Παθολογικά

Αλλεργία στην αμβροσία

Τι είναι η αλλεργία στην αμβροσία;

Η αμβροσία (ragweed) είναι ένα μαλακό αγριόχορτο (ζιζάνιο) που φυτρώνει παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Αμερική υπάρχουν τουλάχιστον 17 είδη αμβροσίας. Τα φυτά αυτά εντοπίζονται πιο συχνά σε αγροτικές περιοχές και ανοιχτούς χώρους με άφθονη ηλιοφάνεια. Μεταξύ των τελευταίων μηνών της άνοιξης και του φθινοπώρου, η αμβροσία απελευθερώνει μικροσκοπικούς κόκκους γύρης για τη γονιμοποίηση και αναπαραγωγή του είδους.

Ανάλογα με τη θέση, η αμβροσία μπορεί να ξεκινά την απελευθέρωση της γύρης την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και να συνεχίζει ως τα μέσα Οκτωβρίου. Η γύρη παρασύρεται από τον αέρα και μπορεί να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα, επιβιώνοντας στον ήπιο χειμώνα.

Η γύρη της αμβροσίας είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες εποχιακών αλλεργιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλά άτομα έχουν μία ανεπιθύμητη ανοσολογική αντίδραση όταν εισπνέουν τη γύρη. Φυσιολογικά, το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται έναντι εξωγενών «εισβολέων», όπως οι ιοί και τα βακτήρια, για να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Στα άτομα με αλλεργία στην αμβροσία, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα θεωρεί τη γύρη της αμβροσίας ως επιβλαβή ουσία. Αυτό προκαλεί την παραγωγή χημικών από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της γύρης, παρόλο που είναι αβλαβής. Η αντίδραση οδηγεί σε μία πληθώρα ερεθιστικών συμπτωμάτων, όπως φτέρνισμα, ρινική καταρροή και κνησμώδη μάτια.

Περίπου 26% των Αμερικανών έχουν αλλεργία στην αμβροσία. Η αλλεργία είναι απίθανο να υποχωρήσει μόλις εμφανιστεί. Όμως, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, ανοσοθεραπεία και ορισμένες αλλαγές του τρόπου ζωής.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στην αμβροσία;

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν τις διάφορες εποχές του έτους, ανάλογα με το πού ζείτε και πώς είναι ο καιρός. Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα της αλλεργίας στην αμβροσία περιλαμβάνουν:

 • Κνησμώδη, υδαρά μάτια
 • Αίσθημα κνησμού στο λαιμό
 • Ρινική καταρροή ή συμφόρηση
 • Βήχα ή συρίττουσα αναπνοή
 • Πίεση στα ιγμόρεια, που μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πρόσωπο
 • Διογκωμένο, γαλαζωπό δέρμα κάτω από τα μάτια
 • Μειωμένη αίσθηση οσμής και γεύσης
 • Μειωμένη ποιότητα ύπνου

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν και αλλεργικό έκζεμα μετά την έκθεση στη γύρη της αμβροσίας. Αυτό το κνησμώδες, επώδυνο εξάνθημα συνήθως αποτελείται από μικρά σπυράκια και φυσαλίδες και μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά την έκθεση. Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί από μόνο του μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν λόγω άλλων ερεθιστικών, όπως ο καπνός του τσιγάρου, οι έντονες οσμές ή η ρύπανση του αέρα. Σύμφωνα με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ, η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας στην αμβροσία. Οι αυξημένες θερμοκρασίες παρατείνουν την εποχή της γύρης, με αποτέλεσμα η αμβροσία να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γύρης.

Αίτια

Τι προκαλεί την αλλεργία στην αμβροσία;

Μία αλλεργία στην αμβροσία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μία ακατάλληλη απόκριση στη γύρη της αμβροσίας. Φυσιολογικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προωθεί χημικές αλλαγές στο σώμα με στόχο την καταπολέμηση επιβλαβών εισβολέων, όπως βακτήρια και ιοί. Στα άτομα με αλλεργία στην αμβροσία, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα ταυτοποιεί τη γύρη ως επιβλαβή ουσία και ξεκινά να την καταπολεμά. Μία ουσία που ονομάζεται ισταμίνη απελευθερώνεται όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με τη γύρη της αμβροσίας. Η ισταμίνη προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, φτέρνισμα και κνησμώδη μάτια.

Η αμβροσία ανήκει σε μια μεγαλύτερη οικογένεια φυτών που ονομάζεται Compositae. Αυτά τα φυτά εντοπίζονται και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και σε πολλά μέρη του Καναδά και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής. Κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με τη γύρη της αμβροσίας απλά εισπνέοντας στον αέρα, κάτι το οποίο καθιστά πολύ δύσκολη την αποφυγή της. Η εποχή της γύρης της αμβροσίας είναι τυπικά μεταξύ του Αυγούστου και του μέσου Οκτωβρίου, με τη μέγιστη συγκέντρωση να εμφανίζεται το Σεπτέμβρη. Η ποσότητα της γύρης στον αέρα είναι συνήθως μέγιστη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα, ανάλογα με τον καιρό. Η βροχή και οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γύρης.

Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλες ουσίες είναι πιο πιθανό να είναι αλλεργικά και στη γύρη της αμβροσίας. Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας στην αμβροσία εάν επίσης είστε αλλεργικός/ή:

 • Στη σκόνη
 • Στη μούχλα
 • Το νεκρό δέρμα των κατοικίδιων
 • Σε άλλους τύπους γύρης, όπως η γύρη των δέντρων

Οι αλλεργίες τείνουν να εμφανίζουν κληρονομικότητα, επομένως εάν κάποιο στενό μέλος της οικογένειάς σας έχει αλλεργία στην αμβροσία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε και εσείς.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργία στην αμβροσία;

Ο παθολόγος σας μπορεί να διαγνώσει αλλεργία στην αμβροσία. Όμως, θα σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Ο αλλεργιολόγος αρχικά θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ρωτήσει αναφορικά με τα συμπτώματά σας, όπως πότε άρχισαν και για πόσο διάστημα επιμένουν. Θα πρέπει να αναφέρετε αν τα συμπτώματα είναι παρόντα ή επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

Ο αλλεργιολόγος στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει μία δοκιμασία νυγμού για να καθορίσει το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο που προκαλεί τα συμπτώματά σας. Η δοκιμασία νυγμού ακολουθεί την κάτωθι διαδικασία:

 • Ο αλλεργιολόγος οριοθετεί ένα τμήμα στο χέρι ή την πλάτη σας με μαρκαδόρο.
 • Στη συνέχεια, τοποθετεί σταγόνες από μία πληθώρα αλλεργιογόνων σε διαφορετικές περιοχές του δέρματος.
 • Τα σημεία του δέρματος που περιέχουν αυτές τις σταγόνες ξύνονται ελαφρώς με μία βελόνα. Αυτό μπορεί να είναι κάπως επώδυνο ή δυσάρεστο, αλλά ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά.
 • Αν είστε αλλεργικός/ή σε κάποια από αυτές τις ουσίες, θα εμφανίσετε ερυθρότητα, οίδημα και κνησμό στο σημείο μέσα σε 15 με 20 λεπτά. Στο σημείο μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μία κυκλική ανυψωμένη περιοχή που μοιάζει με κνίδωση.
 • Ο αλλεργιολόγος θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Μπορεί να είστε αλλεργικός/ή σε περισσότερες από μία ουσίες.

Η ύπαρξη μιας αντίδρασης κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας νυγμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε αλλεργικός/ή στην ουσία. Ο αλλεργιολόγος θα συνδυάσει τα αποτελέσματα της δοκιμασίας νυγμού με τη δική του ιατρική αξιολόγηση για να καθορίσει τη διάγνωση και το θεραπευτικό πλάνο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες στην αμβροσία;

Η γύρη της αμβροσίας είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί, επομένως κατά πάσα πιθανότητα θα βιώνετε συνεχώς αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχουν όμως πολυάριθμες θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Φάρμακα

Τα φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν:

 • Αντιισταμινικά, όπως λοραταδίνη ή διφαινυδραμίνη
 • Αποσυμφορητικά, όπως ψευδοεφεδρίνη ή οξυμεταζολίνη
 • Ρινικά κορτικοστεροειδή, όπως φλουτικαζόνη ή μομεταζόνη
 • Φάρμακα που συνδυάζουν ένα αντιισταμινικό και ένα αποσυμφορητικό

Ρωτήστε το γιατρό σας αναφορικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα αν τα μη συνταγογραφούμενα δεν είναι αποτελεσματικά. Λόγω του αυξημένου κινδύνου σοβαρών παρενεργειών, το συνταγογραφούμενο φάρμακο μοντελουκάστη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο αν δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική θεραπευτική επιλογή.

Ανοσοθεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ανοσοθεραπεία εάν τα φάρμακα δεν δρουν. Η ανοσοθεραπεία είναι ενέσεις αλλεργιογόνων. Η ποσότητα του αλλεργιογόνου στην ένεση σταδιακά αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι ενέσεις αυτές τροποποιούν την απόκριση του σώματος στο αλλεργιογόνο βοηθώντας στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων. Μπορείτε να βιώσετε πλήρη ανακούφιση από την αλλεργία μέσα σε ένα με τρία χρόνια μετά την έναρξη της ανοσοθεραπείας.

Υπογλώσσια ανοσοθεραπεία για την αντιμετώπιση αλλεργιών στην αμβροσία είναι επίσης διαθέσιμη. Αυτός ο τύπος θεραπείας περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός δισκίου που περιέχει το αλλεργιογόνο κάτω από τη γλώσσα και ύστερα την κατάποσή του. Παρέχει τα ίδια οφέλη όπως και οι ενέσεις.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε ορισμένες προσαρμογές του τρόπου ζωής για να αποφύγετε μία αλλεργική αντίδραση στην αμβροσία:

 • Χρησιμοποιήστε air condition το καλοκαίρι και το φθινόπωρο
 • Αποφύγετε να βγαίνετε έξω το πρωί, όταν η γύρη βρίσκεται σε υψηλότερη συγκέντρωση στον αέρα
 • Αγοράστε ένα φίλτρο ΗΕΡΑ
 • Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο ΗΕΡΑ σε όλο το σπίτι μία φορά την εβδομάδα
 • Στεγνώστε τα ρούχα στεγνωτήριο και αποφύγετε να τα απλώνετε έξω

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ορισμένες τροφές και βότανα περιέχουν πρωτεΐνες παρόμοιες με αυτές στη γύρη της αμβροσίας, επομένως μπορεί να πυροδοτούν αλλεργική αντίδραση. Οι τροφές αυτές είναι οι εξής:

 • Μπανάνες
 • Χαμομήλι
 • Κανταλούπε
 • Αγγούρι
 • Εχινάκεια
 • Πεπόνι
 • Καρπούζι
 • Κολοκύθι

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τροφικές αλλεργίες τυπικά επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εποχής της γύρης. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν αλλεργιολόγο αν παρατηρήσετε αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή κνησμού στο στόμα μετά από την κατανάλωση των προαναφερθέντων τροφών.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. “Allergen and Botanic Reference Library. pollenlibrary.com/map.aspx?map=Ambrosia-artemisiifolia.png

2. pollenlibrary.com/Specie/Ambrosia+artemisiifolia/

3. FDA requires boxed warning about serious mental health side effects for asthma and allergy drug montelukast (Singulair); advises restricting use for allergic rhinitis. (2020). fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-requires-boxed-warning-about-serious-mental-health-side-effects-asthma-and-allergy-drug

4. Payne, J. (2009, August 13). Ready for Ragweed Allergy Season? These 8 Tips Can Help Fight Pollen Allergy - US News and World Report. Health News Articles - US News Health. health.usnews.com/health-news/family-health/allergy-and-asthma/articles/2009/08/13/ready-for-ragweed-allergy-season-these-8-tips-can-help-fight-pollen-allergy