Παθολογικά

Αλκοολική κίρρωση ήπατος

Τι είναι η αλκοολική κίρρωση του ήπατος;

Το ήπαρ είναι ένα μεγάλο όργανο που διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο σώμα. Φιλτράρει τοξίνες από το αίμα, διασπά πρωτεΐνες και δημιουργεί τη χολή για την απορρόφηση των λιπών από τις τροφές. Όταν ένα άτομο κάνει βαριά κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην πάροδο δεκαετιών, το σώμα αρχίζει να αντικαθιστά τον υγιή ηπατικό ιστό με ουλώδη ιστό. Οι ιατροί ονομάζουν αυτή την πάθηση αλκοολική κίρρωση του ήπατος.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται και όλο και περισσότερος υγιής ηπατικός ιστός αντικαθίσταται από ουλώδη, το ήπαρ σταμάτα να λειτουργεί φυσιολογικά.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ήπατος, μεταξύ 10-20% των άτομα που κάνουν βαριά κατανάλωση αλκοόλ θα εμφανίσουν κίρρωση. Η αλκοολική κίρρωση είναι η πιο προχωρημένη μορφή ηπατοπάθειας που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Η ασθένεια αυτή είναι το τμήμα μιας προοδευτικής επιδείνωσης. Ξεκινά με λιπώδη νόσο του ήπατος, εξελίσσεται σε αλκοολική ηπατίτιδα και τέλος σε αλκοολική κίρρωση. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα άτομο να εμφανίσει αλκοολική κίρρωση χωρίς να έχει αναπτύξει αλκοολική ηπατίτιδα.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλκοολικής κίρρωσης του ήπατος;

Τα συμπτώματα της αλκοολικής κίρρωσης τυπικά εμφανίζονται όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 30 και 40 ετών. Το σώμα μπορεί να ανταπεξέλθει στη μειωμένη λειτουργία του ήπατος στα πρώιμα στάδια της νόσου. Καθώς, όμως, η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα.

Τα συμπτώματα της αλκοολικής ηπατικής κίρρωσης είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων αλκοολικών διαταραχών του ήπατος και περιλαμβάνουν:

  • Ίκτερο
  • Πυλαία υπέρταση, η οποία αυξάνει την πίεση του αίματος στη φλέβα που ταξιδεύει μέσω του ήπατος
  • Κνησμό του δέρματος

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αλκοολικής κίρρωσης του ήπατος;

Η βλάβη που προκαλείται από επαναλαμβανόμενη και υπερβολική κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε αλκοολική κίρρωση. Όταν ο ηπατικός ιστός αρχίζει να αντικαθίσταται από ουλώδη ιστό, το ήπαρ δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν μπορεί να παράγει επαρκείς πρωτεΐνες ή να φιλτράρει τοξίνες από την αιματική κυκλοφορία.

Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να εκδηλωθεί λόγω μιας πληθώρας αιτιών. Όμως, η αλκοολική κίρρωση σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ.

Ποιες ομάδες ατόμων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αλκοολική κίρρωση;

Ο πιο σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας της αλκοολικής κίρρωσης είναι η κατάχρηση αλκοόλ. Τυπικά, ένα άτομο θα πρέπει να κάνει κατάχρηση αλκοόλ για τουλάχιστον 8 χρόνια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ ορίζει τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ ως πέντε ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα σε τουλάχιστον πέντε από τις τελευταίες 30 ημέρες.

Οι γυναίκες βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο αλκοολικής ηπατοπάθειας. Οι γυναίκες δεν έχουν τόσα ένζυμα στο στόμαχο για τον καταβολισμό του αλκοόλ όσα οι άνδρες. Ως εκ τούτου, περισσότερη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να φτάσει στο ήπαρ προκαλώντας το σχηματισμό ουλώδους ιστού.

Η αλκοολική ηπατοπάθεια επίσης σχετίζεται με ορισμένους γενετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, κάποια άτομα γεννιούνται με ανεπάρκεια ενζύμων, τα οποία φυσιολογικά απομακρύνουν το αλκοόλ. Η παχυσαρκία, μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά και η ύπαρξη ηπατίτιδας C επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει αλκοολική ηπατοπάθεια.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αλκοολική κίρρωση;

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν αλκοολική κίρρωση λαμβάνοντας αρχικά το ιατρικό ιστορικό σας και συζητώντας το ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ. Σαφώς, θα χρειαστούν ορισμένες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να αναδείξουν:

  • Αναιμία (χαμηλά επίπεδα αίματος λόγω μειωμένου σιδήρου)
  • Υψηλά επίπεδα αμμωνίας αίματος
  • Υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος
  • Λευκοκυττάρωση (υψηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων)
  • Μη φυσιολογικός ουλώδης ιστός σε δείγμα ήπατος που λαμβάνεται κατά τη βιοψία
  • Έλεγχος ηπατικών ενζύμων που δείχνει ότι τα επίπεδα της αμινοτρανσφεράσης του ασπαρτικού (AST) είναι δύο φορές υψηλότερα από τα επίπεδα της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT)
  • Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου του αίματος
  • Χαμηλά επίπεδα καλίου του αίματος
  • Χαμηλά επίπεδα νατρίου του αίματος
  • Πυλαία υπέρταση

Ο γιατρός επίσης θα προσπαθήσει να αποκλείσει οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις επηρεάζουν το ήπαρ για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της αλκοολικής κίρρωσης.

Επιπλοκές

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η αλκοολική κίρρωση;

Η αλκοολική κίρρωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Αυτό είναι γνωστό ως μη αντιρροπούμενη κίρρωση. Παραδείγματα των εν λόγω επιπλοκών περιλαμβάνουν:

  • Ασκίτης (συσσώρευση υγρού στο στόμαχο)
  • Εγκεφαλοπάθεια (πνευματική σύγχυση)
  • Εσωτερική αιμορραγία (αιμορραγικοί κιρσοί)
  • Ίκτερος, ο οποίος προκαλεί την εμφάνιση κιτρινωπής απόχρωσης στο δέρμα και τα μάτια

Τα άτομα με σοβαρή μορφή κίρρωσης συχνά χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland, οι ασθενείς με μη αντιρροπούμενη κίρρωση που λαμβάνουν μόσχευμα ήπατος έχουν πενταετή πιθανότητα επιβίωσης 70%.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αλκοολική κίρρωση;

Οι γιατροί μπορούν να αντιστρέψουν ορισμένες μορφές ηπατοπάθειας με θεραπεία, αλλά η αλκοολική κίρρωση δεν μπορεί να αντιστραφεί. Όμως ο γιατρός θα σας προτείνει θεραπείες που θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και θα μειώσουν τα συμπτώματά σας.

Το πρώτο και βασικό βήμα στη θεραπεία είναι ο τερματισμός κατανάλωσης αλκοόλ. Τα άτομα με αλκοολική κίρρωση είναι συχνά τόσο εθισμένα στο αλκοόλ που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αν προσπαθήσουν να τερματίσουν τη χρήση μόνοι τους και όχι σε κάποια ειδική μονάδα αποτοξίνωσης. Ο γιατρός θα σας προτείνει κάποια νοσοκομειακή ή άλλη εγκατάσταση απεξάρτησης όπου θα μπορείτε με ασφάλεια να διακόψετε τη χρήση αλκοόλ.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, αναστολείς διαύλων ασβεστίου, ινσουλίνη, συμπληρώματα αντιοξειδωτικών και S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνη
  • Συνεδρίες με έναν διαιτολόγο διατροφολόγο: Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κακή θρέψη
  • Επιπλέον πρωτεΐνη: Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνη στις συγκεκριμένες μορφές για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλοπάθειας
  • Μεταμόσχευση ήπατος: Το άτομο πρέπει να απέχει από το αλκοόλ για τουλάχιστον 6 μήνες προτού θεωρηθεί υποψήφιος για μεταμόσχευση ήπατος

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της αλκοολικής κίρρωσης;

Η έκβαση εξαρτάται από τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας και αν έχετε εμφανίσει επιπλοκές σχετιζόμενες με την κίρρωση. Οι επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και όταν το άτομο σταματά την κατανάλωση αλκοόλ.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Alcohol-related liver disease. (2015, January 20) liverfoundation.org/abouttheliver/info/alcohol/

2. Drinking levels defined. (n.d.) niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/moderate-binge-drinking

3. Fairbanks, K. D. (2012, November). Alcoholic liver disease clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/hepatology/alcoholic-liver-disease/

4. Gramenzi, A., Caputo, F., Biselli, M., Kuria, F., Loggi, E., Andreone, P., & Bernardi M. (2006). Review article: Alcoholic liver disease – pathophysiological aspects and risk factors. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 24, 1151-1161 med.upenn.edu/gastro/documents/AlimentaryPharmacolTherapAlcoholicLiverDz.pdf

5. Mayo Clinic Staff. (2015, November 25). Alcoholic hepatitis mayoclinic.org/diseases-conditions/alcoholic-hepatitis/symptoms-causes/dxc-20163923

6. Orfanidis, N. (2015, October). Alcoholic liver disease merckmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/alcoholic-liver-disease/alcoholic-liver-disease

7. O’Shea, R., Dasarathy, S., & McCullough A. (2009, November 10). Alcoholic liver disease gi.org/guideline/alcoholic-liver-disease/

8. What is decompensated cirrhosis? (2015, September 1) hepatitis.va.gov/patient/complications/cirrhosis/decompensated.asp