Αιματολογικές παθήσεις

Αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος

Τι είναι η αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος;

Τα πολύ μειωμένα επίπεδα φολικού οξέος (βιταμίνης Β9) στο αίμα προκαλούν αναιμία.

Το φολικό είναι απαραίτητο για την παραγωγή νέων ερυθροκυττάρων. Το σώμα χρειάζεται τα κύτταρα αυτά για να μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς. Ο μη επαρκής αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλεί μία πάθηση που ονομάζεται αναιμία και η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι.

Το έμβρυο μπορεί να βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών γενετικών ανωμαλιών, όπως δισχιδή ράχη, αν έχετε αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Η δισχιδής ράχη προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη στη σπονδυλική στήλη του μωρού.

Αν έχετε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, η λήψη συμπληρωμάτων για την αύξηση των επιπέδων του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αναιμίας. Επιπλέον, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Harvard υποστηρίζουν ότι η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος δύναται να ελαττώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και καρδιοπαθειών.

Τι είναι το φυλλικό οξύ;

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή του φολικού οξέος, το οποίο καλείται και βιταμίνη Β9. Το σώμα σας χάνει Β9 όταν ιδρώνετε και ουρείτε. Επίσης, δεν μπορεί να την αποθηκεύσει, επομένως χρειάζεται να λαμβάνετε τη βιταμίνη καθημερινά.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της εν λόγω πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
  • Μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνες
  • Την εγκυμοσύνη
  • Ορισμένες ιατρικές παθήσεις (όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία)
  • Την κατανάλωση υπερβολικά μαγειρεμένων φαγητών
  • Την κατάχρηση αλκοόλ (το αλκοόλ παρεμποδίζει την απορρόφηση του φολικού οξέος)
Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι η συμπτωματολογία της αναιμίας από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος;

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν:

  • Πρησμένη γλώσσα
  • Κόπωση
  • Πληγές στο στόμα
  • Μειωμένη ανάπτυξη (η οποία είναι και από τα κύρια συμπτώματα της κακής θρέψης)
  • Γκρίζα μαλλιά

Όταν η αναιμία εμφανιστεί, μπορεί να βιώσετε τα παρακάτω:

  • Πονοκεφάλους
  • Απώλεια όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Κόπωση
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Ευερεθιστότητα
  • Διάρροια
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθηση κρύου
  • Χλωμό δέρμα

Αίτια

Τι προκαλεί την αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος;

Η κακή θρέψη είναι η πιο κοινή αιτία της αναιμίας από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος. Μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνες ή η κατανάλωση υπερβολικά μαγειρεμένων φαγητών μπορεί να συνεισφέρει στην κακή θρέψη. Η έντονη αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

Οι πλούσιες σε φυλλικό οξύ τροφές περιλαμβάνουν τα κιτρώδη φρούτα, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Βέβαια, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν δυσκολία στην απορρόφηση του φυλλικού οξέος από την τροφή.

Έτερες αιτίες της αναιμίας από έλλειψη φυλλικού περιλαμβάνουν τα παρακάτω.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη προκαλεί ανεπάρκεια φυλλικού οξέος για ποικίλους λόγους. Το σώμα σας απορροφά πιο αργά το φυλλικό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και το έμβρυο το καταναλώνει καθώς αναπτύσσεται. Η πρωινή ναυτία που καταλήγει σε εμετό μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια φυλλικού οξέος.

Κακή απορρόφηση

Η κακή απορρόφηση συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει μια βιταμίνη ή κάποιο θρεπτικό συστατικό. Νόσοι, όπως η κοιλιοκάκη, και ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος;

Υπάρχουν αιματολογικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ανεπάρκειας φυλλικού οξέος. Ο γιατρός, προκειμένου να διαγνώσει αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού, θα ζητήσει ένα αιμοδιάγραμμα, το οποίο θα αποκαλύψει εάν ο αριθμός των ερυθρών σας αιμοσφαιρίων είναι χαμηλός.

Επίσης, θα χρειαστεί να ελέγξει και τα επίπεδα φυλλικού οξέος μέσω μιας εξέτασης αίματος. Αν βρίσκεστε σε γόνιμη ηλικία, πιθανώς θα χρειαστεί να ελέγξετε τις ορμόνες κύησης, προκειμένου να διευκρινιστεί αν η εγκυμοσύνη προκαλεί την ανεπάρκειά σας. Ακόμη, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με τις διατροφικές σας συνήθειες για να εντοπίσει τυχόν κακή θρέψη.

Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε φάρμακα λαμβάνετε. Ορισμένα εξ αυτών μπορούν να συνεισφέρουν στην ανεπάρκεια φυλλικού οξέος.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αναιμία από ανεπάρκεια φυλλικού οξέος;

Ο στόχος της θεραπείας είναι να αυξήσει τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο σώμα σας. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η λήψη δισκίων φυλλικού καθημερινά, έως ότου διορθωθεί η ανεπάρκεια. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε φυλλικό οξύ ενδοφλέβια αν τα επίπεδά του είναι πολύ χαμηλά.

Επιπρόσθετα με τα συμπληρώματα, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ, όπως το σπανάκι, τα πορτοκάλια και τα φασόλια. Καταναλώστε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως πτωχά σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε λιπαρά.

Η Ιατρική Σχολή του Harvard προτείνει την κατανάλωση 400 μg φυλλικού οξέος ημερησίως. Η εγκυμοσύνη και ορισμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να απαιτούν την πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας. Η μέγιστη δόση που μπορείτε να λάβετε δίχως να εμφανίσετε συμπτώματα υπερδοσολογίας είναι 1000 μg φυλλικού οξέος την ημέρα.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση;

Ύστερα από τη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι με ανεπάρκεια φυλλικού οξέος ανακάμπτουν πλήρως δίχως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Listing of Vitamins. (n.d.). Harvard Medical School. Retrieved May 12, 2012, from health.harvard.edu/newsweek/Listing_of_vitamins.htm

2. Anemia of Folate Deficiency. (n.d.). University of Rochester Medical Center. Retrieved May 12, 2012, from urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00089

3. Folic Acid Fact Sheet. (2010, May 18). Womenshealth.gov. Retrieved May 12, 2012, from http://www.womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/folic-acid.cfm

4. Folate Deficiency Anemia. (2008, Nov. 30). New York Presbyterian Hospital. Retrieved May 12, 2012, from nyp.org/health/blood-folate.html

5. Listing of vitamins. (n.d.) health.harvard.edu/newsweek/Listing_of_vitamins.htm

6. Anemia of folate deficiency. (n.d.) urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00089

7. Folic acid fact sheet. (2012, July 16) womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/folic-acid.cfm