Τι αισθάνεσαι;

Οφθαλμολογικές παθήσεις

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Τι είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Όταν οι οφθαλμοί σας εκτίθενται σε ουσίες, όπως γύρη ή σπόρια μούχλας, μπορεί να γίνουν ερυθροί, κνησμώδεις και υδαροί. Αυτά είναι συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μία φλεγμονή του οφθαλμού που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε ουσίες, όπως η γύρη ή τα σπόρια μούχλας.

Το εσωτερικό των βλεφάρων σας και το εξωτερικό μέρος του βολβού του οφθαλμού καλύπτεται από μία μεμβράνη που ονομάζεται επιπεφυκότας. Ο επιπεφυκότας ιστός είναι επιρρεπής σε ερεθισμό από αλλεργιογόνα, ιδιαίτερα την άνοιξη. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι αρκετά κοινή. Το σώμα αντιδρά σε ουσίες που θεωρεί επιβλαβείς.

Ποιοι είναι οι τύποι αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζει δύο κύριους τύπους:

Οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Αυτή είναι μία βραχυπρόθεσμη πάθηση, περισσότερο κοινή την εποχή έξαρσης των αλλεργιών. Τα βλέφαρά σας ξαφνικά θα εμφανίσουν οίδημα, κνησμό και αίσθηση καψίματος. Μπορεί επίσης να έχετε ρινική καταρροή.

Χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Μία λιγότερο κοινή πάθηση, που ονομάζεται χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Είναι μία πιο ήπια αλλεργική απόκριση σε αλλεργιογόνα, όπως τρόφιμα, σκόνη και τρίχωμα ζώων. Τα κοινά συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και να υποχωρούν, αλλά περιλαμβάνουν αίσθηση καψίματος και κνησμό στους οφθαλμούς, καθώς και φωτοευαισθησία.

Αίτια

Τι προκαλεί την αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Βιώνετε αλλεργική επιπεφυκίτιδα όταν το σώμα προσπαθεί να αμυνθεί έναντι μιας «απειλής». Αυτό το πραγματοποιεί εμφανίζοντας αντίδραση σε ουσίες που πυροδοτούν την έκκριση ισταμίνης. Το σώμα παράγει αυτή τη χημική ουσία για να καταπολεμήσει εξωγενείς «εισβολείς». Αλλεργιογόνα που προκαλούν την εν λόγω αντίδραση περιλαμβάνουν:

 • Σκόνη στο σπίτι
 • Γύρη από δέντρα και λουλούδια
 • Σπόρια μούχλας
 • Τρίχωμα ζώων
 • Χημικά, όπως οικιακά καθαριστικά ή αρώματα

Κάποια άτομα μπορεί να βιώσουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα ως αντίδραση σε συγκεκριμένα φάρμακα ή ουσίες που εισέρχονται με μορφή σταγόνας στο μάτι, όπως διάλυμα φακών επαφής ή οφθαλμικές σταγόνες.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;

Τα άτομα που έχουν αλλεργίες είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για το Άσθμα και τις Αλλεργίες, οι αλλεργίες επηρεάζουν 30% των ενηλίκων και το 40% των παιδιών και συχνά παρουσιάζουν κληρονομικότητα.

Οι αλλεργίες επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών, αν και είναι περισσότερο κοινές σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Αν έχετε αλλεργίες και διαβιείτε σε περιοχές με υψηλά επίπεδα γύρης, είστε πιο επιρρεπείς σε αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;

Ερυθρά, κνησμώδη, υδαρά μάτια με αίσθηση καψίματος είναι κοινά συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το πρωί που ξυπνάτε τα μάτια σας είναι πρησμένα.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Ο γιατρός θα εξετάσει τους οφθαλμούς σας και θα διερευνήσει το ιστορικό των αλλεργιών σας. Ερυθρότητα στο λευκό του οφθαλμού και μικρές μάζες εντός των βλεφάρων είναι ορατές ενδείξεις επιπεφυκίτιδας. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

 • Ένα δερματικό τεστ αλλεργιών εκθέτει το δέρμα σας σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα και επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει την αντίδραση του σώματος, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει οίδημα και ερυθρότητα.
 • Μία εξέταση αίματος προτείνεται εάν το σώμα παράγει αντισώματα για να προστατευτεί έναντι συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, όπως η μούχλα ή η σκόνη.
 • Ένα μικρό δείγμα επιπεφυκότα ιστού μπορεί να ληφθεί για να εξεταστεί για την ύπαρξη λευκών αιμοσφαιρίων. Τα ηωσινόφιλα είναι λευκά αιμοσφαίρια που ενεργοποιούνται όταν έχετε αλλεργίες.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές μέθοδοι για την αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας στο σπίτι περιλαμβάνει ένα συνδυασμό στρατηγικών πρόληψης και δραστηριοτήτων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα:

 • Κλείστε τα παράθυρα όταν τα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλά
 • Διατηρήστε το σπίτι σας ελεύθερο από σκόνη
 • Χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα εσωτερικού χώρου
 • Αποφύγετε την έκθεση σε σκληρά χημικά, βαφές και αρώματα

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στους οφθαλμούς για να μειώσετε τη φλεγμονή και τον κνησμό.

Φάρμακα

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η κατ’ οίκον φροντίδα μπορεί να μην επαρκεί. Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας προτείνει τις ακόλουθες επιλογές:

 • Ένα αντιισταμινικό για τη μείωση ή την αναστολή απελευθέρωσης ισταμίνης
 • Αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες
 • Οφθαλμικές σταγόνες για τη συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων
 • Οφθαλμικές σταγόνες στεροειδών

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;

Με την κατάλληλη θεραπεία, μπορείτε να ανακουφιστείτε ή τουλάχιστον να μειώσετε τα συμπτώματά σας. Η επαναλαμβανόμενη, όμως, έκθεση σε αλλεργιογόνα θα πυροδοτήσει τα ίδια συμπτώματα στο μέλλον.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Η πλήρης αποφυγή των περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για αυτό, το βέλτιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αυτούς. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικός/ή σε αρώματα ή σκόνη, μπορείτε να περιορίσετε την έκθεση χρησιμοποιώντας άοσμα σαπούνια και απορρυπαντικά. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε έναν καθαριστή αέρα στο σπίτι σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι