Δερματολογικές παθήσεις

Αλλεργικό έκζεμα

Τι είναι το αλλεργικό έκζεμα;

Όταν το σώμα έρχεται σε επαφή με κάτι που σας κάνει να ασθενήσετε, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει χημικές ουσίες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Κάθε μέρα εκτίθεστε σε χιλιάδες ουσίες. Οι περισσότερες εξ αυτών δεν προκαλούν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να έρθετε σε επαφή με ουσίες που πυροδοτούν μία ανοσολογική απόκριση, ακόμη και αν αυτές είναι αβλαβείς για το σώμα. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα. Όταν το σώμα αντιδρά σε αυτές, προκαλείται η λεγόμενη αλλεργική αντίδραση.

Μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να λάβει μία πληθώρα μορφών. Κάποια άτομα βιώνουν δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, κάψιμο στα μάτια και ρινική καταρροή όταν έχουν αλλεργική αντίδραση. Σε άλλους, η αλλεργική αντίδραση προκαλεί αλλαγές στο δέρμα.

Το αλλεργικό έκζεμα είναι ένα κνησμώδες δερματικό εξάνθημα που αναπτύσσεται όταν έρχεστε σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Η πάθηση συχνά εμφανίζεται ώρες μετά την έκθεση στην ουσία που πυροδότησε την αλλεργική αντίδραση.

Το αλλεργικό έκζεμα είναι επίσης γνωστό ως αλλεργική δερματίτιδα ή αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Τι προκαλεί το αλλεργικό έκζεμα;

Το αλλεργικό έκζεμα εκδηλώνεται όταν έρχεστε σε άμεση επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Η πάθηση είναι γνωστή ως «καθυστερημένη αλλεργία», επειδή δεν πυροδοτεί μία αλλεργική αντίδραση αμέσως. Τα συμπτώματα του αλλεργικού εκζέματος μπορεί να μην εκδηλωθούν 24 με 48 ώρες αφότου έρχεται έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο.

Ορισμένοι κοινοί πυροδοτικοί παράγοντες για το αλλεργικό έκζεμα περιλαμβάνουν:

  • Νίκελ, το οποίο εντοπίζεται σε κοσμήματα, αγκράφες ζωνών και μεταλλικά κουμπιά σε τζιν
  • Αρώματα που εμπεριέχονται σε καλλυντικά
  • Χρωστικές ρούχων
  • Βαφές μαλλιών
  • Λάτεξ
  • Κόλλες
  • Σαπούνια και καθαριστικά προϊόντα
  • Δηλητηριώδης κισσός και άλλα φυτά
  • Αντιβιοτικές κρέμες ή αλοιφές που εφαρμόζονται στο δέρμα

Το αλλεργικό έκζεμα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί όταν το δέρμα εκτίθεται σε χημικά παρουσία φωτός. Για παράδειγμα, μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί μετά τη χρήση αντηλιακού και την έκθεση στον ήλιο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του αλλεργικού εκζέματος;

Τα συμπτώματα του αλλεργικού εκζέματος ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Επίσης, μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα τυπικά αναπτύσσονται στο σημείο όπου συνέβη η επαφή δέρματος-αλλεργιογόνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Κνησμός
  • Αίσθηση καψίματος ή πόνος
  • Ερυθρά σπυράκια που μπορεί να γεμίζουν υγρό, να σπάζουν και να σχηματίζουν κρούστα
  • Θερμό και ευαίσθητο δέρμα
  • Φολιδωτό, τραχύ δέρμα
  • Ξηρό, ερυθρό, σκληρό δέρμα
  • Φλεγμονή
  • Εκδορές
  • Εξάνθημα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται το αλλεργικό έκζεμα;

Ο γιατρός αρχικά θα εξετάσει το δέρμα σας για να καθορίσει εάν έχετε αλλεργικό έκζεμα. Εάν υποπτεύεται ότι πάσχετε από την εν λόγω πάθηση, θα πραγματοποιήσει περαιτέρω εξετάσεις για να εντοπίσει σε τι ακριβώς είστε αλλεργικός/ή. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ένα patch test (δοκιμασία επικόλλησης).

Patch test (δοκιμασία επικόλλησης)

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, επιθέματα που περιέχουν κοινά αλλεργιογόνα τοποθετούνται στην πλάτη σας. Τα επιθέματα θα παραμείνουν εκεί για 48 ώρες. Όταν ο γιατρός τα αφαιρέσει, θα ελέγξει για συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης. Ο γιατρός θα ελέγξει ξανά το δέρμα σας ύστερα από δύο ημέρες για να διαπιστώσει εάν έχετε καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση.

Βιοψία

Άλλες εξετάσεις θα κριθούν απαραίτητες εάν ο γιατρός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει διάγνωση με βάση το patch test. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση να πραγματοποιήσει μία βιοψία δέρματος για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη ιατρική πάθηση που προκαλεί το δερματικό πρόβλημα. Κατά τη βιοψία, ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα του πάσχοντος δέρματος και θα το στείλει στο εργαστήριο για ανάλυση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το αλλεργικό έκζεμα;

Η θεραπεία του αλλεργικού εκζέματος εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις, βέβαια, είναι σημαντικό να πλένετε το πάσχον δέρμα με άφθονο νερό για την απομάκρυνση υπολειμμάτων αλλεργιογόνου.

Μπορεί να μη χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία αν τα συμπτώματά σας είναι ήπια και δεν σας ενοχλούν. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία ενυδατική κρέμα για να διατηρήσετε το δέρμα ενυδατωμένο και να αποκαταστήσετε τη βλάβη. Μη συνταγογραφούμενες κρέμες κορτικοστεροειδών μπορεί να βοηθήσουν στον κνησμό και τη φλεγμονή.

Ο γιατρός θα σας προτείνει συνταγογραφούμενες αλοιφές ή κρέμες και αν τα συμπτώματά σας είναι έντονα. Μπορεί επίσης να λάβετε συνταγογραφούμενα δισκία κορτικοστεροειδών εάν χρειαστεί.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με αλλεργικό έκζεμα;

Με την κατάλληλη θεραπεία, το αλλεργικό έκζεμα θα υποχωρήσει μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί να επανεμφανιστεί αν εκτεθείτε ξανά στο αλλεργιογόνο. Η ταυτοποίηση του αλλεργιογόνου που προκάλεσε το έκζεμα και η λήψη μέτρων για την αποφυγή του είναι κρίσιμες για την πρόληψη μελλοντικών αντιδράσεων.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Allergic contact dermatitis: Overview. (2017). ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0096287/

2. Contact dermatitis. (n.d.). acaai.org/allergies/types/skin-allergies/contact-dermatitis

3. Contact dermatitis. (n.d.). eczema.org/contact-dermatitis

4. Contact dermatitis. (n.d.). nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/contact-dermatitis/

5. Mayo Clinic Staff. (2017). Contact dermatitis: Symptoms and causes. mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742

6. Oakley A. (2016). Allergic contact dermatitis. dermnetnz.org/topics/allergic-contact-dermatitis/