Παθολογικά

Αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο

Τι είναι η αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο;

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) είναι ένα προσθετικό τροφίμων που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της γεύσης. Έχει κακή φήμη, επειδή πολλοί θεωρούν ότι προκαλεί συμπτώματα αλλεργίας και παρενέργειες.

Ωστόσο, πολλές ενδείξεις πάνω σε αυτό τον ισχυρισμό δεν έχουν εκδοθεί και οι κλινικές μελέτες είναι περιορισμένες. Επομένως, ποια είναι η αλήθεια πίσω από το γλουταμινικό μονονάτριο;

Τα επιστημονικά στοιχεία

Παρά τις ανησυχίες, δεκαετίες ερευνών έχουν αποτύχει να καταδείξουν με σαφήνεια τη σχέση μεταξύ του γλουταμινικού μονονατρίου και των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αντιδράσεις μετά την κατανάλωση τροφών με γλουταμινικό μονονάτριο, αλλά έως πρόσφατα οι ερευνητές δεν έχουν επιστημονικά αποδείξει την εν λόγω αλλεργία.

Το 2016, ερευνητές βρήκαν ότι οποιαδήποτε ποσότητα γλουταμινικού μονονατρίου είναι γενοτοξική, κάτι το οποίο σημαίνει ότι προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και το γενετικό υλικό, καθώς και στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων.

Το 2015, δημοσιεύθηκε ότι η χρόνια κατανάλωση γλουταμινικού μονονατρίου από ζώα οδηγεί σε νεφρική βλάβη.

Μία άλλη μελέτη με πειραματόζωα του 2014 αποκάλυψε ότι η κατανάλωση γλουταμινικού μονονατρίου μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά τύπου κατάθλιψης λόγω των αλλαγών στη σεροτονίνη, ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που επηρεάζει τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Το 2014, το επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition Research παρουσίασε μία σύνδεση μεταξύ του γλουταμινικού μονονατρίου και των αλλεργικών αντιδράσεων σε μία μικρή ομάδα ατόμων που βίωναν χρόνια κνίδωση. Η πλειονότητα των αναφορών περιλάμβανε ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Αίσθημα μυρμηγκιάσματος στο δέρμα
  • Πονοκέφαλοι
  • Αίσθημα καψίματος στο στήθος

Μεγαλύτερες δόσεις γλουταμινικού μονονατρίου επίσης φαίνεται πως προκαλούν συμπτώματα. Όμως, τόσο μεγάλες δοσολογίες είναι σχεδόν απίθανο να εντοπιστούν σε φαγητά εστιατορίων ή σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Μετά την επισκόπηση όλων των επιστημονικών αποδείξεων το 1995, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατέταξε το γλουταμινικό μονονάτριο ως «γενικά αναγνωριζόμενο ως ασφαλές» (“GRAS”), στην ίδια κατηγορία με το αλάτι και το πιπέρι. Το 2009 μία μελέτη επισκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical and Experimental Allergy κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Οι εξαιρέσεις για την ασφάλεια του γλουταμινικού μονονατρίου αφορούν στα παιδιά. Μία μελέτη του 2011 στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition, Research and Practice αποκάλυψε σύνδεση μεταξύ του γλουταμινικού μονονατρίου και της δερματίτιδας. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Συμπτώματα και Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα και Διάγνωση

Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο γλουταμινικό μονονάτριο μπορεί να βιώσουν:

  • Πονοκέφαλο
  • Κνίδωση
  • Ρινική καταρροή ή συμφόρηση
  • Ήπιο πόνο στο στήθος
  • Έξαψη
  • Μούδιασμα ή αίσθηση καψίματος, ειδικά μέσα και γύρω από το στόμα
  • Πίεση ή οίδημα στο πρόσωπο
  • Ναυτία
  • Διαταραχές του στομάχου
  • Κατάθλιψη και εναλλαγές της διάθεσης
  • Κόπωση

Πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν έχετε καταναλώσει τροφές που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο τις τελευταίες δύο ώρες αν υποπτεύεται αλλεργία στο εν λόγω συστατικό. Η ταχυπαλμία, ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός ή η μείωση στη ροή του αέρα στους πνεύμονες επιβεβαιώνουν την αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο;

Οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις στο γλουταμινικό μονονάτριο είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους. Πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως η αναφυλαξία, χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας με ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνη).

Καλέστε το γιατρό σας και κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα αμέσως αν βιώνετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Λαχάνιασμα
  • Οίδημα των χειλιών ή του λαιμού
  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • Πόνο στο στήθος

Η καλύτερη θεραπεία για μία τροφική αλλεργία είναι η αποφυγή του εν λόγω τροφίμου. Όμως, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το γλουταμινικό μονονάτριο υπάρχει φυσικά σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Εντοπίζεται σε υψηλές δόσεις σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως:

  • Το κρέας
  • Τα πουλερικά
  • Το τυρί
  • Τα ψάρια

Η αναγραφή στα συστατικά απαιτείται μόνο όταν το γλουταμινικό μονονάτριο προστίθεται ως συστατικό.

Τα άτομα με αλλεργία ή δυσανεξία στο γλουταμινικό μονονάτριο θα πρέπει να αποφεύγουν τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Θα πρέπει να επιλέγουν ωμές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και βιολογικά κρέατα. Άλλες ουσίες που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι οι εξής:

  • Αποξηραμένα κρέατα
  • Εκχύλισμα κρέατος
  • Υδρολυμενες πρωτεΐνες, που μπορεί να χρησιμοποιούνται ως ομογενοποιητές ή ενισχυτές της γεύσης
  • Μαλτοδεξτρίνη
  • Τροποποιημένο άμυλο

Οι ετικέτες των τροφών μπορεί να αναφέρονται σε αυτά τα προϊόντα ως «αποξηραμένο μοσχάρι», «εκχύλισμα χοιρινού» ή «υδρολυμένη πρωτεΐνη σίτου».

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για την αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο;

Παλαιότερα, θεωρούνταν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού είχε αλλεργική αντίδραση στο γλουταμινικό μονονάτριο. Πιο πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να είναι πιο εκτεταμένο. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις τροφές που αναγράφουν το γλουταμινικό μονονάτριο στα συστατικά τους εάν υποπτεύεστε αλλεργία. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, όμως, ότι θα βιώσετε μόνο μία ήπια δυσφορία αν καταναλώνετε τροφές με γλουταμινικό μονονάτριο.

Αν έχετε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή τείνετε να έχετε αλλεργίες, μπορείτε να περιορίσετε την πρόσληψη γλουταμινικού μονονατρίου έως ότου περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν την ασφάλειά του. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την ευαισθησία σας ακολουθώντας μία διατροφή αποκλεισμού. Για να το πραγματοποιήσετε αυτό, προσπαθήστε να αποκλείσετε συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή σας και να τις επανεισάγετε αργότερα, παρατηρώντας πολύ προσεκτικά πώς το σώμα σας αντιδρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ουσίες που σας προκαλούν αλλεργίες.

Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφεύγετε αυστηρά τις τροφές με συντηρητικά και να σας συνταγογραφήσει μία ένεση επινεφρίνης εάν βιώσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Ataseven N, et al. (2016). Genotoxicity of monosodium glutamate. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691516300540?via%3Dihub

2. Freeman M. (2006). Reconsidering the effects of monosodium glutamate: A literature review [Abstract]. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-7599.2006.00160.x

3. Natural flavorings on meat and poultry labels. (2013). fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/food-labeling/natural-flavorings-on-meat-and-poultry-labels

4. Questions and answers on monosodium glutamate (MSG). (2014). fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm328728.htm

5. Quines CB, et al. (2014). Monosodium glutamate, a food additive, induces depressive-like and anxiogenic-like behaviors in young rats. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320514004524?via%3Dihub

6. Sharma A. (2015). Monosodium glutamate-induced oxidative kidney damage and possible mechanisms: a mini-review. https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-015-0192-5

7. Williams AN, et al. (2009). Monosodium glutamate ‘allergy’: menace or myth? [Abstract]. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2222.2009.03221.x

8. Zeratsky K. (2015). What is MSG? Is it bad for you? mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196