Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Τι είναι η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια;

Η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια είναι ένας τύπος καρδιακής νόσου που προκαλείται από την κατάχρηση αλκοόλ. Η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ εξασθενεί τον καρδιακό μυ επηρεάζοντας την ικανότητά του να εξωθεί το αίμα. Όταν η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει το αίμα αποτελεσματικά, η έλλειψη αιματικής ροής διακόπτει όλες τις κύριες σωματικές λειτουργίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα απειλητικά για τη ζωή προβλήματα.

Η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια παρατηρείται πιο συχνά σε άντρες μεταξύ 35 και 50 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες επίσης. Τα άτομα με αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια συχνά έχουν ιστορικό έντονης και μακροχρόνιας κατάχρησης αλκοόλ, συνήθως 5 με 15 χρόνια. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι η κατανάλωση που ξεπερνά τα συνιστώμενα καθημερινά όρια.

  • Για τους άντρες, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνιστάται σε περισσότερα από 4 αλκοολούχα ποτά την ημέρα ή περισσότερα από 14 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.
  • Για τις γυναίκες, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνιστάται σε περισσότερα από 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα ή περισσότερα από 7 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.

Η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Όταν όμως τα συμπτώματα εμφανιστούν, είναι αυτά της καρδιακής ανεπάρκειας. Συχνά περιλαμβάνουν κόπωση, λαχάνιασμα και πρήξιμο στα πόδια και τα άκρα ποδός.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι έχετε αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της νόσου και την εξέλιξή της σε μία πιο σοβαρή πάθηση, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας;

Τα άτομα με αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Λαχάνιασμα
  • Πρήξιμο στα πόδια, τα άκρα ποδός και τους αστραγάλους
  • Κόπωση
  • Αδυναμία
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Απώλεια όρεξης
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Γρήγορο και άτακτο καρδιακό ρυθμό
  • Βήχα που παράγει μία αφρώδη, ροζ βλέννα
  • Αλλαγές στην έκκριση των ούρων

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα έως ότου η νόσος έχει εξελιχθεί αρκετά. Σε αυτό το σημείο, τα συμπτώματα είναι συχνά το αποτέλεσμα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Αίτια

Τι προκαλεί την αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια;

Η κατάχρηση αλκοόλ έχει τοξική επίπτωση σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Η τοξικότητα του αλκοόλ προκαλεί βλάβη και εξασθενεί τον καρδιακό μυ με την πάροδο του χρόνου. Αυτό καθιστά δύσκολη την αποτελεσματική εξώθηση του αίματος από την καρδιά. Όταν η καρδιά δεν μπορεί να εξωθήσει επαρκείς ποσότητες αίματος, αρχίζει να διογκώνεται, ώστε να συγκρατήσει το πλεονάζον αίμα, με αποτέλεσμα να γίνεται αδύναμη και διογκωμένη. Εν τέλει, ο καρδιακός μυς και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να πάψουν να λειτουργούν φυσιολογικά λόγω της βλάβης και της διαρκούς πίεσης.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια;

Για τη διάγνωση, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας. Επίσης, θα χρειαστούν ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινογραφίες.

Κλινική εξέταση

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα ελέγξει τον παλμό σας και την αρτηριακή πίεση. Επίσης, θα ακροαστεί τους πνεύμονες και την καρδιά σας και τον εντοπισμό μη φυσιολογικών ήχων. Αυτές οι απλές εξετάσεις θα βοηθήσουν το γιατρό να ταυτοποιήσει πιθανές ενδείξεις αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας ή καρδιακής ανεπάρκειας, όπως:

  • Διόγκωση καρδιάς
  • Ήχους καρδιακού φυσήματος από βλάβη των βαλβίδων
  • Ήχους συμφόρησης στην καρδιά και τους πνεύμονες
  • Διόγκωση της σφαγίτιδας φλέβα στο λαιμό
  • Διόγκωση των ποδιών, των άκρων ποδός και των αστραγάλων

Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι πολύ σημαντικό να είστε απολύτως ειλικρινής με το γιατρό σας αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ. Θα πρέπει να αναφέρετε πόσο αλκοόλ πίνετε καθημερινά. Αυτό θα διευκολύνει τη διάγνωση και το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου.

Εργαστηριακές αναλύσεις

Οι εργαστηριακές αναλύσεις δεν είναι χρήσιμες στη διάγνωση της αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας. Ωστόσο, βοηθούν το γιατρό να ελέγξει την έκταση της καρδιακής δυσλειτουργίας καθώς και τυχόν βλάβη άλλων οργάνων. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις για την αξιολόγηση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων:

  • Το πάνελ χημείας αίματος μετρά τα επίπεδα συγκεκριμένων ουσιών στο αίμα
  • Ο έλεγχος ηπατικής λειτουργίας βοηθά στον εντοπισμό φλεγμονής και βλάβης του ήπατος
  • Ο έλεγχος χοληστερόλης μετρά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα

Απεικονιστικές τεχνικές

Υπάρχουν αρκετοί τύποι απεικονιστικών εξετάσεων που βοηθούν στην εξέταση της καρδιάς και των πνευμόνων:

  • Η ακτινογραφία θώρακος ή η αξονική τομογραφία θώρακος εντοπίζουν διόγκωση της καρδιάς. Επίσης, μπορούν να αναδείξουν τυχόν συμφόρηση ή υγρό στους πνεύμονες. Αυτές οι ενδείξεις είναι κοινές στην περίπτωση της αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας.
  • Ένα ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς. Μπορεί επίσης να αναδείξει:
  • Το ηλεκτροκαρδιογράφημα εξετάζει τα ηλεκτρικά σήματα του καρδιακού ρυθμού. Η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να διακόψει τον καρδιακό ρυθμό, προκαλώντας πολύ γρήγορο ή πολύ αργό χτύπο. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα που θα αναδείξει οποιοδήποτε ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια;

Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση είναι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ. Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης από το αλκοόλ. Επίσης, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε προσαρμογές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, όπως:

  • Να ακολουθείτε μία διατροφή χαμηλή σε αλάτι
  • Να λαμβάνετε διουρητικά για να αυξήσετε την απομάκρυνση νερού και αλάτων από το σώμα μέσω της ούρησης
  • Να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών ώστε να ανακουφίσετε την πίεση στην καρδιά από την κατακράτηση υγρών

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και β-αναστολείς, ώστε να μειώσετε την αρτηριακή πίεση. Εάν η καρδιά έχει υποστεί σοβαρή βλάβη, θα σας προτείνει έναν εμφυτεύσιμο απινιδωτή ή βηματοδότη, ώστε η καρδιά να λειτουργεί φυσιολογικά.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της αλκοολικής μυοκαρδιοπάθειας;

Η έκβαση για τα άτομα με αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια ποικίλει ανάλογα με το πόσο αλκοόλ έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους και πόσο αλκοόλ καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια ύπαρξης της ασθένειας. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν τη σοβαρότητα της καρδιακής βλάβης. Σε περιπτώσεις όπου η βλάβη στην καρδιά είναι σοβαρή, οι πιθανότητες πλήρους ανάκαμψης είναι μειωμένες. Όταν η βλάβη θεωρείται πλέον μη αναστρέψιμη, είναι δύσκολο για την καρδιά και το υπόλοιπο σώμα να ανακάμψουν.

Ωστόσο, εάν η αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια εντοπιστεί έγκαιρα και η βλάβη δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η βλάβη μπορεί ακόμη να αντιστραφεί. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε πιστά το θεραπευτικό πλάνο και να τερματίσετε δια βίου την κατανάλωση αλκοόλ.

+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved