Λοιμώδη νοσήματα

Ανεμοβλογιά

Τι είναι η ανεμοβλογιά;

Η ανεμοβλογιά, μία ιογενής λοίμωξη, χαρακτηρίζεται από ερυθρά κνησμώδη εξανθήματα που εμφανίζονται σε όλο το σώμα. Επηρεάζει ως επί το πλείστον τα παιδιά.

Είναι πολύ σπάνιο κάποιος να νοσήσει από ανεμοβλογιά περισσότερο από μία φορά. Και από την ανακάλυψη του εμβολίου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τα περιστατικά έχουν ελαττωθεί.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Επιπλοκές Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς;

Τα κνησμώδη εξανθήματα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ανεμοβλογιάς. Η μόλυνση θα πρέπει να έχει λάβει χώρα 7 με 21 ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η περίοδος μεταδοτικότητας της ασθένειας ξεκινά 48 ώρες πριν την εμφάνιση των εξανθημάτων.

Τα μη-εξανθηματικά συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν λίγες μέρες και περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Απώλεια όρεξης
  • Πονοκέφαλο

Μία με δύο μέρες μετά τα προαναφερθέντα συμπτώματα, το τυπικό εξάνθημα αρχίζει να εμφανίζεται και περνά από τρεις φάσεις πριν υποχωρήσει:

  • Αναπτύσσονται ερυθρά ή ροζ σημάδια σαν σπυράκια σε όλο το σώμα.
  • Τα σπυράκια αυτά γίνονται φουσκάλες γεμάτες υγρό το οποίο διαρρέει.
  • Οι φουσκάλες αποκτούν «κρούστα», η οποία ξηραίνεται, αποπίπτει και αρχίζει η επούλωση.

Τα εξανθήματα στο σώμα σας δεν θα βρίσκονται όλα ταυτόχρονα στην ίδια φάση. Νέες φουσκάλες θα δημιουργούνται συνεχώς καθόλη τη διάρκεια της ενεργούς λοίμωξης. Τα εξανθήματα μπορούν να γίνουν πολύ κνησμώδη, ειδικά κατά το στάδιο πριν την απόπτωση της σκληρής «κρούστας».

Παραμένετε μεταδοτικοί έως ότου όλες οι φουσκάλες έχουν επουλωθεί πλήρως. Χρειάζονται 7 με 14 ημέρες για να εξαφανιστούν τα εξανθήματα εντελώς.

Αίτια

Από τι προκαλείται η ανεμοβλογιά;

Ο ιός varicella-zoster (VZV) είναι υπεύθυνος για την ανεμοβλογιά. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκύπτουν μέσω επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Ο ιός μεταδίδεται στους γύρω σας μία με δύο ημέρες πριν την εμφάνιση των εξανθημάτων και εξακολουθεί να μεταδίδεται έως ότου όλες οι φουσκάλες επουλωθούν. Ο ιός μεταδίδεται μέσω:

  • Του σάλιου
  • Του φτερνίσματος
  • Του βήχα
  • Της επαφής με υγρά από τις φουσκάλες

Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για ανεμοβλογιά;

Η έκθεση στον ιό μέσω προγενέστερης ενεργής λοίμωξης ή εμβολιασμού ελαττώνει τον κίνδυνο. Η ανοσία στον ιό μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο μωρό και διαρκεί περίπου για τρεις μήνες από τη γέννηση.

Ο οποιοσδήποτε δεν έχει εκτεθεί στον ιό μπορεί να νοσήσει. Ο κίνδυνος εντείνεται υπό τις ακόλουθες συνθήκες:

  • Έχετε έρθει πρόσφατα σε επαφή με μολυσμένο άτομο.
  • Είστε κάτω των 12 ετών.
  • Περνάτε χρόνο σε σχολείο, νηπιαγωγείο ή άλλη εγκατάσταση φύλαξης παιδιών.
  • Είστε ενήλικας και ζείτε με παιδιά.
  • Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο εξαιτίας ασθένειας ή φαρμάκων.

Διάγνωση

Πως διαγιγνώσκεται η ανεμοβλογιά;

Οποτεδήποτε αναπτύσσετε ένα ανεξήγητο εξάνθημα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ειδικά αν αυτό συνοδεύεται από συμπτώματα κρυολογήματος ή πυρετό. Αν είστε έγκυος και πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον ιό της ανεμοβλογιάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας.

Ο γιατρός πιθανώς είναι σε θέση να διαγνώσει ανεμοβλογιά από την κλινική εξέταση των εξανθημάτων σε εσάς ή το παιδί σας. Ειδάλλως, εργαστηριακές αναλύσεις θα επιβεβαιώσουν την αιτία των εξανθημάτων.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ανεμοβλογιάς;

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν:

  • Το εξάνθημα εξαπλώνεται στα μάτια.
  • Το εξάνθημα είναι υπερβολικά ερυθρό, ευαίσθητο ή θερμό (ενδείξεις δευτερογενούς βακτηριακής λοίμωξης).
  • Το εξάνθημα συνοδεύεται από ζάλη ή δυσκολία στην αναπνοή.

Όταν αναπτύσσονται επιπλοκές, επηρεάζουν κυρίως:

  • Τους ηλικιωμένους
  • Τα παιδιά
  • Τις έγκυες γυναίκες
  • Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι προαναφερθείσες ομάδες μπορεί επίσης να προσβληθούν από πνευμονία ή βακτηριακές μολύνσεις του δέρματος, των αρθρώσεων ή των οστών.

Οι γυναίκες που εκτίθενται στον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να γεννήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, όπως:

  • Μικρό μέγεθος κεφαλής
  • Οφθαλμολογικά προβλήματα
  • Μειωμένη ανάπτυξη
  • Μαθησιακές δυσκολίες

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεμοβλογιά;

Όσοι διαγιγνώσκονται με ανεμοβλογιά, τους δίδεται η συμβουλή να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα ενώ περιμένουν ο ιός να κάνει τον κύκλο του. Οι γονείς θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι και να μην τα στέλνουν στο σχολείο, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού. Οι ασθενείς ενήλικες επίσης θα πρέπει να παραμένουν σπίτι.

Ο γιατρός θα σας προτείνει συνταγογραφούμενα ή μη αντιισταμινικά ή τοπικές αλοιφές για την ανακούφιση του κνησμού. Επιπλέον, μπορείτε να ανακουφιστείτε από το κνησμώδες δέρμα με:

  • Μπάνια με χλιαρό νερό
  • Εφαρμογή απαλών λοσιόν χωρίς άρωμα
  • Απαλά και ελαφρά ρούχα

Ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιϊικά αν εμφανίζετε επιπλοκές από τον ιό ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα άτομα υψηλού κινδύνου είναι συνήθως οι νεαροί ενήλικες, οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω αντιϊικά δεν αντιμετωπίζουν την ανεμοβλογιά, αλλά απαλύνουν τα συμπτώματα επιβραδύνοντας την ιική δραστηριότητα. Αυτό θα επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει ταχύτερα.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της ανεμοβλογιάς;

Το σώμα αντιμετωπίζει τις περισσότερες περιπτώσεις ανεμοβλογιάς μόνο του. Τα άτομα συνήθως επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε μία με δύο εβδομάδες από τη διάγνωση.

Όταν ο οργανισμός ανακάμψει από την ανεμοβλογιά, ανοσοποιείται έναντι του ιού. Ο ιός τυπικά παραμένει αδρανής εντός του σώματος για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας εκ νέου ανεμοβλογιά.

Είναι πιο συχνό να εκδηλωθεί έρπης ζωστήρας, μία ξεχωριστή διαταραχή που προκαλείται επίσης από τον ιό της ανεμοβλογιάς, αργότερα στη ζωή του ατόμου. Αν το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενήσει παροδικά, ο ιός VZV μπορεί να επανενεργοποιηθεί υπό τη μορφή του έρπητα ζωστήρα. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας ή μιας σοβαρής ασθένειας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ανεμοβλογιά;

Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά προλαμβάνει τη νόσο στο 98% των ατόμων που λαμβάνουν τις δύο δόσεις του. Τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιάζονται όταν είναι μεταξύ 12 και 15 μηνών. Η αναμνηστική δόση γίνεται μεταξύ 4 και 6 ετών.

Μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή εκτεθεί στον ιό μπορεί να λάβουν τις λεγόμενες “catch-up” δόσεις του εμβολίου. Καθώς η ανεμοβλογιά τείνει να είναι πιο σοβαρή στους ηλικιωμένους, οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο αργότερα στη ζωή τους.

Τα άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, μπορούν να αποφύγουν την έκθεση στον ιό περιορίζοντας την επαφή με προσβεβλημένα άτομα. Η ανεμοβλογιά δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί από τα εξανθήματα παρά μόνο αν εξαπλώνεται σε άλλους για μέρες.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Can I get chickenpox more than once? (2015). nhs.uk/chq/Pages/2562.aspx?CategoryID=200

2. Chickenpox. (2015). vaccines.gov/diseases/chickenpox/index.html

3. Chickenpox. (2016). nhs.uk/conditions/Chickenpox/Pages/Introduction.aspx#transmission

4. Chickenpox: Overview. (2017, April 6) ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072805/

5. Chicken pox and pregnancy. (2015, August). americanpregnancy.org/pregnancycomplications/chickenpox.html

6. Mayo Clinic Staff. (2013). Chickenpox: Overview. mayoclinic.com/health/chickenpox/DS00053