Παθολογικά

Αιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες που εντοπίζονται στον πρωκτό και στο κατώτερο τμήμα του ορθού. Περίπου το 50% των ενηλίκων βιώνουν συμπτώματα των αιμορροΐδων μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές. Οι εσωτερικές αναπτύσσονται μέσα στον πρωκτό ή το ορθό, ενώ οι εξωτερικές αναπτύσσονται έξω από τον πρωκτό.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι οι πιο κοινές, αλλά είναι και αυτές που προκαλούν τα περισσότερα προβλήματα. Προκαλούν πόνο, έντονη φαγούρα και δυσκολία στο να κάθεστε. Ευτυχώς, όμως, είναι θεραπεύσιμες.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη Επιπλοκές Έκβαση Q&A

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική φαγούρα γύρω από τον πρωκτό
 • Διαρροή κοπράνων
 • Ευαισθησία και πόνο γύρω από τον πρωκτό
 • Οίδημα κοντά στον πρωκτό που προκαλεί φαγούρα και πόνο
 • Επώδυνες κενώσεις του εντέρου
 • Αίμα στο χαρτί μετά από μια κένωση του εντέρου

Παρόλο που οι αιμορροΐδες είναι επώδυνες, δεν είναι απειλητικές για τη ζωή και συχνά υποχωρούν μόνες τους χωρίς θεραπεία. Αν τις εμφανίζετε συχνά, μπορεί να αναπτύξετε συμπτώματα αναιμίας, όπως αδυναμία και χλωμό δέρμα εξαιτίας της απώλειας αίματος. Όμως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Αίτια

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες;

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι ακριβώς προκαλεί τις αιμορροΐδες. Πιθανοί παράγοντες είναι:

 • Το οικογενειακό ιστορικό αιμορροΐδων
 • Το σφίξιμο κατά την κένωση του εντέρου
 • Η καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά στην τουαλέτα
 • Οι επιπλοκές από χρόνια δυσκοιλιότητα

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τις αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι κληρονομικές, οπότε αν οι γονείς σας έχουν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε και εσείς. Ο κίνδυνος ανάπτυξής τους αυξάνεται αν σηκώνετε βάρη συστηματικά, αν είστε υπέρβαροι ή αν έχετε κάποιο μόνιμο πρόβλημα στο σώμα σας.

Η όρθια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορροΐδες. Επιπροσθέτως, η συστηματική σεξουαλική διείσδυση και η διάρροια αυξάνουν τον κίνδυνο.

Ακόμη, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αιμορροΐδες αν είστε έγκυος. Όταν η μήτρα διογκώνεται, πιέζει τις φλέβες στο έντερο, με αποτέλεσμα και αυτές να διογκώνονται.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι αιμορροΐδες;

Μία οπτική εξέταση του πρωκτού σας μπορεί να είναι αρκετή για τη διάγνωση των αιμορροΐδων. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει μια διαφορετική εξέταση για τον έλεγχο ανωμαλιών μέσα στον πρωκτό. Αυτός ο έλεγχος ονομάζεται ψηφιακή εξέταση του ορθού. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω εξέτασης, ο γιατρός εισάγει ένα λιπασμένο δάχτυλο με γάντι στον πρωκτό σας. Αν αισθανθεί κάτι ανώμαλο, θα ζητήσει μια εξέταση που καλείται σιγμοειδοσκόπηση.

Η σιγμοειδοσκόπηση περιλαμβάνει τη χρήση μιας μικρής κάμερας για τη διάγνωση εσωτερικών αιμορροΐδων. Αυτή η μικρή κάμερα οπτικών ινών, που καλείται σιγμοειδοσκόπιο, μπαίνει μέσα σε ένα μικρό σωλήνα και στη συνέχεια εισάγεται στον πρωκτό σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός αποκτά μια καθαρή εικόνα του εσωτερικού του πρωκτού σας και εξετάζει τις αιμορροΐδες από κοντά.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τις αιμορροΐδες;

Η θεραπεία των αιμορροΐδων μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο του γιατρού σας.

Παυσίπονα

Για να απαλύνετε τον πόνο, καθίστε σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα. Μπορείτε επίσης να καθίσετε πάνω σε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό για την ανακούφιση του πόνου των εξωτερικών αιμορροΐδων. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, χρησιμοποιείστε ένα μη συνταγογραφούμενο υπόθετο, αλοιφές ή κρέμες για να ανακουφιστείτε από την αίσθηση καψίματος και τη φαγούρα.

Συμπληρώματα φυτικών ινών

Αν έχετε δυσκοιλιότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μη συνταγογραφούμενο συμπλήρωμα φυτικών ινών, ώστε να μαλακώσουν τα κόπρανά σας. Δύο εξ αυτών είναι το ψύλλιο και η μεθυλοκυτταρίνη.

Σπιτικές θεραπείες

Οι μη συνταγογραφούμενες τοπικές θεραπείες, όπως η υδροκορτιζόνη ή κρέμα για τις αιμορροΐδες, μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσφορία των αιμορροΐδων. Το μούλιασμα του πρωκτού σε λουτρό sitz για 10 με 15 λεπτά την ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Εξασκηθείτε στην καλή υγιεινή καθαρίζοντας τον πρωκτό σας με ζεστό νερό κάθε μέρα. Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ξηρό ή σκληρό χαρτί τουαλέτας όταν σκουπίζεστε.

Οι κρύες κομπρέσες στον πρωκτό μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο των αιμορροΐδων. Τα παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορούν επίσης να απαλύνουν τον πόνο και τη δυσφορία.

Ιατρικές διαδικασίες

Αν οι κατ’ οίκον θεραπείες δεν βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης, ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο (περίδεση). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αποκοπή της αιματικής κυκλοφορίας στις αιμορροΐδες τοποθετώντας έναν ελαστικό επίδεσμο γύρω από αυτές. Η απώλεια της παροχής αίματος προκαλεί τη συρρίκνωση των αιμορροΐδων. Η διαδικασία περίδεσης πραγματοποιείται μόνο από επαγγελματία υγείας. Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι.

Αν δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απολίνωση αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο στην περίπτωσή σας, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει σκληροθεραπεία. Σε αυτή τη διαδικασία, μία χημική ουσία εισάγεται απευθείας στη φλέβα και οδηγεί στη συρρίκνωση των αιμορροΐδων.

Πρόληψη

Μπορούν να προληφθούν οι αιμορροΐδες;

Για να προλάβετε ή να αποφύγετε την επιδείνωση των αιμορροΐδων, προσπαθήστε να μη σφίγγεστε κατά τη διάρκεια των κενώσεων του εντέρου. Επίσης, προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα νερού που πίνετε καθημερινά, ώστε τα κόπρανα να μην γίνονται σκληρά.

Χρησιμοποιείστε την τουαλέτα αμέσως μόλις αισθανθείτε την ανάγκη αφόδευσης για να προλάβετε την ανάπτυξη των αιμορροΐδων. Γυμναστείτε τακτικά, για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, και μην κάθεστε σε σκληρές επιφάνειες (π.χ. τσιμέντο) για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η κατανάλωση τροφών υψηλών σε φυτικές ίνες μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων στο μέλλον.

Καλές πηγές φυτικών ινών είναι:

 • Τα καρότα
 • Το μαύρο ρύζι
 • Το σιτάρι ολικής άλεσης
 • Τα αχλάδια
 • Η βρώμη
 • Το πίτουρο
 • Το φαγόπυρο

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στο να μαλακώσουν τα κόπρανα και να εξέρχονται πιο εύκολα κατά την κένωση.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τις αιμορροΐδες;

Οι επιπλοκές από τις αιμορροΐδες είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία
 • Θρόμβους στη διογκωμένη φλέβα
 • Σιδηροπενική αναιμία εξαιτίας της απώλειας αίματος

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση των αιμορροΐδων;

Με την κατάλληλη θεραπεία, οι αιμορροΐδες θα βελτιωθούν. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού και διατηρώντας μια μη καθιστική ζωή που περιλαμβάνει γυμναστική και σωστή διατροφή, μπορείτε να βελτιώσετε την έκβαση της κατάστασής σας.

Q&A

Μπορεί οι αιμορροΐδες να είναι ένδειξη καρκίνου;

Η αιμορραγία του ορθού είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που μοιράζονται ο καρκίνος του ορθού και οι αιμορροΐδες. Ωστόσο, οι αιμορροΐδες συνοδεύονται από φαγούρα στην πρωκτική περιοχή, ενώ ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου συνήθως δεν φέρει αυτό το σύμπτωμα.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Gurland, B. (2014, May 20). 4 simple ways you can prevent hemorrhoids health.clevelandclinic.org/2014/05/4-simple-ways-to-prevent-hemorrhoids/

2. Hemorrhoids and what to do about them. (2016, January 27) health.harvard.edu/newsweek/Hemorrhoids_and_what_to_do_about_them.htm

3. Hemorrhoids. (2013, November) niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/hemorrhoids/Pages/facts.aspx

4. Lohsiriwat, V. (2012, May 7). Hemorrhoids: From basic pathophysiology to clinical management. World Journal of Gastroenterology, 18(17); 2009-2017 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/

5. Mayo Clinic Staff. (2016, September 29). Hemorrhoids mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/home/ovc-20249172

6. Pico, M. F. (2015, September 26). Nutrition and healthy eating mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/fiber-supplements/faq-20058513

7. Rectal Cancer Symptoms vs. Hemorrhoids https://www.emedicinehealth.com/rectal_cancer_symptoms_vs_hemorrhoids/article_em.htm