Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Αμιάντωση

Τι είναι η αμιάντωση;

Η αμιάντωση είναι μία πνευμονοπάθεια που αναπτύσσεται όταν ίνες αμιάντου προκαλούν ουλοποίηση στους πνεύμονες. Ο σχηματισμός ουλώδους ιστού περιορίζει την αναπνοή και παρεμποδίζει την είσοδο του οξυγόνου στην αιματική κυκλοφορία. Άλλες ονομασίες της νόσου είναι πνευμονική ίνωση και διάμεση πνευμονία.

Πολλές περιπτώσεις αμιάντωσης έχουν προκύψει από την έκθεση σε αμίαντο στο περιβάλλον εργασίας πριν τη θέσπιση νόμων στα μέσα του 1970 (στις ΗΠΑ). Η ασθένεια χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από αμιάντωση στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ξεπεράσει τις 200.000 έως το 2030 σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία αρμόδια για τη μελέτη τοξικών ενώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση και Επιπλοκές Μετά την έκθεση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αμιάντωσης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πριν από περίπου 20 (10 έως 40) χρόνια μετά την έκθεση σε αμίαντο.

Κοινά συμπτώματα της αμιάντωσης περιλαμβάνουν:

  • Λαχάνιασμα
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Επίμονο ξηρό βήχα
  • Πόνος στο στήθος
  • Απώλεια όρεξης
  • Πληκτροδακτυλία
  • Παραμορφώσεις των νυχιών

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της αμιάντωσης;

Όταν εισπνέετε ίνες αμιάντου, αυτές επικάθονται στους πνεύμονες και μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό ουλώδους ιστού. Αυτός ο σχηματισμός ουλώδους ιστού ονομάζεται αμιάντωση και καθιστά δύσκολη την αναπνοή, επειδή αποτρέπει τη φυσιολογική διάταση και συστολή των πνευμόνων.

Πιθανώς αντιμετωπίζετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αν εργαζόσαστε σε βιομηχανία που χρησιμοποιούσε αμίαντο πριν την εγκαθίδρυση νόμων που ρυθμίζουν την έκθεση στο περιβάλλον εργασίας. Ο αμίαντος εντοπίζεται κυρίως σε κατασκευαστικές εργασίες. Εξακολουθεί και σήμερα να χρησιμοποιείται αμίαντος σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, αλλά η χρήση του ελέγχεται πολύ αυστηρά.

Επιπλέον βρίσκεστε σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο αμιάντωσης και άλλων συναφών νόσων αν καπνίζετε.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αμιάντωση;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει αρκετές εξετάσεις για να διαπιστώσει αν πάσχετε από αμιάντωση και να αποκλείσει παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.

Αρχικά, θα χρησιμοποιήσει ένα στηθοσκόπιο για να ακροαστεί μη φυσιολογικούς ήχους της αναπνοής κατά την κλινική εξέταση. Μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον εντοπισμό εμφάνισης λευκών περιοχών στους πνεύμονες ή το στήθος. Τα τεστ πνευμονικής λειτουργίας μπορούν να μετρήσουν την ποσότητα αέρα που εισπνέετε και τη ροή αέρα προς και από τους πνεύμονες.

Ο γιατρός επίσης μπορεί να ελέγξει πόσο οξυγόνο μεταφέρεται από τους πνεύμονες στην αιματική κυκλοφορία. Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται για την πιο λεπτομερή εξέταση των πνευμόνων. Ο γιατρός μπορεί, τέλος, να πραγματοποιήσει μία βιοψία για την αναζήτηση ινών αμιάντου σε δείγμα ιστού των πνευμόνων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αμιάντωση;

Η αμιάντωση δεν μπορεί να ιαθεί. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στον έλεγχο ή τη μείωση των συμπτωμάτων. Συνταγογραφούμενα εισπνεόμενα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της συμφόρησης των πνευμόνων. Συμπληρωματικό οξυγόνο μέσω μάσκας ή ρινικών σωλήνων θα σας βοηθήσει, εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή.

Η θεραπεία για την αμιάντωση επίσης περιλαμβάνει την πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου. Αυτό μπορείτε να το πραγματοποιήσετε αποφεύγοντας περαιτέρω έκθεση στον αμίαντο και τερματίζοντας το κάπνισμα.

Αν η κατάστασή σας είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε μεταμόσχευση πνεύμονα.

Έκβαση και Επιπλοκές

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση και οι επιπλοκές της αμιάντωσης;

Η αμιάντωση μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθες μεσοθηλίωμα, μία σοβαρή μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Άλλες μορφές καρκίνου του πνεύμονα μπορεί επίσης να αναπτυχθούν αν καπνίζετε. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μία σοβαρή νόσος που απορρέει από την αμιάντωση. Η συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες, γνωστή ως πλευριτική συλλογή, σχετίζεται επίσης με την αμιάντωση.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη σοβαρότητα της νόσου περιλαμβάνουν το διάστημα έκθεσης στον αμίαντο και την ποσότητα αμιάντου που έχετε εισπνεύσει. Η πάθηση εξελίσσεται με χαμηλότερο ρυθμό όταν η έκθεση στον αμίαντο έχει σταματήσει. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο αλλά δεν εμφανίζουν επιπλοκές μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες.

Μετά την έκθεση

Τι να κάνετε αν έχετε εκτεθεί σε αμίαντο

Αν εκτίθεστε σε αμίαντο για περισσότερα από 10 χρόνια, θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας για ακτινογραφία θώρακος και εξετάσεις κάθε 3 με 5 χρόνια. Θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε τον προστατευτικό εξοπλισμό στην εργασία σας και να ακολουθείτε όλες τις διαδικασίες ασφαλείας αν το επάγγελμά σας περιλαμβάνει τακτική έκθεση στον αμίαντο.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην έκθεση στον αμίαντο στο περιβάλλον εργασίας και η ενασχόληση με τον αμίαντο θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Η νομοθεσία επίσης απαιτεί οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν αμίαντο να έχουν περιοχές απολύμανσης. Σαφώς, απαραίτητη κρίνεται και η εκπαίδευση του προσωπικού.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας εάν πιστεύετε ότι ο εργοδότης σας δεν εφαρμόζει τους νόμους όσον αφορά στον αμίαντο.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Asbestos. (2015, March 20) cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/asbestos

2. Asbestos toxicity: What respiratory conditions are associated with asbestos? (2014, August 26) atsdr.cdc.gov/csem/csem.asp?csem=29&po=11

3. Asbestosis. (n.d.). Retrieved from lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/asbestosis/

4. OSHA fact sheet: Asbestos. (2014, January) osha.gov/Publications/OSHA3507.html