Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ακουστικό Νευρίνωμα

Τι είναι το Ακουστικό Νευρίνωμα;

Τα ακουστικά νευρινώματα είναι μη καρκινικοί όγκοι. Αναπτύσσονται στο νεύρο που συνδέει τον εγκέφαλο με το αφτί. Από την στιγμή που οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθης δεν κάνουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος. Ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλέσουν βλάβες στα νεύρα.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ακουστικών Νευρινωμάτων, τα ακουστικά νευρινώματα εμφανίζονται σε 1 στα 50.000 άτομα.

Acoustic Neuroma
ακουστικό νευρίνωμα

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Ομάδες κινδύνου

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του Ακουστικού Νευρινώματος;

Τα μικρά νευρινώματα σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα τυπικά εμφανίζονται όταν ο όγκος γίνει αρκετά μεγάλος, ώστε να πιέζει τα περιβάλλοντα νεύρα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η σταδιακή απώλεια της ακοής στην μια πλευρά του κεφαλιού. Αυτή η απώλεια ακοής, συνήθως, εξελίσσεται σε αργούς ρυθμούς, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και πολύ ξαφνικά. Ο ίλιγγος, ή η ζάλη, και το κουδούνισμα των αφτιών (εμβοές) είναι συνηθισμένα. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να προκαλέσουν επίσης μούδιασμα στο πρόσωπο, αδυναμία και προβλήματα ισορροπίας.

Κάποια λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο
  • προβλήματα όρασης
  • δυσκολία κατανόησης λόγου
  • πόνο στο πρόσωπο ή στο αφτί
  • μούδιασμα στο πρόσωπο η στο αφτί
  • κόπωση

Διάγνωση

Πώς γίνεται η διάγνωση ενός Ακουστικού Νευρινώματος;

Αν νιώθετε ότι χάνετε την ακοή σας ή παρουσιάσετε κάποιο άλλο νευρολογικό σύμπτωμα, είναι σημαντικό να τα καταγράφετε, γιατί έτσι μπορείτε να βοηθήσετε τον γιατρό σας να διαγνώσει το πρόβλημά σας.

Ο γιατρός σας θα χρειαστεί ένα λεπτομερές ιστορικό των συμπτωμάτων σας. Αν πάσχετε από νευρίνωμα, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνετε μια ακοόγραμμα. Μπορεί να χρειαστείτε κι άλλες εξετάσεις:

  • Οι εξετάσεις που προκαλούν ακουστικές αντιδράσεις στο στέλεχος του εγκεφάλου μπορούν να ελέγξουν και την νευρολογική και την ακουστική λειτουργία.
  • Η ηλεκτρονυσταγμογραφία ανιχνεύει τις αλλαγές στην κίνηση του οφθαλμού, οι οποίες πιθανό να προκαλούνται από προβλήματα στο εσωτερικό του αφτιού.
  • Μια μαγνητική και μια αξονική τομογραφία μπορούν να απεικονίσουν το εσωτερικό του κεφαλιού σας.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύεται το Ακουστικό Νευρίνωμα;

Η ηλικία σας, η γενική κατάσταση της υγείας σας και το μέγεθος του όγκου είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν την θεραπεία σας.

Η αντιμετώπιση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Αν το ακουστικό νευρίνωμα που έχετε είναι μικρό, ο γιατρός σας μπορεί απλά να παρακολουθεί την ανάπτυξή του με τακτικές μαγνητικές. Ωστόσο, το να αντιμετωπίσετε τον όγκο μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Η πάθηση αυτή αποκαλείται υδροκεφαλία και είναι απειλητική για την ανθρώπινη ζωή.

Αν ο όγκος σας είναι σχετικά μικρός, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσει να σταματήσει την ανάπτυξή του μέσω στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής. Κατά την διαδικασία αυτή, εφαρμόζεται ακτινοβολία σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή του κεφαλιού σας. Η διαδικασία δεν είναι επεμβατική, αλλά είναι πολύ αργή. Η αφαίρεση ενός όγκου μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η συγκεκριμένη διαδικασία, συνήθως, χρησιμοποιείται για πολύ μικρούς όγκους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ επικίνδυνη ή όταν απομένουν υπολειπόμενοι όγκοι μετά την επέμβαση.

Η επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη αν ο όγκος είναι πολύ μεγάλος ή αν αναπτύσσεται γρήγορα. Μπορεί, επίσης, να χρειαστείτε επέμβαση αν ο όγκος πλησιάζει σε κάποιο ζωτικό όργανο του εγκεφάλου. Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί είτε μέσω του κρανίου, είτε μέσω του ίδιου του αυτιού. Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει από μερικές μέρες ως αρκετές εβδομάδες.

Η επέμβαση αυτή μπορεί να έχει πολλές επιπλοκές και πολλούς κινδύνους που περιλαμβάνουν:

  • πλήρη απώλεια ακοής
  • αδυναμία των μυών
  • κουδούνισμα στα αυτιά
  • διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από την τομή
  • προβλήματα ισορροπίας
  • επίμονες κεφαλαλγίες

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας αμέσως μόλις αρχίσετε να βιώνετε τα συμπτώματα του νευρινώματος. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διατηρήσετε την ακοή σας. Αν χάσετε την ακοή σας, δεν πρόκειται να επανέλθει, ούτε μετά την θεραπεία.

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ακουστικού Νευρινώματος, τα ακουστικά νευρινώματα εμφανίζονται σε 1 στα 50.000 άτομα.

Ομάδες κινδύνου

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο;

Ο μοναδικός γνωστός παράγοντας κινδύνου για ακουστικό νευρίνωμα είναι να έχει κανείς ένα γονέα που να φέρει την γενετική διαταραχή της νευροϊνομάτωσης 2 (NF2). Οι περισσότεροι όγκοι αυτού του τύπου εμφανίζονται αυθόρμητα και σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Οι επιστήμονες ακόμη δεν γνωρίζουν γιατί κάποια άτομα εμφανίζουν αυτούς τους όγκους. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • τους δυνατούς θορύβους
  • ένα παραθυρεοειδές νευρίνωμα, δηλαδή ένα καλοήθη όγκο των παραθυρεοειδών
  • την έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην παιδική ηλικία

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acoustic Neuroma. (n.d.) Mayo Clinic. Retrieved on April 3, 2012 http://www.mayoclinic.com/health/acoustic-neuroma/DS00803

2. Acoustic Neuroma. (n.d.). PubMed Health. Retrieved on April 3, 2012 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001782/

3. What is Acoustic Neuroma? (n.d.) Acoustic Neuroma Association. Retrieved on April 3, 2012 http://anausa.org/index.php/what-is-acoustic-neuroma