Διαγνωστικές εξετάσεις

Άμεση δοκιμασία Coombs

Τι είναι η δοκιμασία Coombs;

Εάν αισθάνεστε κόπωση, δύσπνοια, έχετε παγωμένα άκρα χεριών και ποδιών και πολύ ωχρό χρώμα δέρματος, μπορεί να μην έχετε επαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η πάθηση ονομάζεται αναιμία και έχει πολλές αιτίες.

Εάν ο γιατρός διαπιστώσει ότι πράγματι έχετε χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, η δοκιμασία Coombs είναι μία από τις εξετάσεις που πιθανώς θα ζητηθούν για να εξακριβωθεί ο τύπος αναιμίας από τον οποίο πάσχετε.

Χρησιμότητα εξέτασης

Γιατί πραγματοποιείται η δοκιμασία Coombs;

Η δοκιμασία Coombs πραγματοποιείται για τον έλεγχο του αίματος για την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων. Γενικά, τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, βακτήρια και εξωγενείς «εισβολείς».

Εάν υπάρχει όμως κάποιο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα, αυτά τα αντισώματα στρέφονται εναντίον των ίδιων των κυττάρων του οργανισμού και ονομάζονται «αυτοαντισώματα».

Η δοκιμασία Coombs θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει εάν έχετε αντισώματα στο αίμα σας που επιτίθενται και καταστρέφουν τα δικά σας ερυθρά αιμοσφαίρια. Εάν αυτό συμβαίνει, η πάθηση ονομάζεται αιμολυτική αναιμία.

Τι ακριβώς είναι η άμεση δοκιμασία Coombs;

Η άμεση δοκιμασία Coombs χρησιμοποιείται για τον έλεγχο παρουσίας αντισωμάτων που συνδέονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το αντιδραστήριο που χρησιμοποιείται στη δοκιμασία Coombs προκαλεί τη δημιουργία συσσωματώματος των ερυθρών αιμοσφαιρίων με τα προσδεδεμένα αντισώματα.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η άμεση δοκιμασία Coombs;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την άμεση δοκιμασία Coombs;

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων πριν την εξέταση.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την άμεση δοκιμασία Coombs;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην άμεση δοκιμασία Coombs σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε αυτοαντισώματα έναντι των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα συμπτώματά σας οφείλονται σε κάποια άλλη αιτία. Για αυτό θα χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις.

Ένα θετικό αποτέλεσμα στην άμεση δοκιμασία Coombs σημαίνει ότι έχετε αυτοαντισώματα έναντι των ερυθρών σας αιμοσφαιρίων. Δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα, πάσχετε μία αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται αιμόλυση. Ωστόσο, ένα θετικό αποτέλεσμα στην άμεση δοκιμασία coombs δεν σημαίνει πάντα ότι συμβαίνει αιμόλυση.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε θετικό αποτέλεσμα στην άμεση δοκιμασία Coombs.

Αυτοάνοση διαταραχή

Η αιμόλυση συχνά προκαλείται από κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στη δοκιμασία Coombs είναι οι εξής:

Αντίδραση λόγω μετάγγισης

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να «επιτεθεί» στα ερυθρά αιμοσφαίρια του μεταγγιζόμενου αίματος εάν δεν υπάρχει συμβατότητα. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε μία δοκιμασία Coombs ακόμη και δύο μέρες μετά τη μετάγγιση.

Μία έμμεση δοκιμασία Coombs πριν τη μετάγγιση βοηθά στην αποφυγή αυτού του προβλήματος.

Εμβρυϊκή ερυθροβλάστωση

Η εμβρυϊκή ερυθροβλάστωση συμβαίνει όταν το νεογνό και η μητέρα έχουν διαφορετικό τύπο αίματος. Σε αυτή την περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας επιτίθεται στο αίμα του εμβρύου κατά τον τοκετό. Η πάθηση επίσης ονομάζεται αιμολυτική νόσος των νεογνών.

Τα βρέφη με εμβρυϊκή ερυθροβλάστωση έχουν πολύ υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, κάτι που οδηγεί σε ίκτερο.

Η πάθηση αυτή απαιτεί στενή παρακολούθηση, διότι μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του βρέφους καθώς και της μητέρας. Συνήθως οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε έμμεση δοκιμασία Coombs για τον έλεγχο ύπαρξης τέτοιων αντισωμάτων πριν τον τοκετό κατά τον προγεννητικό έλεγχο.

Λοίμωξη

Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν την πρόσδεση αντισωμάτων σε ερυθρά αιμοσφαίρια. Κοινές τέτοιες λοιμώξεις είναι οι ακόλουθες:

Τοξικότητα φαρμάκων

Η τοξικότητα φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αυτοαντισωμάτων έναντι ερυθρών αιμοσφαιρίων. Φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το φαινόμενο είναι τα ακόλουθα:

  • Κεφαλοσπορίνες (αντιβιοτικά)
  • Λεβοντόπα (για τη νόσο του Parkinson)
  • Δαψόνη (αντιβακτηριδιακό)
  • Νιτροφουραντοΐνη (αντιβιοτικό)
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη
  • Κινιδίνη (φάρμακο για την καρδιά)

Προχωρημένη ηλικία

Μερικές φορές, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, η δοκιμασία Coombs μπορεί να δείξει μη φυσιολογικό αποτέλεσμα, ακόμη και χωρίς να υπάρχει καμία νόσος ή προδιαθεσικός παράγοντας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Coombs’ test. (n.d.). hopkinslupus.org/lupus-tests/clinical-tests/coombs-test/

2. Hemolytic anemia. (n.d.). nhlbi.nih.gov/health-topics/hemolytic-anemia

3. Theis SR, et al. (2021). Coombs test. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547707/