Διαγνωστικές εξετάσεις

Ανάλυση σπέρματος (Σπερμοδιάγραμμα)

Τι είναι η ανάλυση σπέρματος;

Η ανάλυση σπέρματος, αλλιώς σπερμοδιάγραμμα, μετρά την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα. Το σπέρμα είναι το παχύρρευστο, λευκό υγρό που απελευθερώνεται από το πέος κατά την εκσπερμάτιση. Περιέχει τα σπερματοζωάρια, τα κύτταρα που φέρουν το γενετικό υλικό. Όταν ένα σπερματοζωάριο γονιμοποιεί ένα ωάριο, σχηματίζεται το ζυγωτό (το πρώτο στάδιο της ανάπτυξης ενός εμβρύου).

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ή μη φυσιολογικό σχήμα ή κίνηση καθιστά δύσκολη τη γονιμοποίηση μιας γυναίκας. Η ανικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει ονομάζεται υπογονιμότητα. Η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σε περίπου 1/3 των ζευγαριών που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί την αιτία. Η ανάλυση σπέρματος θα βοηθήσει στην εξακρίβωση της αιτίας της ανδρικής υπογονιμότητας.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η ανάλυση σπέρματος;

Η ανάλυση σπέρματος χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν κάποιο πρόβλημα στο σπέρμα προκαλεί υπογονιμότητα σε έναν άνδρα. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί εάν η περιτομή έχει γίνει με επιτυχία. Η περιτομή είναι η χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης, αποφράσσοντας την απελευθέρωση του σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Γιατί χρειάζομαι ανάλυση σπέρματος;

Μπορεί να χρειαστείτε ανάλυση σπέρματος αν εσείς και η σύντροφός σας προσπαθείτε να συλλάβετε για τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς επιτυχία.

Εάν έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε περιτομή, μπορεί να χρειαστείτε τη συγκεκριμένη εξέταση για να διαπιστωθεί εάν η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η ανάλυση σπέρματος;

Θα χρειαστεί να παρέχετε ένα δείγμα σπέρματος. Ο πιο κοινός τρόπος είναι να απομονωθείτε σε έναν χώρο και να εκσπερματίσετε σε ένα αποστειρωμένο δοχείο. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό. Εάν ο αυνανισμός αντιτίθεται σε θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις σας, μπορείτε να συλλέξετε δείγμα σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή χρησιμοποιώντας ένα ειδικού τύπου προφυλακτικό. Συζητήστε με το γιατρό σας τις ανησυχίες σας και όλους τους τρόπους λήψης δείγματος.

Θα χρειαστεί να παρέχετε δύο ή περισσότερα επιπλέον δείγματα σπέρματος μέσα σε μία με δύο εβδομάδες. Και αυτό, διότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η ποιότητα του σπέρματος παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την ανάλυση σπέρματος;

Θα πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού, για δύο έως πέντε μέρες πριν τη συλλογή του δείγματος. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την ανάλυση σπέρματος;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης σπέρματος περιλαμβάνουν μέτρησης της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος, όπως:

  • Ο όγκος του σπέρματος
  • Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ανά mL
  • Η κίνηση των σπερματοζωαρίων
  • Η μορφολογία (το σχήμα) των σπερματοζωαρίων
  • Παρουσία λευκών αιμοσφαιρίων, κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης

Εάν κάποιο από τα προαναφερθέντα δεν είναι φυσιολογικό, αυτό μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα στη γονιμότητά σας. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως το αλκοόλ, ο καπνός και ορισμένα φυτικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Αν έχετε ερωτήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματά σας ή ανησυχίες για τη γονιμότητά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αν η ανάλυση σπέρματος πραγματοποιήθηκε για να ελεγχθεί η επιτυχία της περιτομής, ο γιατρός θα αναζητήσει την παρουσία σπέρματος. Εάν δεν εντοπιστεί σπέρμα, εσείς και η σύντροφός σας θα είστε σε θέση να σταματήσετε τη χρήση αντισυλληπτικών μέσων. Εάν εντοπιστεί σπέρμα, θα χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση έως ότου το δείγμα είναι καθαρό από σπέρμα. Στο μεταξύ, θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για την πρόληψη εγκυμοσύνης.

Πολλά προβλήματα ανδρικής υπογονιμότητας είναι αντιμετωπίσιμα. Εάν τα αποτελέσματα της ανάλυσης σπέρματος δεν είναι φυσιολογικά, ο γιατρός θα ζητήσει περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστώσει ποια είναι η βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση.

Περαιτέρω πληροφορίες

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω αναφορικά με την ανάλυση σπέρματος;

Υπάρχουν ορισμένα σπιτικά κιτ για τη μέτρηση του αριθμού σπερματοζωαρίων. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην ανδρική υπογονιμότητα. Μπορεί να έχετε φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, όμως να εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα νομιμότητας. Ένα κατ’ οίκον τεστ μπορεί να εντοπίσει ορισμένα προβλήματα γονιμότητας νωρίτερα για άντρες που διστάζουν να επισκεφτούν το γιατρό τους λόγω κόστους ή ντροπής. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική αξιολόγηση και ανάλυση του γιατρού.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Centers for Disease Control and Prevention [Internet]. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services; Infertility FAQs; [updated 2017 Mar 30; cited 2018 Feb 20]; [about 2 screens]. Available from: https://www.cdc.gov/reproductivehealth/Infertility/index.htm

2. Johns Hopkins Medicine [Internet]. Johns Hopkins Medicine; Health Library: Male Infertility; [cited 2018 Feb 20]; [about 3 screens]. Available from: https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/adult/kidney_and_urinary_system_disorders/male_infertility_85,p01484

3. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C.; American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Infertility; [updated 2017 Nov 27; cited 2018 Feb 20]; [about 3 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/conditions/infertility

4. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C.; American Association for Clinical Chemistry; c2001–2018. Semen Analysis; [updated 2018 Jan 15; cited 2018 Feb 20]; [about 2 screens]. Available from: https://labtestsonline.org/tests/semen-analysis

5. Mayo Clinic [Internet]. Mayo Foundation for Medical Education and Research; c1998–2018. Male infertility: Diagnosis and treatment; 2015 Aug 11 [cited 2018 Feb 20]; [about 4 screens]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/diagnosis-treatment/drc-20374780

6. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c2018. Problems with Sperm; [cited 2018 Feb 20]; [about 3 screens]. Available from: http://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/infertility/problems-with-sperm

7. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c2018. Health Encyclopedia: Semen Analysis; [cited 2018 Feb 20]; [about 2 screens]. Available from: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid;=semen_analysis