Παθολογικά

Αλλεργίες στο γάλα

Τι είναι η αλλεργία στο γάλα;

Η αλλεργία στο γάλα είναι μία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία από τις πολλές πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στο ζωικό γάλα. Συχνά προκαλείται από την πρωτεΐνη άλφα S1-καζεΐνη του γάλακτος της αγελάδας.

Η αλλεργία στο γάλα μερικές φορές συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή μοιράζονται κοινά συμπτώματα. Οι δύο παθήσεις, όμως, είναι εντελώς διαφορετικές. Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν ένα άτομο έχει έλλειψη του ενζύμου λακτάση, το οποίο μεταβολίζει τη λακτόζη – ένα σάκχαρο του γάλακτος – στο έντερο.

Το γάλα της αγελάδας είναι η κύρια αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στα μικρά παιδιά και μία από τις 8 τροφές που ευθύνονται για το 90% των παιδικών αλλεργιών. Οι άλλες επτά είναι τα αυγά, τα φυστίκια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και το σιτάρι.

Συμπτώματα Γάλα αμυγδάλου Γάλα σόγιας Γάλα ρυζιού Βρέφη και παιδιά

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα;

Συχνά, τα παιδιά με αλλεργία στο γάλα παρουσιάζουν αργή αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, αρκετές ώρες έως και ημέρες μετά την κατανάλωση του γάλακτος. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με αργή αντίδραση περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακές κράμπες
 • Μαλακά κόπρανα (τα οποία μπορεί να περιέχουν αίμα ή βλέννα)
 • Διάρροια
 • Δερματικό εξάνθημα
 • Διαλείποντα βήχα
 • Ρινική καταρροή ή ιγμορίτιδα
 • Αδυναμία ανάπτυξης (αργή αύξηση βάρους ή ύψους)

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται ταχέως μέσα σε δευτερόλεπτα έως ώρες περιλαμβάνουν:

 • Συρίττουσα αναπνοη
 • Εμετό
 • Κνίδωση

Αν και σπάνιο, είναι πιθανό για ένα παιδί με αλλεργία στο γάλα να παρουσιάσει μία σοβαρή αντίδραση, γνωστή ως αναφυλακτικό σοκ. Το αναφυλακτικό σοκ μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο λαιμό και το στόμα, πτώση της αρτηριακής πίεσης και δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανακοπή της καρδιάς. Η αναφυλαξία απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα και αντιμετωπίζεται με ένεση επινεφρίνης.

Γάλα αμυγδάλου

Αλλεργίες στο γάλα αμυγδάλου

Η εναλλαγή από το ζωικό γάλα στο γάλα αμυγδάλου μπορεί να οδηγήσει από μία αλλεργική αντίδραση σε μία άλλη. Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα (σε συνδυασμό με τα καρύδια, τα κάσιους και τα πεκάν) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των αλλεργιογόνων. Επιπρόσθετα, περίπου τα μισά άτομα που είναι αλλεργικά στα φιστίκια είναι αλλεργικά και στους ξηρούς καρπούς.

Σε αντίθεση με την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, η οποία τυπικά υποχωρεί σε πολύ μικρή ηλικία, οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς τείνουν να διαρκούν μία ζωή. Μόνο στο 9% των παιδιών παρατηρείται υποχώρηση της ανεργίας σε αμύγδαλα και άλλους ξηρούς καρπούς με την πάροδο των ετών.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στους ξηρούς καρπούς περιλαμβάνουν:

Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι επίσης περισσότερο κοινές στους ξηρούς καρπούς από ό, τι σε άλλους τύπους αλλεργιών.

Γάλα σόγιας

Αλλεργίες στο γάλα σόγιας

Η σόγια αποτελεί ένα από τα «μεγάλα 8» αλλεργιογόνα, επομένως είναι σημαντικό να παρατηρείτε τυχόν συμπτώματα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η σόγια, μαζί με τα φιστίκια, τα φασόλια, τις φακές και τον αρακά, ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων.

Η αλλεργία στη σόγια είναι περισσότερο κοινή σε βρέφη.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη σόγια περιλαμβάνουν:

 • Έξαψη
 • Κνησμό
 • Κνίδωση
 • Ρινική καταρροή
 • Συρίττουσα αναπνοη

Πιο σοβαρές αντιδράσεις περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια και οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή του λαιμού. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μία αλλεργία στη σόγια μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία.

Γάλα ρυζιού

Αλλεργίες στο γάλα ρυζιού

Το ρύζι είναι ο σπόρος με τις μικρότερες πιθανότητες να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Πολλοί γονείς επιλέγουν να δίνουν γάλα ρυζιού, αντί του αγελαδινού γάλακτος, στα παιδιά λόγω του φόβου αλλεργίας. Παρόλο που οι αλλεργίες στο ρύζι είναι εξαιρετικά σπάνιες στη Δύση, φαίνεται πως βρίσκονται σε αύξηση σε Ασιατικές χώρες, όπως στην Ιαπωνία και την Κορέα, όπου το ρύζι αποτελεί παραδοσιακό τρόφιμο, από το 1990.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο ρύζι περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα του δέρματος
 • Εξανθήματα
 • Κνίδωση
 • Οίδημα
 • Ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή
 • Συρίττουσα αναπνοη
 • Αναφυλαξία

Βρέφη και παιδιά

Οι αλλεργίες σε παιδιά και βρέφη

Οι αλλεργίες συνήθως ανακαλύπτονται πολύ νωρίς, συχνά γύρω στους τρεις μήνες ζωής του βρέφους. Ο θηλασμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής και άμυνας έναντι των αλλεργιών. Επίσης, υπάρχουν γάλατα φόρμουλα για βρέφη που εμφανίζουν αλλεργίες στο γάλα.

Μητρικό γάλα

Ο θηλασμός αποτελεί την καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών για το βρέφος και το βοηθά να αναπτύξει άμυνες έναντι συγκεκριμένων αλλεργιών.

Όμως, μία μητέρα η οποία καταναλώνει αγελαδινό γάλα, θα μεταφέρει την άλφα S1-καζεΐνη και την πρωτεΐνη ορού γάλακτος στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο βρέφος. Οι αλλεργίες στο γάλα συνήθως ανακαλύπτονται πολύ νωρίς στα βρέφη που θηλάζουν.

Τα καλά νέα είναι ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες αλλεργίες και λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής από ό, τι τα βρέφη που λαμβάνουν γάλα φόρμουλα.

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν στις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, ώστε να βοηθήσουν το παιδί να αποφύγει τις αλλεργίες.

Φόρμουλα για τα βρέφη με αλλεργία στο γάλα

Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν φόρμουλα με βάση τη σόγια με προσθήκη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων για τα βρέφη που εμφανίζουν αλλεργία στο γάλα.

Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά την εναλλαγή σε γάλα σόγιας, υποαλλεργικές φόρμουλες είναι διαθέσιμες. Αυτές περιλαμβάνουν εκτεταμένα υδρολυμένες φόρμουλες, στις οποίες οι πρωτεΐνες έχουν διασπαστεί, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Άλλοι τύποι γάλακτος υποαλλεργικής φόρμουλας είναι γνωστοί ως στοιχειακή φόρμουλα, η οποία είναι η απλούστερη μορφή πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Barnard ND. (2011). Soy takes the heat. vegetariantimes.com/health-and-nutrition/soy-facts-and-fiction

2. Breast-feeding essentials. (n.d.). hhma.org/healthadvisor/pa-breastfe-hhg/

3. Food allergies and food intolerances: Both are on the rise—and it's important to know the difference. (2011). health.harvard.edu/allergies/food-allergies-and-food-intolerances

4. Jeon YH, et al. (2011). Identification of major rice allergen and their clinical significance in children. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3250595/

5. Mayo Clinic Staff. (2014). mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/basics/definition/con-20032147

6. Soy allergy. (n.d.). acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/soy-allergy

7. Soy Allergy. (2005). kidswithfoodallergies.org/page/soy-allergy.aspx