έχετε χαμηλό αριθμό ερυθροκυττάρων. Οι μεταγγίσεις πραγματοποιούνται πάντα στο νοσοκομείο. Η μετάγγιση μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως το λαχάνιασμα και η εξαιρετική κόπωση.

Αυτά τα συμπτώματα συνάδουν με την αναιμία, μία πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει επαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ώστε να παρέχει στα όργανα το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργούν φυσιολογικά. Η αναιμία προκαλείται από την απώλεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Άλλες θεραπείες

Ο γιατρός θα σας προτείνει να τερματίσετε τη λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να είναι η αιτία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου.

Η μετάγγιση αιμοπεταλίων μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν έχετε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η ανταλλαγή πλάσματος είναι μία άλλη μορφή θεραπείας στην οποία ο γιατρός αντικαθιστά το πλάσμα του αίματός σας με πλάσμα από ένα δότη. Θα λάβετε υγιές πλάσμα για να υποστηριχθεί η κυκλοφορία των νέων υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές από του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου;

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν οι νεφροί έχουν υποστεί ανεπάρκεια, θα χρειαστείτε αιμοκάθαρση για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα. Αυτή είναι μία προσωρινή θεραπεία έως ότου οι νεφροί είναι σε θέση να λειτουργήσουν ξανά φυσιολογικά. Εάν δεν επανακτήσουν τη φυσιολογική τους λειτουργία, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση νεφρού.

Μακροπρόθεσμες επιπλοκές

Η κυρία επιπλοκή του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, το σύνδρομο μπορεί επιπλέον να προκαλέσει:

Ευτυχώς, τα περισσότερα άτομα ανακάμπτουν πλήρως από το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου;

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο είναι δυνητικά μία σοβαρή πάθηση. Ωστόσο, θα ανακάμψετε πλήρως εάν διαγνωστείτε στα πρώιμα στάδια και ξεκινήσετε αμέσως θεραπεία. Καλέστε το γιατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο;

Η πιο κοινή αιτία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου είναι οι λοιμώξεις από το βακτήριο E. coli. Παρόλο που δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα βακτήρια εντελώς, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μιας λοίμωξης ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά
  • Πλένετε πολύ σχολαστικά τα μαχαιροπήρουνα
  • Κρατήστε τις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού καθαρές
  • Μη φέρνετε σε επαφή το ωμό με το μαγειρεμένο φαγητό
  • Μην αποψύχετε το κρέας πάνω στον πάγκο της κουζίνας
  • Μην αφήνετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου (μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη βακτηρίων)
  • Μαγειρεύετε το κρέας στους 71ᵒC ώστε να θανατωθούν επιβλαβή βακτήρια
  • Πλένετε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά
  • Μην κολυμπάτε σε μολυσμένο νερό
  • Αποφύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένου χυμού ή γάλακτος

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Hemolytic uremic syndrome: Post-diarrheal. (2015, June) cdc.gov/osels/ph_surveillance/nndss/casedef/hemolyticcurrent.htm

2. Mayo Clinic Staff. (2013, June 3). Hemolytic uremic syndrome (HUS) mayoclinic.com/health/hemolytic-uremic-syndrome/DS00876