Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Αναπνευστική οξέωση

Τι είναι η αναπνευστική οξέωση;

Η αναπνευστική οξέωση είναι μία πάθηση που συμβαίνει όταν οι πνεύμονες δεν μπορούν να απομακρύνουν επαρκή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγεται από το σώμα. Το πλεονάζον διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί τη μείωση του pH του αίματος και άλλων σωματικών υγρών, καθιστώντας τα όξινα. Φυσιολογικά, το αίμα μπορεί να ελέγχει με ομοιοστατικό μηχανισμό την οξύτητά του. Η οξύτητα και η βασικότητα μετρούνται στην κλίμακα pH που κυμαίνεται από 0 έως 14. Η οξείδωση συμβαίνει όταν το pH του αίματος πέφτει κάτω από 7,35 (το φυσιολογικό pH κυμαίνεται μεταξύ 7,35 και 7,45).

Η αναπνευστική οξέωση τυπικά προκαλείται από υποκείμενη ασθένεια ή πάθηση και επίσης ονομάζεται αναπνευστική ανεπάρκεια.

Φυσιολογικά, οι πνεύμονες προσλαμβάνουν οξυγόνο και αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα. Το οξυγόνο περνά από τους πνεύμονες εντός της αιματικής κυκλοφορίας, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα περνά από το αίμα στους πνεύμονες. Ωστόσο, μερικές φορές οι πνεύμονες δεν μπορούν να απομακρύνουν επαρκείς ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μειωμένο αναπνευστικό ρυθμό ή μείωση στην κίνηση του αέρα λόγω κάποιας υποκείμενης ασθένειας, όπως:

Ποιες είναι οι μορφές αναπνευστικής οξέωσης;

Υπάρχουν δύο μορφές αναπνευστικής οξέωσης: η οξεία και η χρόνια.

Η οξεία αναπνευστική οξέωση συμβαίνει ταχέως και αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Αν δεν αντιμετωπιστεί, τα συμπτώματα σταδιακά θα επιδεινώνονται και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Η χρόνια αναπνευστική οξέωση αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και δεν προκαλεί συμπτώματα. Αντιθέτως, το σώμα προσαρμόζεται στην αυξημένη οξύτητα. Για παράδειγμα, οι νεφροί παράγουν περισσότερα διττανθρακικά ιόντα για να διατηρήσουν την ισορροπία.

Η χρόνια αναπνευστική οξέωση δύναται να μην προκαλεί συμπτώματα. Η ανάπτυξη άλλων ασθενειών μπορεί να επιδεινώσει τη χρόνια αναπνευστική οξέωση και έτσι να μετατραπεί σε οξεία.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αναπνευστικής οξέωσης;

Τα αρχικά συμπτώματα της αναπνευστικής οξέωση περιλαμβάνουν:

Δίχως θεραπεία, μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον συμπτώματα, όπως:

Η χρόνια μορφή αναπνευστικής οξέωση τυπικά δεν προκαλεί ορατά συμπτώματα. Οι ενδείξεις είναι μη ειδικές και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια μνήμης
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Αλλαγές στην προσωπικότητα

Αίτια

Κοινές αιτίες της αναπνευστικής οξέωσης

Οι πνεύμονες και οι νεφροί είναι τα κύρια όργανα που ρυθμίζουν το pH του αίματος. Οι πνεύμονες απομακρύνουν οξέα εκπνέοντας διοξείδιο του άνθρακα και οι νεφροί απεκκρίνουν οξέα μέσω των ούρων. Οι νεφροί επίσης ρυθμίζουν τη συγκέντρωση των διττανθρακικών ιόντων στο αίμα, τα οποία είναι μία βάση (pH>7).

Η αναπνευστική οξέωση συνήθως προκαλείται από κάποια ασθένεια των πνευμόνων ή κάποια πάθηση που επηρεάζει τη φυσιολογική αναπνοή ή την ικανότητα των πνευμόνων να απομακρύνουν διοξείδιο του άνθρακα. Ορισμένες κοινές αιτίες της χρόνιας μορφής αναπνευστικής οξέωσης είναι:

  • Το άσθμα
  • Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Το οξύ πνευμονικό οίδημα
  • Η σοβαρή παχυσαρκία (η οποία μπορεί να παρεμποδίσει την έκταση των πνευμόνων)
  • Νευρομυϊκές διαταραχές, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή η μυϊκή δυστροφία
  • Η σκολίωση

Κοινές αιτίες της οξείας αναπνευστικής οξέωσης είναι οι ακόλουθες:

  • Διαταραχές των πνευμόνων (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα, άσθμα, πνευμονία)
  • Παθήσεις που επηρεάζουν το ρυθμό αναπνοής
  • Αδυναμία των μυών που επηρεάζει την αναπνοή ή τη λήψη βαθιάς εισπνοής
  • Απόφραξη των αεραγωγών (λόγω πνιγμονής ή άλλης αιτίας)
  • Υπερδοσολογία ηρεμιστικών
  • Καρδιακή προσβολή

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η αναπνευστική οξέωση;

Ο στόχος των διαγνωστικών εξετάσεων για την αναπνευστική οξέωση είναι ο εντοπισμός διαταραχών του pH, ώστε να καθοριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης και η πάθηση που προκαλεί την ανισορροπία. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία τα οποία οι γιατροί χρησιμοποιούν για τη διάγνωση της αναπνευστικής οξέωσης.

Αέρια αρτηριακού αίματος

Τα αέρια αρτηριακού αίματος είναι μία σειρά εξετάσεων για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα πιθανώς αποδεικνύουν οξέωση.

Έλεγχος ηλεκτρολυτών

Ο έλεγχος ηλεκτρολυτών είναι μία ομάδα εξετάσεων που μετρούν τα επίπεδα νατρίου, καλίου, χλωρίου και διττανθρακικών. Ένας ή περισσότεροι από τους ηλεκτρολύτες θα παρουσιάζει αύξηση ή μείωση στα άτομα με διαταραχές οξέων-βάσεων, όπως η αναπνευστική οξέωση.

Έλεγχοι πνευμονικής λειτουργίας

Πολλά άτομα με αναπνευστική οξέωση έχουν μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Ακτινογραφία θώρακος

Η ακτινογραφία θώρακος βοήθα τους γιατρούς να εντοπίσουν τραυματισμούς ή άλλα προβλήματα που είναι πιθανό να προκαλέσουν οξέωση.

Έτερες εξετάσεις

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις για τη διάγνωση της υποκείμενης αιτίας της οξέωσης. (Μία άλλη πάθηση, γνωστή ως μεταβολική οξέωση, μπορεί να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα και ο γιατρός πιθανώς να ζητήσει εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά αναπνευστικό. Αυτές οι εξετάσεις μετρούν την ποσότητα οξέων στο σώμα, τα οποία μπορεί να προκαλούνται από νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη ή άλλες παθήσεις, και περιλαμβάνουν τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης, γαλακτικού οξέος και κετονών). Επιπλέον εξετάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο ύπαρξης φαρμάκων και ουσιών στο αίμα, ένα πλήρες αιμοδιάγραμμα και μία ανάλυση ούρων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αναπνευστική οξέωση;

Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές για την αναπνευστική οξέωση.

Οξεία μορφή

Η αντιμετώπιση της οξείας οξέωσης συνήθως απαιτεί τη διευθέτηση της υποκείμενης αιτίας. Για παράδειγμα, ο αεραγωγός σας μπορεί να χρειάζεται να καθαριστεί. Αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστείτε μηχανικό αερισμό.

Χρόνια μορφή

Εάν πάσχετε από τη χρονιά μορφή της νόσου, η θεραπεία θα εστιάσει στη διαχείριση των υποκειμένων νοσημάτων. Ο στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας των αεραγωγών. Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν:

  • Αντιβιοτικά, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων
  • Διουρητικά, για την απομάκρυνση πλεονάζοντος υγρού που επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες
  • Βρογχοδιαστολείς, για τη διάνοιξη των αεραγωγών
  • Κορτικοστεροειδή, για τη μείωση της φλεγμονής
  • Μηχανικό αερισμό (σε σοβαρές περιπτώσεις)

Έκβαση

Ποια είναι η τυπική έκβαση για τα άτομα με αναπνευστική οξέωση;

Η αναπνευστική οξέωση έχει πολλές αιτίες, επομένως είναι δύσκολο να γενικευθεί η μακροπρόθεσμη έκβαση. Η έκβαση εξαρτάται κυρίως από την αιτία της νόσου και ο γιατρός είναι ο κατάλληλος να σας δώσει μία εικόνα του τι μπορείτε να περιμένετε μακροπρόθεσμα.

Η οξεία μορφή της αναπνευστικής οξέωσης μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν βιώνετε ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή ή απόφραξη των αεραγωγών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε ήδη χρόνια αναπνευστική οξέωση ή οποιαδήποτε νόσο των πνευμόνων.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος αναπνευστικής οξέωσης;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της οξέωσης είναι η αποφυγή των αιτιών της νόσου.

Καταρχάς, απέχετε από το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό. Οι καπνιστές βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο χρόνιας αναπνευστικής οξέωσης. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο νόσων του αναπνευστικού συστήματος και επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ποιότητα της ζωής σας.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο της πάθησης.

Χρησιμοποιήστε με προσοχή τα συνταγογραφούμενα ηρεμιστικά, διότι μπορεί να παρεμποδίσουν τη λειτουργία της αναπνοής. Τα ηρεμιστικά καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, για αυτό οφείλετε πάντα να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες. Ποτέ μη λαμβάνετε περισσότερη από τη συνιστώμενη δόση. Η ανάμειξη ηρεμιστικών με αλκοόλ μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Lewis, J. (2016, May). Respiratory acidosis merckmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/acid-base-regulation-and-disorders/respiratory-acidosis

2. Respiratory acidosis. (n.d.). Retrieved April 05, 2017, from https://medlineplus.gov/ency/article/000092.htm