Παθολογικά

Αλλεργίες στους σκύλους

Είμαι αλλεργικός/ή στο σκύλο μου;

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου – εκτός και αν ο άνθρωπος είναι αλλεργικός στο σκύλο.

Οι αλλεργίες στα κατοικίδια είναι κοινές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Άσθμα και τις Αλλεργίες, 15-30% των Αμερικανών επηρεάζονται από αλλεργίες. Παρόλο που οι αλλεργίες στις γάτες έχουν διπλάσια συχνότητα, οι αλλεργικές αντιδράσεις τους σκύλους τείνουν να είναι πιο σοβαρές, ιδιαίτερα για τα άτομα με άσθμα.

Αίτια Συμπτώματα Θεραπεία Σύνοψη

Αίτια

Τι προκαλεί τις αλλεργίες στους σκύλους;

Οι σκύλοι παράγουν πρωτεΐνες, οι οποίες καταλήγουν στο νεκρό δέρμα, το σάλιο και τα ούρα τους. Η αλλεργική αντίδραση συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ευαίσθητου ατόμου αντιδρά μη φυσιολογικά σε αυτές τις αβλαβείς πρωτεΐνες. Διαφορετικές ράτσες αποβάλλουν διαφορετικό τύπο νεκρού δέρματος, επομένως είναι πιθανό να είστε περισσότερο αλλεργικός/ή σε κάποιους σκύλους από ό, τι σε άλλους.

Το αλλεργιογόνο μεταφέρεται στο τρίχωμα του ζώου. Από εκεί, συσσωρεύεται σε χαλιά, ρούχα, τοίχους ή μεταξύ των επίπλων. Το ίδιο το τρίχωμα του ζώου δεν είναι αλλεργιογόνο, αλλά οι τρίχες κατακρατούν σκόνη και νεκρό δέρμα.

Το νεκρό δέρμα του ζώου μπορεί να παραμείνει στον αέρα για μεγάλη χρονική περίοδο και έτσι να καταλήξει εντός των οφθαλμών ή των πνευμόνων σας.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών στους σκύλους;

Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στους σκύλους μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί μάλιστα να μην εκδηλωθούν για αρκετές ημέρες μετά την έκθεση σε άτομα με χαμηλή ευαισθησία.

Ορισμένες ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αν είστε αλλεργικός/ή στους σκύλους περιλαμβάνουν:

 • Οίδημα και κνησμό στις μεμβράνες της μύτης και γύρω από τους οφθαλμούς
 • Ερυθρότητα του δέρματος όταν σας γλύψει σκύλος
 • Βήχα, λαχάνιασμα ή συρίττουσα αναπνοή μέσα σε 15 με 30 λεπτά μετά την έκθεση στα αλλεργιογόνα
 • Εξάνθημα του προσώπου, του λαιμού ή του στήθους
 • Σοβαρό επεισόδιο άσθματος (στα άτομα που πάσχουν από άσθμα)

Τα παιδιά που έχουν αλλεργίες στους σκύλους συχνά εμφανίζουν έκζεμα επιπρόσθετα με τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Το έκζεμα είναι μία επώδυνη φλεγμονή του δέρματος.

Παλαιότερα, υπήρχε η πεποίθηση ότι η έκθεση ενός νεογέννητου βρέφους στο σκύλο της οικογένειας θα μπορούσε να προκαλέσει αλλεργία. Ευτυχώς, φαίνεται πως ισχύει το αντίθετο. Αρκετές μελέτες των τελευταίων ετών – συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the British Society for Allergy and Clinical Immunology – έχουν εντοπίσει ότι η έκθεση ενός βρέφους στο κατοικίδιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών ή άσθματος. Αντιθέτως μάλιστα, μπορεί να προστατέψει το παιδί από την εμφάνιση αλλεργιών στο μέλλον.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες στους σκύλους;

Ο μόνος βέβαιος τρόπος να ξεφορτωθείτε την αλλεργία είναι να απομακρύνετε το κατοικίδιο από το σπίτι σας. Υπάρχουν, όμως, τρόποι ελαχιστοποίησης της έκθεσης στα αλλεργιογόνα και μείωσης των συμπτωμάτων αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

Φάρμακα

Ακολουθούν ορισμένα φάρμακα και θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις αλλεργίες και το άσθμα:

 • Τα αντιισταμινικά είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που βοηθούν στην ανακούφιση του κνησμού, του φτερνίσματος και της ρινικής καταρροής.
 • Τα ρινικά κορτικοστεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή και ελέγχουν τα συμπτώματα.
 • Το χρωμογλυκικό νάτριο είναι ένα μη συνταγογραφούμενο ρινικό σπρέι που βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείται πριν την εμφάνισή τους.
 • Τα αποσυμφορητικά καθιστούν ευκολότερη την αναπνοή συρρικνώνοντας τους διογκωμένους ιστούς στις ρινικές διόδους. Είναι διαθέσιμα τόσο ως ρινικά σπρέι όσο και ως από του στόματος χορηγούμενα.
 • Η ανοσοθεραπεία (απευαισθητοποίηση) είναι ενέσεις αλλεργιογόνων που σας εκθέτουν στη ζωική πρωτεΐνη που προκαλεί την αντίδραση και βοηθούν το σώμα να γίνει λιγότερο ευαίσθητο σε αυτή, μειώνοντας τα συμπτώματα. Οι ενέσεις αυτές χορηγούνται από έναν αλλεργιολόγο και συχνά χρησιμοποιούνται σε πιο σοβαρές περιπτώσεις για μακροχρόνια θεραπεία.
 • Οι τροποποιητές λευκοτριενίων είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα σε περίπτωση που δεν ανέχεστε τα ρινικά αντιισταμινικά ή κορτικοστεροειδή. Λόγω του κινδύνου σοβαρών αλλαγών στη συμπεριφορά και τη διάθεση, η μοντελουκάστη χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική.

Φυσικές θεραπείες

Κάποια άτομα με αλλεργίες στους σκύλους βρίσκουν ότι η καθημερινή χρήση διαλύματος αλατόνερου για τον καθαρισμό των ρινικών διόδων από τα αλλεργιογόνα βοηθά. Οι πλύσεις ρινικών διόδων ελέγχουν συμπτώματα, όπως η συμφόρηση και η οπισθορρινική έκκριση.

Μη συνταγογραφούμενα σπρέι αλατόνερου και ρινικών πλύσεων είναι ευρέως διαθέσιμα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας διάλυμα ανακατεύοντας 1/8 κουταλιού της σούπας αλάτι με απιονισμένο νερό.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, υπάρχουν αρκετές δράσεις που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα αλλεργιογόνα στο σπίτι:

 • Ορίστε μέρη στο σπίτι όπου ο σκύλος δεν θα έχει καμία πρόσβαση (όπως το υπνοδωμάτιο)
 • Κάνετε μπάνιο το σκύλο εβδομαδιαίως χρησιμοποιώντας ένα σαμπουάν ειδικό για κατοικίδια (ένα μη αλλεργικό στο σκύλο άτομο θα πρέπει να τον κάνει μπάνιο)
 • Απομακρύνετε χαλιά, ταπέτα, κουρτίνες και οποιαδήποτε αντικείμενα μπορεί να συσσωρεύουν σκόνη και νεκρό δέρμα
 • Χρησιμοποιήστε φίλτρα ΗΕΡΑ για τη μείωση των αλλεργιογόνων εντός του σπιτιού
 • Προσπαθήστε να διατηρείτε το σκύλο εκτός του σπιτιού (όσο επιτρέπεται από τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες)
 • Αναζητήστε μια υποαλλεργική ράτσα σκύλου
 • Χρησιμοποιήστε μία δοκιμαστική περίοδο όταν εισάγετε ένα νέο κατοικίδιο στην οικογένεια για να αξιολογήσετε τις αντιδράσεις των μελών στο σκύλο

Σύνοψη

Πολλές από τις αλλαγές του τρόπου ζωής και των αντιαλλεργικών φαρμάκων που αναφέρθηκαν παραπάνω θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα αν αγαπάτε το σκύλο σας και δεν θέλετε να τον αποχωριστείτε.

Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις και να σας ενημερώσει για το πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία στο σκύλο και τι τύποι θεραπείας είναι διαθέσιμοι για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αναφορικά με την αλλεργία σας και τις θεραπευτικές επιλογές.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allergy facts and figures. (n.d.). aafa.org/display.cfm?id=9&sub=30

2. FDA requires boxed warning about serious mental health side effects for asthma and allergy drug montelukast (Singulair); advises restricting use for allergic rhinitis. (2020). fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-requires-boxed-warning-about-serious-mental-health-side-effects-asthma-and-allergy-drug

3. Lodge CJ, et al. (2012). Pets at birth do not increase allergic disease in at-risk children. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2222.2012.04032.x

4. Mayo Clinic Staff. (2016). Pet allergy: treatment. mayoclinic.org/diseases-conditions/pet-allergy/basics/treatment/con-20028932

5. Pet allergies. (n.d.). acaai.org/allergies/types/pet-allergy

6. Pet allergy: Are you allergic to dogs or cats? (2015). aafa.org/page/pet-dog-cat-allergies.aspx