Παθολογικά

Αλλεργία στο ιώδιο

Τι είναι η αλλεργία στο ιώδιο;

Το ιώδιο δεν θεωρείται αλλεργιογόνο (ουσία που πυροδοτεί αλλεργική αντίδραση), εφόσον υπάρχει φυσικά στο σώμα και είναι απαραίτητο για τη θυρεοειδική λειτουργία.

Όμως, κάποια φάρμακα ή διαλύματα που περιέχουν ιώδιο μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Η αλλεργική αντίδραση προκαλείται από τις ουσίες που αναμειγνύονται με το ιώδιο. Οι αντιδράσεις μπορεί να είναι ή να μην είναι μία πραγματική αλλεργία στο ιώδιο, αλλά καλούνται «αλλεργία στο ιώδιο».

Το ιώδιο είναι ένα κοινό στοιχείο που εντοπίζεται στο ανθρώπινο σώμα και υπάρχει σε τροφές, συμπληρώματα και φάρμακα. Ακόμη και ένα αντισηπτικό διάλυμα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του δέρματος μπορεί να προκαλέσει δερματική αντίδραση σε κάποια άτομα. Μια ολική σωματική αντίδραση στο ιώδιο, ή σε προϊόντα που περιέχουν ιώδιο, είναι σπάνια, αλλά μπορεί να αποβεί θανατηφόρος όταν εκδηλωθεί.

Το ιώδιο έχει επίσης ιατρικές χρήσεις. Χημικοί παράγοντες που περιέχουν ιώδιο βρίσκονται σε διαρκή αύξηση, ιδιαίτερα σε ραδιενεργά σκιαγραφικά υγρά που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των ακτινογραφιών στις απεικονιστικές τεχνικές. Ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο ιώδιο όταν χρησιμοποιείται με αυτό τον τρόπο έχουν καταγραφεί μέσα στα έτη. Στην πραγματικότητα, τα σκιαγραφικά υγρά που περιέχουν ιώδιο έχουν σχετιστεί με σοβαρές αντιδράσεις, ακόμη και θάνατο, σε σπάνιες περιπτώσεις. Όμως, δεν οφείλονταν σε αλλεργία στο ιώδιο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο ιώδιο;

Η έκθεση σε μείγματα που περιέχουν ιώδιο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες από τις ακόλουθες αντιδράσεις:

Το αναφυλακτικό σοκ είναι πιο σοβαρή μορφή αναφυλαξίας και είναι απειλητικό για τη ζωή. Απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αλλεργίας στο ιώδιο;

Συγκεκριμένα διαλύματα και τροφές που περιέχουν ιώδιο μπορεί να αποτελούν την αιτία μιας ανεπιθύμητης αντίδρασης:

 • Η ιωδιούχος ποβιδόνη (Βetadine) είναι ένα διάλυμα που χρησιμοποιείται ευρέως ως απολυμαντικό του δέρματος για ιατρική χρήση. Μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα σε ευαίσθητα άτομα.
 • Σκιαγραφικό υγρό με ιώδιο μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Αυτή η ουσία είναι ένας ραδιενεργός σκιαγραφικός παράγοντας ακτίνων-Χ που χορηγείται ενδοφλέβια. Τα σκιαγραφικά υγρά που περιέχουν ιώδιο έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων θανάτων, σε πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων. Όσοι έχουν αλλεργία ή άλλη ανεπιθύμητη αντίδραση σε ραδιενεργό σκιαγραφικό υγρό με ιώδιο, τους δίδεται κορτικοστεροειδές προτού λάβουν τον ιωδιούχο παράγοντα. Ειδάλλως, μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί καθόλου σκιαγραφικός παράγοντας που περιέχει ιώδιο.
 • Τροφές που περιέχουν ιώδιο, όπως το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
 • Η αμιοδαρόνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής και άλλων προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού στα άτομα με καρδιοπάθειες. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστή μόνο μία περίπτωση ύποπτης διασταυρούμενης αντίδρασης σε άτομο που έλαβε αμιοδαρόνη και σκιαγραφικό παράγοντα με ιώδιο. Οι γιατροί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συνταγογραφούν αμιοδαρόνη σε άτομα που έχουν προβλήματα με σκιαγραφικούς παράγοντες που περιέχουν ιώδιο. Ωστόσο, κίνδυνος μιας αληθινής αλλεργικής αντίδρασης είναι πολύ χαμηλός.

Μύθοι και παρανοήσεις

Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι αναφορικά με το τι ακριβώς προκαλεί τη μη ανοχή του οργανισμού σε ουσίες που περιέχουν ιώδιο.

Πολλά άτομα θεωρούν ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης στο ιώδιο αν έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή. Αυτό είναι μία παρανόηση:

 • Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Emergency Medicine, οι αλλεργίες στα οστρακοειδή δεν συνδέονται με αλλεργία στο ιώδιο. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το ιώδιο δεν είναι αλλεργιογόνο.
 • Μία έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με αλλεργία στα οστρακοειδή και τα άτομα με αλλεργία σε άλλες τροφές έχουν τις ίδιες πιθανότητες αντίδρασης σε σκιαγραφικό παράγοντα που περιέχει ιώδιο.
 • Αντ’ αυτού, πρωτεΐνες όπως οι παρβαλβουμίνες στα ψάρια και οι τροπομυοσίνες στα οστρακοειδή, είναι υπεύθυνες για τις αλλεργίες στα θαλασσινά.

Ορισμένα τοπικά αντισηπτικά περιέχουν ιωδιούχο ποβιδόνη. Αυτό είναι ένα διάλυμα πολυβινυλοπυρρολιδόνης και ιωδίου:

 • Το διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρό εξάνθημα παρόμοιο με ένα χημικό έγκαυμα σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Σε κάποια άτομα, το εξάνθημα μπορεί να είναι ένας απλός ερεθισμός του δέρματος, αλλά σε άλλα θα μπορούσε να είναι μέρος μιας αλλεργικής αντίδρασης.
 • Σε δερματικά τεστ, ωστόσο, οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν προκλήθηκαν από το ιώδιο. Προκλήθηκαν από μη ιωδιούχα συμπολυμερή της ποβιδόνης. Η έκθεση στην ποβιδόνη είναι γνωστό ότι οδηγεί σε δερματίτιδα εξ επαφής ή, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε αναφυλαξία.

Διάγνωση και Θεραπεία

Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η αλλεργία στο ιώδιο;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει ένα δερματικό τεστ αν υποπτεύεται ότι είστε αλλεργικός/ή στην ποβιδόνη ή στο διάλυμα ιωδιούχου ποβιδόνης. Κατά τη διάρκεια του τεστ, θα εφαρμόσει μία μικρή ποσότητα του διαλύματος σε ένα επίθεμα το οποίο θα τοποθετηθεί στο δέρμα σας. Ύστερα από λίγες μέρες θα το ελέγξει για να διαπιστώσει αν έχετε αλλεργική αντίδραση.

Μόλις διαγνωστείτε με μη ανοχή σε ουσίες που περιέχουν ιώδιο, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει μία κρέμα κορτικοστεροειδούς ή ένα από του στόματος χορηγούμενο κορτικοστεροειδές, όπως η πρεδνιζόνη.

Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως το κνησμώδες εξάνθημα. Ο γιατρός επίσης θα σας συστήσει να αποφεύγετε τροφές ή οτιδήποτε άλλο πυροδοτεί τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Το αναφυλακτικό σοκ αποτελεί επείγουσα κατάσταση. Απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα με τη μορφή ένεσης επινεφρίνης (αδρεναλίνη).

Άλλες ανησυχίες

Αν είχατε βιώσει στο παρελθόν αλλεργίες ή ευαισθησία σε μείγματα που περιέχουν ιώδιο, συζητήστε το με το γιατρό σας. Η πλήρης αποφυγή του ιωδίου θα μπορούσε να προκαλέσει τα ακόλουθα προβλήματα:

 • Το άτομο μπορεί να εμφανίσει ανεπάρκεια ιωδίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές της υγείας, όπως βρογχοκήλη ή υποθυρεοειδισμό. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας.
 • Το άτομο μπορεί να αποφύγει ή να αρνηθεί απαραίτητες θεραπείες, επειδή περιέχουν ιώδιο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα ιωδίου χωρίς να πυροδοτείται κάποια αντίδραση.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της αλλεργίας στο ιώδιο;

Παρόλο που η μη ανοχή και οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο ιώδιο ή σε σκιαγραφικούς παράγοντες που περιέχουν ιώδιο είναι ασυνήθης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αν πιστεύετε ότι έχετε πρόβλημα με το ιώδιο.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bottinor W, et al. (2013). Adverse reactions to iodinated contrast media. https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0033-1348885

2. Iodine allergy and contrast administration. (n.d.). radiology.ucsf.edu/patient-care/patient-safety/contrast/iodine-allergy

3. Iodine: Fact sheet for health professionals. [Fact sheet]. (2018). ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/

4. Kuehn A, et al. (2014). Fish allergens at a glance: Variable allergenicity of parvalbumins, the major fish allergens. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2014.00179/full

5. Mayo Clinic Staff. (2018). Shellfish allergy. mayoclinic.org/diseases-conditions/shellfish-allergy/symptoms-causes/syc-20377503

6. Pearce EN, et al. (2016). Consequences of iodine deficiency and excess in pregnant women: An overview of current knowns and unknowns. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27534632

7. Schabelman E, et al. (2010). The relationship of radiocontrast, iodine, and seafood allergies: A medical myth exposed [Abstract]. dx.doi.org/10.1016/j.jemermed.2009.10.014

8. Stafford L. (2007). Hypersensitivity reaction to amiodarone in a patient with a previous reaction to an iodinated radiocontrast agent [Abstract]. aop.sagepub.com/content/41/7-8/1310.abstract

9. Woo CK, et al. (2011). Not all shellfish “allergy” is allergy! https://ctajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2045-7022-1-3

10. Zimmermann MB, et al. (2015). Iodine deficiency and thyroid disorders. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25591468

11. Puchalski AR, et al. (2014). Radioiodine treatment of differentiated thyroid cancer despite history of “iodine allergy.” edmcasereports.com/articles/endocrinology-diabetes-and-metabolism-case-reports/10.1530/EDM-13-0084