Δερματολογικές παθήσεις

Ακροδερματίτιδα

Τι είναι η ακροδερματίτιδα;

Η ακροδερματίτιδα, ή σύνδρομο Gianotti-Crosti, είναι μία κοινή δερματική πάθηση που τυπικά επηρεάζει παιδιά μεταξύ τριών μηνών και 15 ετών. Το πλήρες όνομα της πάθησης είναι «βλατιδώδης ακροδερματίτιδα της παιδικής ηλικίας».

Η ακροδερματίτιδα προκαλεί κνησμώδεις, ερυθρούς ή μωβ πομφούς στο σώμα. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα, πυρετό και πρησμένους, επώδυνους λεμφαδένες.

Παρόλο που η ίδια η ακροδερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική, οι ιοί που την προκαλούν είναι. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έρχονται σε τακτική επαφή μπορεί να κολλήσουν τον ιό και να εμφανίσουν ακροδερματίτιδα ταυτόχρονα.

Η ακροδερματίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε αδέρφια παιδιών που είχαν μολυνθεί. Αυτό μερικές φορές μπορεί να γίνει και ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της αρχικής μόλυνσης ακροδερματίτιδας.

Θεωρείται ότι τα παιδιά που περάσαν την πάθηση εξακολουθούν να είναι φορείς ακόμη και όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Η ακροδερματίτιδα είναι περισσότερο κοινή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τυπικά διαρκεί 4 έως 8 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 4 μήνες. Συνήθως υποχωρεί χωρίς θεραπεία ή χωρίς να προκαλεί επιπλοκές.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακροδερματίτιδας;

Μέσα στην πάροδο τριών έως τεσσάρων ημερών, ερυθρές κηλίδες αναπτύσσονται στο δέρμα του παιδιού. Οι κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά παρατηρούνται συνήθως στα χέρια, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κηλίδες σταδιακά κινούνται προς τα πάνω προς το πρόσωπο. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, οι ερυθρές κηλίδες αποκτούν μία μωβ εμφάνιση. Αυτό συμβαίνει μόλις τα τριχοειδή (μικρά αιμοφόρα αγγεία) αρχίζουν να διαρρέουν αίμα στις πάσχουσες περιοχές.

Αυτές οι κηλίδες με την πάροδο του χρόνου θα εξελιχθούν σε κνησμώδεις πομφούς γεμάτους υγρό.

Το παιδί μπορεί να εμφανίσει οίδημα και ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα και τους λεμφαδένες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 2 έως 3 μήνες.

Μία δερματική κηλίδα στο χρώμα του χαλκού επίσης αποτελεί ένδειξη ακροδερματίτιδας. Αυτή η κηλίδα είναι συνήθως επίπεδη και σκληρή στην αφή.

Εάν η ηπατίτιδα Β είναι η υποκείμενη αιτία της ακροδερματίτιδας, μπορεί να υπάρχει μία κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα και τα μάτια του παιδιού. Αυτό είναι σύμπτωμα ίκτερου. Ο ίκτερος συνήθως εμφανίζεται 20 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της ακροδερματίτιδας;

Παρόλο που ο γενικός επιπολασμός της ακροδερματίτιδας στην παιδική ηλικία παραμένει άγνωστος, θεωρείται μία σχετικά ήπια πάθηση. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί αρκετές επιδημίες ακροδερματίτιδας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι επιδημίες προκλήθηκαν από ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ακροδερματίτιδα στα παιδιά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιός που σχετίζεται πιο συχνά με την ακροδερματίτιδα παιδικής ηλικίας είναι ο ιός Εpstein-Barr (EBV).

Ο ιός Εpstein-Barr είναι μέλος της οικογένειας των ερπητοϊών και ένας από τους πιο κοινούς ιούς που προσβάλλουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, ιδιαίτερα μέσω του σάλιου.

Παρόλο που ο ιός Εpstein-Barr είναι κοινή αιτία ακροδερματίτιδας στα παιδιά, αρκετοί άλλοι τύποι λοίμωξης μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην εμφάνιση της πάθησης, όπως:

  • HIV
  • Ηπατίτιδα A, B και C
  • Κυτταρομεγαλοϊός (κοινός ιός που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα)
  • Εντεροϊός (κοινός ιός που προκαλεί συμπτώματα τύπου κρυολογήματος και σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη)
  • Ροταϊός (κοινός ιός που προκαλεί διάρροια στα βρέφη)
  • Ερυθρά (ιογενής λοίμωξη που προκαλεί εξάνθημα)
  • Ιός coxsackie (ήπια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί στοματικά έλκη και εξανθήματα σε μικρά παιδιά)
  • Ιοί της παραγρίπης (ομάδα ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις σε βρέφη και μικρά παιδιά)
  • Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (κοινός ιός που προκαλεί ήπια συμπτώματα τύπου κρυολογήματος σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε βρέφη και μικρά παιδιά)

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εμβόλια για συγκεκριμένες ιογενείς ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν ακροδερματίτιδα, όπως το εμβόλιο για:

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η ακροδερματίτιδα;

Ο γιατρός είναι σε θέση να διαγνώσει ακροδερματίτιδα εξετάζοντας απλά το δέρμα του παιδιού και κάνοντας ερωτήσεις αναφορικά με τα συμπτώματά του. Μπορεί να χρειαστεί να διενεργήσει κάποιες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης όπως:

  • Εξετάσεις αίματος ή ούρων για τον έλεγχο των επιπέδων χολερυθρίνης, τα οποία μπορούν να δείξουν την παρουσία ηπατίτιδας
  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο μη φυσιολογικών ηπατικών ενζύμων, τα οποία μπορεί να αποτελούν ένδειξη ηπατίτιδας
  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της παρουσίας αντισωμάτων για τον ιό Epstein-Barr, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει μία λοίμωξη
  • Δερματική βιοψία (αφαίρεση μικρού τμήματος του δέρματος) για τον έλεγχο άλλων δερματικών παθήσεων που μπορεί να είναι παρούσες ως εξάνθημα όπως τριχοφυτία ή έκζεμα
  • Εξετάσεις αίματος για να καθοριστούν τα επίπεδα σιδήρου και να αποκλειστεί η εντεροπαθητική ακροδερματίτιδα, μία σπάνια μορφή της ακροδερματίτιδας

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ακροδερματίτιδα;

Η ίδια η ακροδερματίτιδα δεν απαιτεί θεραπεία, καθώς η πάθηση συνήθως υποχωρεί από μόνη της χωρίς να προκαλεί επιπλοκές. Όμως, ο γιατρός θα αναζητήσει την υποκείμενη αιτία και θα εστιάσει οποιαδήποτε θεραπεία στην εξάλειψη αυτής της πάθησης.

Τα συμπτώματα της ακροδερματίτιδας τυπικά υποχωρούν σε περίπου τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες μετά την εμφάνισή τους. Όμως, μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ, κρέμες υδροκορτιζόνης χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του κνησμού. Αντιισταμινικά επίσης συνταγογραφούνται αν το παιδί έχει αλλεργίες.

Αν βρεθεί ότι η ηπατίτιδα Β αποτελεί την αιτία της ακροδερματίτιδας, μπορεί να χρειαστεί από έξι μήνες έως ένα χρόνο για να ανακάμψει το ήπαρ. Είναι απίθανο το παιδί να εμφανίσει ξανά ακροδερματίτιδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο αν το παιδί σας παρουσιάζει ενδείξεις ακροδερματίτιδας. Είναι σημαντικό η αιτία της πάθησης να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Μόλις το παιδί λάβει θεραπεία, τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν και θα μπορέσει να αναρρώσει χωρίς επιπλοκές ή μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ακροδερματίτιδα;

Εφόσον η ακροδερματίτιδα φαίνεται να προκαλείται από ιούς, ο μόνος τρόπος πρόληψής της είναι αποφυγή μιας ιογενούς λοίμωξης. Το παιδί θα πρέπει να πλένει τα χέρια του τακτικά και να αποφεύγει την επαφή με ασθενή άτομα.

Αν το παιδί σας αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα ασθένειας, ενημερώστε το γιατρό, ώστε να ξεκινήσει άμεσα θεραπεία.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chuh A, et al. (2012). Gianotti-Crosti syndrome, pityriasis rosea, asymmetrical periflexural exanthem, unilateral mediothoracic exanthem, eruptive pseudoangiomatosis, and papular-purpuric gloves and socks syndrome: A brief review and arguments for diagnostic criteria. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3892651/

2. Facts and education. (n.d.). enterovirusfoundation.org/the-facts/

3. Gianotti-Crosti syndrome. (n.d.). aocd.org/?page=GianottiCrostiSynd

4. Human parainfluenza viruses (HPIVs): Symptoms and illnesses. (2017). cdc.gov/parainfluenza/about/symptoms.html

5. Mayo Clinic Staff. (2015). Rubella. mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310

6. Mayo Clinic Staff. (2018). Rotavirus. mayoclinic.org/diseases-conditions/rotavirus/symptoms-causes/syc-20351300

7. Oakley A. (2015). Infantile papular acrodermatitis. dermnetnz.org/topics/infantile-papular-acrodermatitis/