Παθολογικά

Αλλεργική αγγειίτιδα

Τι πυροδοτεί την αλλεργική αγγειίτιδα;

Η αγγειίτιδα υπερευαισθησίας, ή αλλεργική αγγειίτιδα, πυροδοτείται συχνά από αντίδραση σε κάποιο φάρμακο. Κοινά φάρμακα που σχετίζονται με την αγγειίτιδα υπερευαισθησίας περιλαμβάνουν:

  • Συγκεκριμένα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη και τα αντιβιοτικά σούλφα
  • Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Φαινυτοΐνη (ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο)
  • Αλλοπουρινόλη (χρησιμοποιείται για την ουρική αρθρίτιδα)

Χρόνιες βακτηριακές λοιμώξεις ή ιοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυτό τον τύπο αγγειίτιδας. Η εν λόγω λοιμώξεις περιλαμβάνουν τον HIV, την ηπατίτιδα B και την ηπατίτιδα C. Τα άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, μπορεί επίσης να βιώσουν την εν λόγω πάθηση. Η αγγειίτιδα υπερευαισθησίας επίσης δύναται να επηρεάσει τα άτομα με καρκίνο.

Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγγειίτιδας υπερευαισθησίας;

Ο όρος «αγγειίτιδα» αναφέρεται στη φλεγμονή και τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η φλεγμονή και η βλάβη προκαλεί ψηλαφητή πορφύρα, την κυρία ένδειξη της αγγειίτιδας.

Τα σημεία της ψηλαφητής πορφύρας μπορεί να εμφανίζονται μωβ ή ερυθρά. Είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν στα πόδια, τους γλουτούς και τον κορμό. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε φυσαλίδες ή εξανθήματα στο δέρμα σας. Τα εξανθήματα, πιθανώς κνησμώδη, είναι ελαφρώς ανυψωμένες περιοχές του δέρματος που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης.

Λιγότερο κοινά συμπτώματα που μπορεί να βιώσετε είναι:

  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες
  • Νεφρική φλεγμονή (σε σπάνιες περιπτώσεις)
  • Ήπιος πυρετός

Όταν μία αντίδραση σε φάρμακο είναι η αιτία, τα συμπτώματα εμφανίζονται 7 με 10 ημέρες μετά την έκθεση. Βέβαια, κάποια άτομα παρουσιάζουν συμπτώματα ακόμη και δύο μέρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργική αγγειίτιδα;

Ένας παραδοσιακός τρόπος διάγνωσης της αλλεργικής αντίδρασης είναι ο καθορισμός του εάν πληροίτε τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα πέντε κριτήρια που έχει θέσει το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας:

  • Είστε άνω των 16 ετών.
  • Έχετε δερματικό εξάνθημα με ψηλαφητή πορφύρα.
  • Έχετε κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα (περιέχει τόσο επίπεδο όσο και ανυψωμένα σημεία).
  • Είχατε λάβει ένα συγκεκριμένο φάρμακο πριν την εμφάνιση του εξανθήματος.
  • Μία βιοψία του δερματικού εξανθήματος έδειξε ότι έχετε λευκά αιμοσφαίρια που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι αυτά είναι τα μόνα κριτήρια που είναι απαραίτητα για τη διάγνωση της πάθησης. Στις μισές των περιπτώσεων, όργανα όπως οι νεφροί, ο γαστρεντερικός σωλήνας, οι πνεύμονες, η καρδιά και το νευρικό σύστημα επίσης επηρεάζονται.

Τυπικά, για να καταλήξει σε μία ασφαλή διάγνωση ο γιατρός επίσης:

  • Θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και θα σας ρωτήσει αναφορικά με φάρμακα ή ουσίες που λαμβάνετε, καθώς και το ιστορικό λοιμώξεων
  • Θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση
  • Θα λάβει δείγμα ιστού (βιοψία) από το εξάνθημα
  • Θα στείλει το δείγμα στο εργαστήριο όπου θα αναλυθεί για ενδείξεις φλεγμονής γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία
  • Θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις αίματος, όπως πλήρες αιμοδιάγραμμα, έλεγχο νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας και ρυθμό καθίζησης ερυθροκυττάρων, για τη μέτρηση της φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα

Η διάγνωση και η θεραπεία θα εξαρτηθούν από την αιτία της αγγειίτιδας και εάν υπάρχει λοίμωξη ή φλεγμονή σε άλλα όργανα.

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την αλλεργική αγγειίτιδα;

Δεν υπάρχει ίαση για την ίδια την αλλεργική αγγειίτιδα. Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε ήπιες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία.

Μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό της πιθανής αιτίας της αγγειίτιδας. Εάν το πρόβλημα εντοπίζεται σε κάποια φαρμακευτική ουσία, ο γιατρός κατά πάσα πιθανότητα θα σας συστήσει να τερματίσετε τη λήψη της. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να σταματήσετε από μόνοι σας οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε ορισμένες εβδομάδες από τον τερματισμό του υπεύθυνου φαρμάκου.

Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ιδιαίτερα εάν παρουσιάζετε πόνους στις αρθρώσεις. Τυπικά, χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ναπροξένη ή η ιβουπροφαίνη. Εάν τα ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή. Τα κορτικοστεροειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή. Συνοδεύονται όμως από αρκετές παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται για μεγάλη χρονική περίοδο, όπως αύξηση βάρους, ξαφνικές εναλλαγές στη διάθεση και ακμή.

Εάν πάσχετε από μία σοβαρή περίπτωση που περιλαμβάνει έντονη φλεγμονή ή εμπλέκονται κι άλλα όργανα πέραν του δέρματος, μπορεί να χρειαστείτε νοσηλεία για πιο εντατική θεραπεία.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της αλλεργικής αγγειίτιδας;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αγγειίτιδας, μπορεί να παρουσιάσετε σχηματισμό ουλώδους ιστού ως αποτέλεσμα της φλεγμονής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

Λιγότερο συχνά, μπορεί να εκδηλωθεί φλεγμονή των νεφρών και άλλων οργάνων σε άτομα με αγγειίτιδα υπερευαισθησίας. Τα περισσότερα άτομα δεν παρατηρούν συμπτώματα φλεγμονής σε κάποιο όργανο. Οι εξετάσεις αίματος και ούρων θα βοηθήσουν στον καθορισμό του ποια όργανα μπορεί να έχουν επηρεαστεί, καθώς και της σοβαρότητας της φλεγμονής.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της αλλεργικής αγγειίτιδας;

Είναι πιθανό για την αλλεργική αγγειίτιδα να επανεμφανιστεί αν εκτεθείτε στο φάρμακο, τη λοίμωξη ή το αλλεργιογόνο που σας είχε προκαλέσει αρχικά την εν λόγω πάθηση. Η αποφυγή γνωστών αλλεργιογόνων θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής αγγειίτιδας.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Agrawal, S. R., Rajput, A., & Jain, A. P. (2014). Leukocytoclastic vasculitis and acute allergic interstitial nephritis following ceftriaxone exposure. Journal of Pharmacology & Pharmacotherapeutics, 5(4), 268-270 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4231562/

2. Arias-Santiago, S., Aneiros-Fernandez, J., Fernandez-Pugnaire, M. A., & Naranjo-Sintes, R. (2010). Palpable purpura. Cleveland Clinic Journal of Medicine, 77(3), 205-206. Retrieved mdedge.com/ccjm/article/95276/dermatology/palpable-purpura

3. Corticosteroids. (2015, March 16) my.clevelandclinic.org/health/articles/corticosteroids

4. Einhorn, J., & Levis, J. T. (2015). Dermatologic diagnosis: Leukocytoclastic vasculitis. The Permanente Journal, 19(3), 77-78 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500485/

5. Leukocytoclastic vasculitis. (n.d.) aocd.org/?page=LeukocytoclasticVas

6. Mayo Clinic Staff. (2014, October 8). Vasculitis mayoclinic.org/diseases-conditions/vasculitis/basics/definition/con-20026049