Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Ακράτεια ούρων

Τι είναι η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια ούρων είναι η μη ηθελημένη απώλεια ούρων και  συμβαίνει όταν χάνετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αδειάσετε πλήρως το περιεχόμενο της κύστης, ενώ σε άλλες ενδέχεται να παρατηρήσετε μόνο μικρές διαρροές. Η κατάσταση μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια, ανάλογα με την αιτία της.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών, εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακράτεια ούρων. Είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών και των ατόμων άνω των 50 ετών, αλλά ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί από αυτή την πάθηση.

Καθώς μεγαλώνετε, οι μύες που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη τείνουν να εξασθενούν, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων.

Η επιπλοκή μπορεί επίσης να προκληθεί από πολλά διάφορα προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να είναι ένα σημάδι μολύνσεως, πετρών στα νεφρά, διευρυμένου προστάτη ή καρκίνου.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε ακράτεια ούρων, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή και να οδηγήσει σε «αμήχανα ατυχήματα». Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν υφίσταται κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας, καθώς και την αιτία.

Είδη ακράτειας ούρων

Η ακράτεια των ούρων κατηγοριοποιείται σε τρεις γενικούς τύπους. Μπορείτε να βιώσετε περισσότερους από έναν τύπους ταυτόχρονα.

Ακράτεια άγχους

Η ακράτεια του στρες προκαλείται από ορισμένους τύπους σωματικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να χάσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης κατά την άσκηση, το βήξιμο, το φτέρνισμα ή το γέλιο. Τέτοιες δραστηριότητες ασκούν πίεση τον μυϊκό σφιγκτήρα που συγκρατεί τα ούρα στην ουροδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση των ούρων.

Ακράτεια επιτακτικού τύπου

Επείγουσα ακράτεια εμφανίζεται όταν χάνετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, αφότου νιώσετε μια ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση. Μπορεί να μην είστε σε θέση να φτάσετε στο μπάνιο εγκαίρως από την στιγμή που θα αισθανθείτε αυτή την πίεση.

Ακράτεια υπερχείλισης

Η ακράτεια υπερχείλισης μπορεί να συμβεί αν δεν κάνετε πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης όταν ουρείτε. Αργότερα, τα υπολείμματα των ούρων μπορεί να διαρρεύσουν από την ουροδόχο κύστη.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Οποιαδήποτε περίπτωση ακράτειας είναι λόγος να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής επιπλοκής που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ακόμη και αν η υποκείμενη αιτία δεν είναι σοβαρή, η ακράτεια μπορεί να είναι μια σημαντική διαταραχή στη ζωή σας. Είναι σημαντικό να έχετε μια ακριβή διάγνωση και να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας με το γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακράτεια είναι ένα σημάδι ιατρικής έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν χάσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πρόβλημα ομιλίας ή βάδισης
  • αδυναμία ή τσούξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας
  • απώλεια της όρασης
  • σύγχυση
  • απώλεια συνείδησης
  • απώλεια ελέγχου του εντέρου

Αίτια

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ουρικής ακράτειας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • εξασθενημένοι μύες της ουροδόχου κύστης, ως αποτέλεσμα της γήρανσης
  • βλάβες στους μυς του πυελικού σας εδάφους
  • διογκωμένος προστάτης
  • καρκίνος

Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις αντιμετωπίζονται εύκολα και προκαλούν μόνο προσωρινά προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα. Άλλες είναι πιο σοβαρές και επίμονες.

Γήρας

Καθώς μεγαλώνετε, οι μύες που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη σας συνήθως γίνονται πιο αδύναμοι. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακράτειας. Για να διατηρήσετε ισχυρούς μύες και υγιή κύστη, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες στον τρόπο ζωής σας. Όσο πιο υγιείς είστε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποφύγετε την ακράτεια καθώς μεγαλώνετε.

Βλάβη

Οι μύες του πυελικού εδάφους υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη. Η βλάβη σε αυτούς τους μύες μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκληθεί από ορισμένους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων, όπως η υστερεκτομή. Είναι επίσης ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Διευρυμένος προστάτης

Εάν είστε άνδρας, ο λαιμός της ουροδόχου κύστης σας περιβάλλεται από τον προστάτη σας. Αυτός ο αδένας απελευθερώνει υγρό που προστατεύει και θρέφει το σπέρμα σας και έχει την τάση να μεγαλώνει με την ηλικία. Είναι κοινό για τους άνδρες να βιώνουν κάποια ακράτεια ως αποτέλεσμα της εν λόγω διεύρυνσης.

Καρκίνος

Ο καρκίνος του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει ακράτεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θεραπείες για καρκίνο μπορούν επίσης να σας δυσκολέψουν να ελέγξετε την ουροδόχο κύστη σας. Ακόμη και καλοήθεις όγκοι μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια, εμποδίζοντας τη ροή των ούρων.

Άλλοι παράγοντες

Άλλα πιθανά αίτια της ακράτειας περιλαμβάνουν:

  • δυσκοιλιότητα
  • λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • πέτρες στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη
  • προστατίτιδα, ή αλλιώς φλεγμονή στον προστάτη
  • διάμεση κυστίτιδα, μια χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή μέσα στην ουροδόχο κύστη
  • παρενέργειες από ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, μυοχαλαρωτικά, ηρεμιστικά και μερικά φάρμακα για την καρδιά

Μερικοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να προκαλέσουν προσωρινές περιόδους ακράτειας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, καφεϊνούχων ποτών ή άλλων υγρών μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

Διάγνωση

Τι να περιμένετε στο ραντεβού με τον γιατρό σας

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Θα θέλει πιθανότατα να μάθει πόσο καιρό έχετε ακράτεια, ποιους τύπους ακράτειας έχετε βιώσει και άλλες λεπτομέρειες.

Μπορεί επίσης να ρωτήσει για τις καθημερινές σας συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της τυπικής διατροφής σας και των οποιωνδήποτε φαρμάκων ή συμπληρωμάτων λαμβάνετε. Ανάλογα με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό, μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως:

  • Συλλογή δείγματος ούρων για ανάλυση. Το προσωπικό ενός κλινικού εργαστηρίου μπορεί να τα ελέγξει για σημάδια λοίμωξης ή άλλα προβλήματα.
  • Μέτρηση της ποσότητας των ούρων που απελευθερώνετε κατά την ούρηση, της ποσότητας που παραμένει στην ουροδόχο κύστη καθώς και της πίεσης που ασκείται στην κύστη. Αυτές οι πληροφορίες συγκεντρώνονται εισάγοντας έναν καθετήρα στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
  • Διεξαγωγή κυστεοσκόπησης. Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός θα εισάγει μια μικρή κάμερα στην ουροδόχο κύστη σας για να την εξετάσει πιο διεξοδικά.

Θεραπεία

Το συνιστώμενο θεραπευτικό σχήμα θα εξαρτηθεί από την αιτία της ακράτειας. Μια υποκείμενη ιατρική πάθηση μπορεί να απαιτεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες.

Ο γιατρός θα σας ενθαρρύνει επίσης να εκτελέσετε ορισμένες ασκήσεις, όπως ασκήσεις πυελικού εδάφους ή εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Αυτές θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τον έλεγχό της.

Μερικές φορές, ο γιατρός σας ενδέχεται να μην μπορεί να θεραπεύσει την ακράτεια της ουροδόχου κύστης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διευκολύνετε την κατάστασή σας. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να:

  • ρυθμίστε τη διατροφή σας ή τη λήψη υγρών
  • έχετε μια ανεμπόδιστη και καλά φωτισμένη διαδρομή προς το μπάνιο
  • χρησιμοποιείτε απορροφητικά εσώρουχα ή πάνες ακράτειας
  • πηγαίνετε σε προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα στο μπάνιο

Πρόληψη

Δεν μπορείτε να αποφύγετε όλες τις περιπτώσεις ακράτειας ούρων, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι το κλειδί. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να:

  • διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
  • κάνετε αρκετή γυμναστική
  • διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή
  • περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
  • αποφύγετε το κάπνισμα

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved